Поздравление по случай Деня на майчиния език

Скъпи колеги,

21 февруари е Ден на майчиния език, но този ден не случайно е и празник на Асоциацията на българските училища в чужбина.

На нас, ръководителите и преподавателите в българските образователни звена зад граница, новите български възрожденци на шест континента, се крепи в значителна степен силата, която ще съхрани езика на Родината ни и съзнанието на десетки хиляди млади, които ще живеят с усещането, че България е и тяхна.

Поздравяваме Ви за това, че Ви има, че се трудите неуморно, че дарявате знания и любов, че съграждате личности и ги опазвате от национално претопяване.

Асоциацията на българските училища по света посвети усилията си в тези 13 години от създаването си да постигне много:

– Да приобщи държавните институции да заработят с нас и заради нас, да докаже, че сме не само училища, а светилища;

– Да стимулира създаването на специална дирекция в МОН, която да обгрижва училищата ни в чужбина;

– Да допринесе образованието по България в чужбина да е част от българската образователна система;

– Да потърси начини в Европа да се издигне статутът не само на българския език, но и на всички други т.нар. „малки езици” по света, и да ги равнопостави с утвърдените западноевропейски езици, чрез Петицията на АБУЧ в Европарламента. Тази петиция обедини българските депутати от всички политически фракции в Европарламента да работят заедно;

– Да постигне изключителен успех в САЩ, където българският език, чрез сертификат от Департамента за езиково обучение на СУ „Св. Климент Охридски”, да бъде признат като ниво на владеене на чужд език и това да дава предимства при кандидатстване в университети и колежи;

– Да бъде променено постановление 103 на Министерския съвет, което даваше предимства за обучение в български университети само на деца от старите български общности, а сега това постановление важи за всички наши деца от чужбина;

– Да проведе редовни учителски форуми, конференции и семинари в различни градове по света: Мадрид (2010 г.), Дъблин (2011 г.), Лондон (2011 г.), Чикаго (2011 г.), Будапеща (2012 г.), Мадрид (2013 г.), Брюксел (2014 г.), Виена (2014 г.), Рим и Ватикана (2015 г.), Чикаго (2016 г.), Париж (2016 г.), Teл Авив (2017 г.), Франкфурт (2018 г.), Мадрид (2018 г. и 2020 г.), Белфаст (2019 г.), Малага (2019 г.), Франкфурт (2019 г.), Ларнака (2019 г. и 2020 г.), Белфаст (2020 г.);

– Всяка година в края на юли от 2007 г. насам, съвместно с Министерството на образованието и науката, МВнР, ДАБЧ, Вицепрезиденството, Парламента, Европарламента и подпомогнати от Софийския университет “Св. Климент Охридски “, Пловдивския университет” Паисий Хилендарски” и Българската патриаршия, да провеждаме годишните си конференции в Родината.

Последната бе в Пловдив – 2019 г., в която се включиха вицепрезидентът г-жа Илияна Йотова, министър-председателят г-н Бойко Борисов, министърът на образованието г-н Красимир Вълчев, министърът на културата г-н Боил Банов, зам.-министърът на образованието г-жа Деница Сачева, зам.-министърът на културата г-жа Анелия Гешева, г-жа Даниела Сиракова – дипломат в българското посолство във Вашингтон, САЩ, г-н Димитър Бербатов – спортист, прославил България и инициатор на движението „Успелите деца на България”, евродепутатът г-н Георги Пирински, посланикът на България в Полша – г-н Емил Ялнъзов и др.

Бяхме първопроходци и успяхме със съдействието на държавните институции, защото само държавно-общественото начало може да постигне толкова много. В това вярваме и пропагандираме, откакто АБУЧ съществува.

На днешния ден имаме право да си го кажем и да се поздравим. И да поздравим всички, които по един или друг начин ни подадоха ръка, за да се изградим като институции в чужбина, които да работят съвместно с Държавата.

Тази хронология е част от новата история на България и един ден ще бъде част от учебниците на внуците ни.

Честит празник, език на нашите деди! Честит празник, България!

 

Управителен съвет на АБУЧ