Информационна кампания в Мадрид за българското висше образование

На 25-ти януари 2020 г. в Мадрид, Испания, ще се проведе информационна кампания за прием в българските висши учебни заведение на български зрелостници от българските неделни училища.

Асоциацията на българските училища в чужбина провежда кампанията съвместно с Министерството на образованието, отдел „Висше образование“ и дирекция ОБГУМ (“Образование за българите зад граница и училищна мрежа”).

Има два начина за кандидатстване в български университети от чужбина:

Първият е за български граждани, които могат да кандидатстват по 103 ПМС, за който изпит се държи сравнително лесен изпит в МОН (има примерни тестове на сайта на МОН): https://www.mon.bg/bg/173

Учебници и помощна литература, тестове:

• Програма за конкурсен изпит за прием на лица от българска народност, живеещи извън Република България, и граждани на Република Македония за студенти в държавните висши училища на Република България - Програма за конкурсен изпит за прием на лица от българска народност,

• Списък на одобрените учебници, които се ползват през учебната 2012/2013 година, утвърден със ЗАПОВЕД № РД 09-73/18.01.2012 на министъра на образованието, младежта и науката и изменен и допълнен със ЗАПОВЕД № РД 09-390/05.04.2012, изменен със ЗАПОВЕД № РД 09-1610/18.10.2012 г. - Списък на одобрените учебници, които се ползват през учебната 2012/2013 година,

• Списък на одобрените учебници по учебните предмети ИСТОРИЯ И ЦИВИЛИЗАЦИЯ И ГЕОГРАФИЯ И ИКОНОМИКА за учебната 2012/2013 г. съгласно ЗАПОВЕД № РД 09-783/11.06.2012 г. - Списък на одобрените учебници по учебните предмети ИСТОРИЯ И ЦИВИЛИЗАЦИЯ И ГЕОГРАФИЯ И ИКОНОМИКА за учебната 2012/2013 г.

• Примерни тестове за по БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА И ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ – Вариант 1 Примерни тестове за по БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА И ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ - Вариант 1

• Примерни тестове за по БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА И ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ – Вариант 2 Примерни тестове за по БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА И ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ - Вариант 2

• Примерни тестове за по БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА И ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ – Вариант 3 Примерни тестове за по БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА И ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ - Вариант 3

По инициатива на АБУЧ и конкретно на д-р Адриана Любенова, член на УС на АБУЧ, с активното съдействие на МОН се изготвят нови промени по ПМС № 103, отнасящи се за облекчен прием на зрелостници от българските училища в чужбина във висшите учебни заведения в България.

Вторият начин е чрез изпит за определяне ниво на владеене на български език по европейската езикова рамка, който изпит е нужен, ако чужденци кандидатстват в български университети или ако на кандидатстващите им е необходима оценка по български език в дипломата им за кандидатстване, която оценка се използва за балообразуване и съответният университет я изисква. Този сертификат дава предимства в съответните чужди държави, ако там е признат (както това е в Чикаго, САЩ). Борим се да се случи и в Европа или в други държави.

По инициатива, настояване и съдействие от АБУЧ (училище „Джон Атанасов” в Чикаго и г-жа Боянка Иванова – член на УС на АБУЧ), изпитът по български език към ДЕО/ СУ „Св. Климент Охридски“, успешно издържан от български ученици в чужбина, първо бе признат в САЩ в системата „Печат за двуезичност”, а сега ще се признава за балообразуващ, заместващ матура по български език при кандидатстване във ВУЗ.

С тази поредица от инициативи АБУЧ се стреми да изпълни един от основните си приоритети, а именно: затваряне на кръга на обучение – начално, средно, висше образование за българските ученици зад граница и едновременно с това и да разкрива възможности за завръщане в България.

Относно – приемането на студенти, докторанти и специализанти за учебната 2020 – 2021 година Министерството на образованието и науката на България, със съдействието на Българското посолство в Мадрид и АБУЧ, за първи път организира провеждането на информационна кампания за популяризиране на българското висше образование в Мадрид, Испания, по Постановление на Министерския съвет № 103/1993 г. за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина.

В събитието ще вземат участие: г-жа Наталия Михалевска, директор на дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“, г-жа Александра Бойчева, държавен експерт в дирекция „Висше образование“ и г-жа Антоанета Гиргинова, главен експерт в дирекция „Висше образование“ на Министерството на образованието и науката, представители на български висши училища и на Управителния съвет на АБУЧ.

Постановление на Министерския съвет № 103/1993 г. за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина дава следните възможности:

Всички студенти, приети по ПМС 103/1995 г., ползват правата на българските студенти и могат да участват в програмата ЕРАЗЪМ.

Всеки студент може да проведе повече от една мобилност, като общата им продължителност за всеки цикъл на обучение (бакалавър, магистър, доктор) е максимум 12 месеца в университет в държава от Европейския съюз.

През първата година от следването си всички студенти по ПМС 103/1995 г. получават стипендия по 240 лв. на месец независимо от успеха си, както и възможност да ползват студентско общежитие.

По ПМС № 103/1993 г. могат да кандидатстват лица от българска народност, живеещи извън Република България.

За участие в събитието са поканени учители, ученици и родители от българските неделни училища, както и всички лица от българска народност, които живеят извън пределите на България.

В информационната кампания са поканени за участие и испански младежи, които проявяват интерес за обучение в български висши училища.

Заповядайте на 25 януари 2020 г., от 10 до 16 часа, в Посолството на Р. България в Мадрид. Адрес: Embajada de Bulgaria, Travesía de Santa María Magdalena 15, 28016 Madrid.

 

УС на АБУЧ