Герганчетата от Ню Йорк във Виена и София

 

За представлението на децата от Български детски хор и училище “Гергана” – Ню Йорк във Виена и София – „Дойдох! Изпях! Победих!“ се написаха много неща, но най-хубавото и лично беше на Ирина Ботева-Владикова от Виена (вж. тук - https://www.eurochicago.com/2019/11/gergana-viena/). Радвам се, че децата издържаха като истински професионалисти, макар някои от тях доста да се притесниха при вида на толкова прожектори, пълна зала с хора и правостоящи, около 450 човека в София, и явно наелектризиращо очакване какво ли ще покажем като сме се вдигнали от толкова далече…

Истината е, че децата бяха неповторими и, както би казал Вазов – “За няколко дена, тайно и полека, герганчетата пораснаха на няколко века”. Станаха по-дисциплинирани, по-екипни, обичаха се, помагаха си, радваха се един на друг, станаха неразделни, пазеха се, защитаваха се. Девет дни говореха само в рими на български и започнаха да правят каламбури от Валентиновите текстове. А знаем добре, че знаеш добре един език, когато започнеш без усилие да си играеш с него. Пееха под душа 13-те ни песни. Абе, истински купон. И като се върнахме в Ню Йорк бяха тъжни, че всичко е свършило, и искаха да играят още няколко пъти представлението.

Поздравихме сърдечно 15-те деца, шестте учители, изпълнители на този проект, а също неуморните и ентусиазирани родители, които репетираха с децата вкъщи, в колите, в автобусите, по улиците, водеха ги по извънредни съботни репетиции, набавяха костюми и подаръци.

В София 430-те места свършиха дни преди представлението, директорът на театъра на НАТФИЗ накрая разреши да пуснат 20 правостоящи. Колеги от училища зад граница ми звъняха за билети, защото на касата нямаше. Децата бяха не само уверени, усмихнати, с чудесен български език, забавни и умни, но имаха честта да пеят редом с “Пим-Пам”, уникален български детски хор. Получихме овации от Президентството, МОН, ДАБЧ, българските медии, много колеги от над 400-те ни училища зад граница… Казаха ни, че училищна пиеса на такова равнище рядко има в България – толкова дълга, забавна и професионално направена.

Децата получиха цветя от вицепрезидента Илиана Йотова и от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, чуха топли приветствия от г-жа Йотова, зам.-министъра на образованието и науката, г-жа Таня Михайлова и добрата приятелка на “Гергана”, г-жа Ваня Славчева от ДАБЧ (която ги награди със значки и книги, отпечата програмите и уреди екскурзията из София), направиха им и снимки с кого ли не.

Училището ни беше наградено от Президентството и ДАБЧ с почетен медал и грамота. Партито с Виенското училище “Св. св. Кирил и Методий беше прекрасно, а забавата с “Пим-Пам” в София – вихрена и неповторима. Герганчета с пимпамчета, усмихнати и прегърнати, пяха до пълно изтощение на 29 ноември, на прием, организиран от Маги Немцу и останалите ръководители на “Пим-Пам”, песните от мюзикъла ни, песните на Борис Карадимчев и накрая песни от “Коса”, и какво ли не още. Навсякъде децата ни говореха на български, сприятеляваха се с другите деца и се чувстваха в свои води на родна земя.

 

Нели Хаджийска,

Български детски хор и училище “Гергана” – Ню Йорк