Второ изложение на българските университети по инициатива на АБУЧ

 

 

Второ изложение на българските университети

                  по инициативата на АБУЧ

     „ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ В БЪЛГАРИЯ  –

                    РАЗУМНИЯТ ИЗБОР“

 

 

           

            Лазаровден бе празничен и подходящ за втората виртуална среща по инициатива  на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) – „ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ В БЪЛГАРИЯ  – РАЗУМНИЯТ ИЗБОР“

            Д-р Адриана Любенова, член на УС на АБУЧ и преподавател в Пловдивския университет „П. Хилендарски”, заедно  с  госпожа Калинка Панчева, училищен ръководител на  БУ "Родна стряха“ в Кипър, подеха инициативата и домакинстваха втората кандидатстудентска кампания на българските висши училища за българските зрелостници в чужбина със съдействието на МОН и ДАБЧ.

В сравнение с първата - това не беше кампания, а по-скоро изложение на българските университети, предназначено за българските младежи в чужбина. Това бе поредният призив на АБУЧ за завръщане на децата ни в родината -  там, където те принадлежат.

Срещата започна с приветствие към всички участници от г-н Бацанов - представител на посолството на Република България в Кипър.

            За разлика от първата среща, броят на участниците се бе увеличил три пъти. Участваха над 140 зрелостници от Молдова, Украйна, Северна Македония, Сърбия, Кипър, Гърция, Шотландия, САЩ, Австралия и Канада. Българските висши учебни заведения бяха 12 – Софийският университет „Св. Климент Охридски“; Висшето училище по телекомуникации и пощи – гр. София; Химикотехнологичният и металургичен университет – гр.София; Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“; Университетът по хранителни технологии – гр. Пловдив; Медицинският университет – гр. Пловдив; Тракийският университет – гр. Стара Загора; Медицинският университет – гр. Плевен; Стопанската академия „Димитър А. Ценов“ – гр. Свищов; Русенският университет „Ангел Кънчев“; Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ – гр. София; Университетът за национално и световно стопанство – гр. София.

 

 

Техническото осигуряване на виртуалната среща в Zoom колегиално бе предоставено от Висшето училище по телекомуникации и пощи – гр. София, в лицето на доц. д-р Милена Пенкова. Впечатляваща бе отличната организация на инициаторите и изпълнителите, които се справиха отлично с непрекъснато нарастващия брой на интересуващите се да следват в България. Те идваха от различни континенти на света. Срещата стартира със 70 участници, които на 20-тата минута надминаха 120. Всички  участници се събираха първоначално в една виртуална „зала”, а след като заявяваха в чата предпочитанията си към съответното висше училище и специалност, бяха пренасочвани към определена „стая“, за консултация с представители на съответния университет.

Младите български зрелостници по света проявиха особено голям интерес към следните   специалности: медицина, маркетинг, икономика, архитектура, право, приложна лингвистика, киберсигурност, туризъм, театрално и музикално изкуство, и филология. 

След проведените консултации във виртуалните стаи, голяма част от кандидатстудентите се връщаха във виртуалната „зала“ с куп въпроси, които изискваха експертно мнение. Г-жа Дреновска от дирекция "Висше образование" в МОН бе възпрепятствана да вземе участие, но помоли организаторите да съберат всички въпроси от участниците, на които лично пое ангажимента да отговори. 

На срещата д-р Адриана Любенова предоставяше компетентни отговори на разнородни въпроси. Тя отговаряше и от компютъра, и по телефона си на въпроси, отнасящи се до особеностите при кандидатстване по ПМС 103 и  ПМС 228; предимствата при кандидатстване на деца с български произход, български граждани, както и за носителите на двойно гражданство. Предоставяше информация за сроковете за кандидатстване, балообразуващите оценки по отделните специалности; начините на признаване на  матуритетни изпити; сведения за сертифицираните изпити по български  език за нива на владеене по европейската езикова рамка, които се равняват на матуритетен изпит по езика (балообразуваща оценка); за процедурите на приравняване на дипломи от чужди държави, с цел продължаващо обучение в България и др.

Въпреки изключителното напрежение и динамичност, през цялото време на срещата пролича внимателното обгрижване на всеки един от участниците. Уважението, търпението, взаимното разбиране, професионалната етика и лоялност бяха водещи в отношенията между организаторите и участниците през тези три часа на виртуалната среща със заинтересованите млади хора от три континента.

 Трудна беше раздялата в края на този ден. Нестихващи бяха поздравленията към организаторите и техниците. Изказаха се желания за още срещи и се обсъждаха възможности за подобряване на  връзката.

Специални поздрави за д-р Любенова, г-жа  Калинка Панчева и всички представители от българските университети, за добрата инициатива, която за пореден път доказа, че стремежът към знание у българина не признава граници, а желанието за завръщане в България е неугасващо.

 

Управителен съвет на АБУЧ