Информационна кампания в Ларнака за българското висше образование

 

На 8.02.2020 г., от 14:00 до 18:00 ч. местно време, в хотел “Radisson Blu” – Ларнака, Кипър, ще се състои информационна кампания за българското висше образование. Събитието е под надслов “Българското висше образование – достъпно, конкурентно и перспективно. Изберете да учите в България”.

Във връзка с приемането на студенти, докторанти и специализанти за учебната 2020-2021 година, Министерството на образованието и науката на България (отдел „Висше образование“ и дирекцията „Образование за българите зад граница и училищна мрежа”) , съвместно с Посолството на Република България, за първи път организират провеждането на информационна кампания в Кипър за популяризиране на българското висше образование, по Постановление на Министерския съвет № 103/1993 г. за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина.

АБУЧ участва в кампанията като съорганизатор и с активното съдействие на члена на Управителния ни съвет – д-р Адриана Любенова, както и на члена на АБУЧ – българското училище „Родна стряха“ в гр. Арадипу, Кипър, с училищен ръководител г-жа Калинка Георгиу.

На събитието ще вземат участие експерти от дирекция „Висше образование“ и дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ на Министерството на образованието и науката, както и представителите на българските висши учебни училища:

Софийски университет „Св. Климент Охридски”

Висше училище по телекомуникации и пощи – София

Химикотехнологичен и металургичен университет – София

Медицински университет – Пловдив

Медицински университет – Плевен

Пловдивски университет “Паисий Хилендарски”

Университет по хранителни технологии – Пловдив

Русенски университет “Ангел Кънчев”

Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий”

Тракийски университет – Стара Загора

Стопанската академия „Димитър А. Ценов" – Свищов

За участие в събитието са поканени учители, ученици от българските неделни училища и техните родители, както и всички заинтересовани, които живеят извън пределите на България. Те ще имат възможност за лични срещи и консултации с представителите на висшите училища.

Събитието ще бъде открито от извънредния и пълномощен посланик на Република България в Кипър – г-н Любомир Тодоров, на 8.02.2020 г., от 14.00 часа, в хотел Radisson Blu, гр. Ларнака. Ще присъства и кметът на област Ларнака – Андреас Вилас.

Това е втората поредна информационна кампания на Министерство на образованието и науката на България за популяризиране на българското висше образование, по Постановление на Министерския съвет № 103/1993 г. за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина.

Първата се състоя в Мадрид на 25 януари 2020 г. в Посолството на Република България в Мадрид, Испания, и бе открита от извънредния и пълномощен посланик на България в Испания – г-н Иван Кондов. Съорганизатор също бе АБУЧ, с активното съдействие на члена на Управителния ни съвет – д-р Адриана Любенова и на зам.-председателя на АБУЧ – г-жа Петя Цанева, президент на Асоциация „Балкан” в гр. Мадрид.

В събитието участваха г-жа Наталия Михалевска, директор на дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“, г-жа Александра Бойчева, държавен експерт в дирекция „Висше образование“, и г-жа Антоанета Гиргинова, главен експерт в дирекция „Висше образование“ на Министерството на образованието и науката, представители на Управителния съвет на АБУЧ и на следните български университети:

Висше училище по телекомуникации и пощи – София

Медицински университет – Пловдив

Медицински университет – Плевен

Пловдивски университет “Паисий Хилендарски”

Университет по хранителни технологии – Пловдив

Тракийски университет – Стара Загора

Тази информационна кампания по света, която тепърва ще се разраства, има за цел да разясни предимствата и улесненията, които могат да получат желаещите от чужбина да се обучават в български университети. Това също е инициатива на Асоциацията на българските училища в чужбина, която се реализира успешно, благодарение на общите действия с МОН.

Ще бъдат пояснени най-новите моменти в ПМС 103. Това постановление урежда приема на български граждани и предимствата при кандидатстване в България. Също така ще се разяснят и предимствата, които предоставя Сертификатът за определяне на ниво на владеене на българския език по европейската езикова рамка, който сертификат се получава чрез изпит в Департамента за езиково обучение към СУ „Св. Климент Охридски”. Въвеждането на този сертификат като предимство в чуждите образователни системи (САЩ) стана възможно, благодарение на инициативата и усилията на члена на Управителния съвет на АБУЧ – г-жа Боянка Иванова и училище „Джон Атанасов” в Чикаго, САЩ. Сега предимствата му се предлагат и за желаещите да се обучават в наши университети.

С участието си в тази поредица от инициативи АБУЧ се стреми да изпълни един от основните си приоритети, а именно: затваряне на кръга на обучение – начално, средно, висше образование за българските ученици зад граница и едновременно с това да разкрива възможности за завръщане в България.

В своята 13-годишна история Асоциацията на българските училища в чужбина бе инициатор на международните срещи на колегите ни от българските училища по света, които срещи доказаха огромното значение на споделения опит и разпространението на знанието за България сред подрастващите. Голямата роля на българските училища в чужбина е заслуга не само за обединението на общностите ни, но и за засилване на влиянието на Българското по света. Постижение от национално значение е, че тези международни изяви се провеждат със съдействието на държавните институции от най-висок ранг: Парламент, Европарламент, Президентство, МОН, МВнР, ДАБЧ, Българската патриаршия и др. Такива досега се състояха в Мадрид, Чикаго, Виена, Лондон, Париж, Белфаст, Дъблин, Франкфурт, Будапеща, Тел Авив.

Тепърва предстоят още много. Това е пътят за съхранение на българското самосъзнание и за издигане на националния авторитет на страната ни. На добър час на всички, които с желание и готовност ще продължат да творят, обединени и можещи!

 

Управителен съвет на АБУЧ