Посещение на министъра на образованието г-н Сергей Игнатов в Лондон

Снежина Мечева
директор на Българското училище към посолството на България в Лондон
говорител на АБУЧ

Сутринта господин Сергей Игнатов се срещна с директори и преподаватели от българските училища във Великобритания и Република Ирландия. За първи път от десетилетия министър на образованието пристъпи прага на българското ни училище и в продължение на два часа обсъди основните проблеми на образованието ни по роден език, история и география на България в чужбина. Поставените на вниманието му въпроси засягат всичките над 170 български училища зад граница. От името на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) му бе връчена папка с близо 90 страници документация, в която се засягат основните проблеми и се излагат предложения за тяхното решение. Министър Игнатов се ангажира лично и даде удовлетворителен отговор на всички поставени въпроси, с което обнадежди очакванията на българските просветители.

В разнния следобед започна и Първата среща на българските студенти в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, организирана от Посолството на Република България в Лондон с активното участие на българските студентски общества в университетите в Бирмингам, Единбург Кеймбридж, Кардиф, Лондон, Манчестър, Оксфорд и Портсмут. Срещата откри посланик Любомир Кючуков, след което министърът на образованието в неформален разговор сподели с младите хора основните проблеми, които в момента стоят за разрешение пред образованието в България и отговори на поставените му въпроси. На тази среща присъстваха
представители на Държавната агенция за българите в чужбина, Агенцията по заетостта, Националния осигурителен институт, ИА „Главна инспекция по труда”, Българския Сити клуб в Лондон и д-р Ирина Чонгарова, доцент в ПУ "Паисий Хилендарски", сътрудник на "Център за изследване на национализма, етничността и мултикултурализма" при университетите Съри и Рохамптън, Лондон. Бяха обсъдени трудово-социални въпроси с практическа насоченост.
Големият ефект от този първи по рода си Ден на българския студент в Лондон бе това, че се породи истинска близост между присъстващите. Младите хора се убедиха, че в Лондон има загриженост за тях, че България е готова да се вслуша в желанията и съветите им, да помага за бъдещето им, независимо какъв ще бъде техният избор. Българинът може и трябва да бъде полезен навсякъде, защото България не свършва на Дунава.

Най-доброто бе взаимното уважение на присъстващите един към друг и усещането, че се поставя едно добро начало, което всички искат да се превърне в традиция. Студентите, стимулирани от чутото, обявиха своето решение да се обединят в една организация на всички български учащи се във висшите учебни заведения на Великобритания. Посланик Любомир Кючуков ги увери, че винаги и за всичко могат да разчитат на подкрепа от страна на посолството. В Лондон има сериозно изградена структура от функциониращи сдружения на българите, чийто пример е завладяващ. Едно такова младежко обединение е нужно на диаспората ни и е изключително обнадеждаващо, че то поема своя път. Младостта е по-силна от всичко. И това е повод за оптимизъм.

На този линк - видео, предоставено от оператора Антон Гутев, който засне посещението на министъра на образованието г-н Сергей Игнатов в Лондон на 3 март 2011 година.

http://www.youtube.com/user/ednobulgar4e#p/a/u/0/W3t2cIPgrSg