Честване на Деня на Будителите в БУ “Джон Атанасов” - Чикаго

На 9-ти ноември отдадохме почит и възхвала към онези заслужили българи, отдали живота си на българската духовност, език и култура, и вдъхнали национална гордост на нашия народ. Посветихме урока си на един от първите, които посяват семената на свободата в ума и сърцата – твореца революционер Любен Каравелов.

Методическата разработка на урока бе дело на Виолета Петрова и Златина Костова, а викторина и песните към урока подготвиха колегите – Андрей Картелян, Ирина Димитрова и Стела Тончева.

Използвахме една съвременна, алтернативна образователна форма, родена от новото технологично време, съчетахме индивидуална работа и работа в екип, а чрез интегриран подход осъществихме междупредметна връзка между изкуството и науката, в случая – между литература и история, между обучение и възпитание, демонстрирахме що е интензификация на учебния процес. В рамките на един час какво ли не се направи – и литературен анализ, и коментар на научни факти, видеа от БНТ, и събеседване, и викторина, и песни, и рецитация, и не на последно място – драматизация.

А използването на Power-point презентация позволи онагледяване на учебния материал като система от ярки образи и направи запаметяването по-трайно.

Несъмнено eмоционалният апогей бе пресъздаденият епизод от повестта “Маминото детенце“. Артистичността на Милана Янев – в ролята на Неновица, на Боян Стефанов – в ролята на Нено и на Александър Митев – в ролята на Николчо, ни потопиха в атмосферата на епохата и предизвикаха възхищение и адмирации.

Урокът завърши с безсмъртното стихотворение на Любен Каравелов „Хубава си, моя горо“. И няма българин, който като чуе тази песен, да не го побият тръпки, а ако той е имигрант – вълнението е още по-голямо.

Учителите зад граница днес са новите будители, защото те трябва не само да събудят българското самосъзнание у всяко дете, живеещо в чуждоезикова среда, но да го накарат да мисли с това самосъзнание, да чувства, да живее и да се гордее с него.

И след един такъв урок естествено е да има въодушевление, настроение, засилен интерес към българското като цяло.

„Беше много хубаво!“ – това е оценката , която получихме за нашия мултимедиен урок – спектакъл. И това ни е достатъчно, за да се чувстваме морално удовлетворени и вдъхновени за следващата тема, за следващия урок.

 

Виолета Петрова,

БУ “Джон Атанасов“ – Чикаго