Нови учебни помагала, създадени от български учители зад граница

Благодарение на желанието и старанието на д-р Валентина Александрова, преподавател по история в БУ “Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон, Великобритания, и г-жа Маргарита Русинова – ръководител на БУ “Васил Левски” във Франкфурт, Германия, разполагаме с две нови и много полезни помагала.

В две отделни издания нашите колеги създадоха дипляни, в които, с помощта на линия на времето и с чудесни илюстрации, направиха сравнителна съпоставка на фактите от Средновековната история между България и Великобритания, съответно между България и Германия. Така нагледно не само учениците, а всеки би могъл да съпостави как са се развивали събитията в Европа.

Тук са приложени само по няколко странички от двете дипляни. Които, като се разгъват, фактите могат да бъдат видени изцяло в тях на два езика (съответно на български и английски, и на български и немски).

Изданията са много качествени, за което благодарим на Националното издателство за образование и наука „Аз-Буки”.

Изключително сме признателни на д-р Валентина Александрова и г-жа Маргарита Русанова за огромното старание. Благодарение на тях българските училища в чужбина ще могат да разполагат с още едно прекрасно средство за обучение на учениците ни в съботно-неделните училища зад граница. Ще имаме грижата всяко българско училище да получи безплатен подарък по един брой от диплянките. Но това помагало би трябвало да присъства във всеки дом и е чудесен подарък, както за ученици, така и за възрастни.

Би било добре тези дипляни да послужат като пример и стимул, да се направят такива двуезични съпоставки на френски, испански, руски, италиански и т.н. Очакваме доброволни последователи от училищата ни в чужбина. Това е нещо от изключително значение и полезно за всички.

Още веднъж изразяваме нашата голяма благодарност към създателите на тези чудесни помагала.

 

Снежина Мечева,

говорител на АБУЧ