Снежина Мечева за постигнатото от АБУЧ и плановете за 2020 г.

 

Интервю на Снежина Мечева, говорител на АБУЧ, за Програма “Христо Ботев” на БНР, излъчено в първите дни на 2020 г. Основни теми са дейността на АБУЧ през 2019 г. и плановете на асоциацията за високосната 2020 г.

Снежина Мечева: Снимка: Велиана Христова, в. “Дума”

Ето какво казва Снежина Мечева в това интервю:

“Дори по време на почивка ние продължаваме да работим. 2020-та е пълна, кръгла годишнина. Очакваме всички много неща да се случат. Това, което е пред нас, отново е значимо и много важно. От 27 февруари до 1 март в Белфаст ще има отново конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина, под надслов “Обединени добри практики – сигурно бъдеще в образованието в несигурния свят на промените”. Както знаете, Брекзит е реалност и за нас е много важно ние да обменяме идеи, практики, опит и да чертаем бъдещето, което в условията на Брекзит не е толкова сигурно, но ние трябва по някакъв начин да се готвим за това.

А много скоро след това, от 19 до 20 март, ще има конференция на асоциацията в Кеймбридж, под надслов “Ползата от училищата зад граница – проблеми и възможни решения”. И там ще се направи сравнителен анализ на образователната система между България и Англия. Както виждате, това са много сериозни конференции, които изискват усилия и чието значение е голямо. Радваме се, че в Белфаст тази година гост ще бъде министърът на образованието, г-н Вълчев. И след това, след Белфаст, той ще посети друго българско училище в Република Ирландия, в Дъблин.

За нас това е значимо, както казах, и заради условията на Брекзит. А и защото в Република Ирландия е въведена единствената възможност нашите деца да държат българска матура, с която матура да имат предимства и привилегия при влизане в университети и колежи. Знаете, че от години това е основна политика на нашата асоциация. Че ние успяхме, благодарение на представителите на АБУЧ в САЩ, да постигнем това там. И вкарването на българския език в програмата “Печат за двуезичност” дава тези привилегии на децата там. Още повече, че благодарение усилията на Боянка Иванова, директор на училище “Джон Атанасов”, и на другите представители на АБУЧ, в тази система се включи висша българска образователна институция, а именно Департаментът за езиково обучение към Софийския университет. На базата на изпита, който се полага там, нашите деца получават привилегии в САЩ.

И знаете също колко голяма беше борбата ни да прокараме Петицията на нашата Асоциация в Европа, да постигнем това и в Европа. Където за съжаление този процес се оказа по-бавен, но все пак ние успяхме да накараме Европарламента да отправи призив към страните като България, с т.нар. малки езици, да преразгледат възможностите си, страна по страна, и да видят какво може да се направи, за да стане нашият български език равнопоставен. Ние успяхме да обединим българските евродепутати, независимо от партийните им принадлежности в различни партийни фракции, да застанат зад тази национална кауза.

Оттук нататък продължава все пак доста трудоемка и трудна борба, в която ние ще вложим всичките си усилия. Затова искаме отново да се срещнем с новите евродепутати, което ни е обещано да се случи. За да разговаряме, да видим какво може по места, всяка една партийна фракция да подпомогне този процес. Вече имаме напредък в разговорите между нашия министър и френския министър на образованието. В една страна да можем да пробием, това ще бъде нали пример за последване. Това са много сериозни цели, които си поставяме.

А другото, което… това е, че започва новата политика на Министерство на образованието, за апелиране на нашите деца, които ние години наред сме обучавали в нашите училища, да се завърнат и да се учат в България. И това е постижение на АБУЧ, защото разширихме 103-то постановление, което десетилетия важеше само за деца от старите общности. А благодарение усилия на д-р Любенова, член на нашия Управителен съвет, това постановление се разшири и сега българите от всички общности имат право по улеснен начин да се учат в българските висши учебни заведения.

Всички заедно постигнахме много. Нека да го продължим и занапред. И пак казвам – не съединението, истинското обединение е това, което води към успеха.”

Запис на интервюто на Снежина Мечева за БНР може да се чуе тук: https://drive.google.com/file/d/15LJKV9BNRMNqj376zjLrho30Pghau0Ny/view