Балкански форум за българския език в чуждоезикова среда

На 30.11.2019 г. в Истанбул, Р. Турция, се проведе Балкански форум на тема: „Стратегии за изучаване на българския език в чуждоезикова среда”. Организатори на форума бяха българското Министерство на образованието и науката, Генералното консулство на Р. България в Истанбул и Българската екзархия в Истанбул.

Част от програмата на форума

В Балканския форум участваха зам.-министърът на образованието Деница Сачева, директори на дирекции и експерти в МОН, представители на регионални управления по образованието в България, български учители от страната и учители от български училища в няколко балкански страни, членове на Асоциацията на българските училища в чужбина. Представители на УС на АБУЧ бяха г-жа Бояна Иванова и д-р Адриана Любенова. Участваха и представители на издателства на учебни помагала по български език и литература.

Форумът събра учители от българските училища в Цариброд /Димитровград/, Р. Сърбия; от български училища в Одрин, Турция; Букурещ, Румъния; Скопие, РС Македония; Атина, Р. Гърция, Ираклио, о. Крит, Гърция. Както и учители от български училища в Бургас, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Силистра, Сливен, Габрово и др.

Към края на форума бе прожектиран документалният филм „Цариградски разговори“ (1993) – разговор на Тома Тома с проф. Тончо Жечев.

Председателката на АБУЧ д-р Ирина Ботева-Владикова изпрати специален поздравителен адрес към участниците в Балканския форум.