Отчетен доклад на АБУЧ за периода юли 2020 г. - януари 2022 г.

 

                        О Т Ч Е Т

       ЗА ДЕЙНОСТТА НА СДРУЖЕНИЕТО С НЕСТОПАНСКА ЦЕЛ „АСОЦИАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА В ЧУЖБИНА” ЗА ПЕРИОДА ЮЛИ 2020 г. – ЯНУАРИ 2022 г.

 

* Долупосочените мероприятия и дейности са изброени в хронологичен ред.

* В отчета са включени само най-значимите информации и тези, които са ни изпратени от училищата в чужбина.

 

ОРГАНИЗАЦИОННИ ДЕЙНОСТИ

  1. Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) продължaва да поддържа контакти с българските училища по света, както и да установява контакти с нововъзникващи български образователни звена зад граница.
  2. АБУЧ активно работи за основаването на нови български образователни центрове в чужбина и съдейства за тяхното укрепване и развитие.
  3. Организира срещи и разговори с представители на държавните институции, с представители в Европарламента, с Българската патриаршия и др. за координиране на съвместната дейност по въпросите на образованието по България в чужбина.
  4. Представя интересите на българските училища в чужбина в Парламента: Комисията  по политиките за българите извън страната, Комисията за образование и наука.
  5. Осъществява взаимодействие с националния омбудсман по въпроси, свързани с интересите на училищата зад граница.
  6. Организира и участва в юбилейни мероприятия в чужбина.
  7.  Провежда международни конференции, придружени с образователни семинари:
  8. Създава работни групи от преподаватели в училищата в чужбина за изработване в МОН на адаптирани програми за обучение по български език в чужбина, оформя екипи за сътрудничество при издаване на учебници и помагала за чужбина. Съдейства за участие на български преподаватели от съботно-неделните училища в чужбина при създаването на учебни помагала по български език и литература, история и география за обучението зад граница.
  9. Осъществява възможност за провеждане на изпит по български език в ДЕО на  СУ „Св. Кл. Охридски” за признаване на ниво на владеене по европейската езикова рамка. Резултатите от този изпит се признават на територията на няколко щата в САЩ .Създава се възможност тези изпити да се провеждат и в Европа.
  10. По молба на МOН Асоциацията извършва допитване до членовете си  относно номиниране на учители по повод 24 май с грамота „Неофит Рилски” от МОН.
  11. Участва в организиране на семинари заедно с представители на Българската православна църква.
  12. Организира участието на преподаватели в обучителен семинар на ДЕО на тема ”Електронни ресурси за обучение и тестиране на знанията по български като чужд език”.
  13. Подготвя  необходимата документация за провеждане на годишното Общо събрание на сдружение с нестопанска цел „Асоциация на българските училища в чужбина”.
  14.  Организира конференции на АБУЧ в съорганизаторство с МОН, СУ „Св. Кл. Охридски”, ПУ „П. Хилендарски” и др.
  15. Съдейства за промяна на ПМС 103 и ПМС 128, за да се даде по-добра възможност на българите, обучавани в средните училища в чужбина, да могат да кандидатстват по улеснени процедури за прием във ВУЗ в България. Също в тази насока отправя предложения за подобряване работата на РУО и подразделенията им в България. Участва като съорганизатор в информационни кампании за популяризиране на българското висше образование.
  16. Предлага от години програма за реадаптация на българчета на училищна възраст, идващи от чужбина, да могат да се включват в българската образователна система с помощта на специални образователни програми, които да надграждат умения по български език, докато познанията позволят изравняване на знанията им с тези на децата, обучавани в България.
  17. Сключва договори и си сътрудничи с институти и организации (Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ - БАН, Националния филмов институт, Кирило-Методиевския научен център към БАН, Русенската патриаршия, Националния музей на образованието в Габрово и др. 
  18. Системно осъществява контакти с дирекция ОБГУМ в МОН за обсъждане на най-важните въпроси, свързани с обучението в чужбина. Прави предложение за изменение и подобрение на националните програми за обучение в чужбина и ПМС.
  19. В условията на пандемия организира онлайн срещи на членовете на АБУЧ.
  20. Стреми се да разрешава етични проблеми и спорове в асоциацията чрез създадената Етична комисия на АБУЧ.  
  21. Издейства АБУЧ да има свой офис в центъра на гр. София на пл. „Народно събрание” и влезе в сътрудничество с Националното представителство на студентските съвети и с Асоциацията на младите учени.
  22. Осъществява изключително тясна и ползотворна връзка с ПУ „П. Хилендарски”. С помощта на този университет се изготвят срещи, семинари, издават се сборници, помагала и др. Осъществи се на 25 и 26.10.2020 г. Международна научно-практическа конференция на АБУЧ под  надслов „Българските училища в чужбина - традиция, практика, иновация”, проведена онлайн със съдействието на ПУ „П. Хилендарски” и се издаде сборник с материалите от тази конференция.
  23. Организира обучителни семинари за повишаване на квалификацията на директорите, училищните ръководители и преподавателите в българските съботно-неделни училища (технически семинари, свързани с електронното обучение, семинари за административни ръководители, за повишаване на правописната култура и др.)

 

КОНТАКТИ С ИНСТИТУЦИИ И ОРГАНИЗАЦИИ

  1. AБУЧ си сътрудничи с МОН, ДАБЧ, МВнР, с президента Румен Радев, с кабинета на Вицепрезидента на България – г-жа Илияна Йотова, с евродепутатите на България в Европарламента, със Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Пловдивския университет „Св. Паисий Хилендарски”, ВТУ „Кирил и Методий”, Американски университет в Благоевград, с Българска академия на науките (БАН), с Българската патриаршия /Средно - и Западноевропейската митрополия, Русенската мкитрополия, с Националния омбудсман на България и др.
  2. Поддържат се ползотворни контакти с БНТ; БНТ2, БНТ „Свят и региони”, БиТиВи, ТВ СКАТ; БНР – Програма „Хр. Ботев", Програма „Хоризонт”; „Радио България”, в. „Аз-Буки”; в. „24 часа”, в. „Труд”; в. „Монитор”; в. „Марица”, в. „БГ Бен” и в. „Будилник” – Лондон, в. „България Сега” - Чикаго, информационен портал „Еврочикаго”, организацията и списание „Брод за България”, списание „Изживей България”, сдружението „Избери България”, Общност „За демократично образование” (кинофестивал на филмите за образование), ИНТЕРАУЛА - Междууниверситетски институт по мениджмънт на образованието, Сдружение „Директори в средното образование”,   организацията „Тук-Там”, сайта „Уча се”, Ротари клуб – Пловдив и инициативата „Народните будители и аз”, Тангра-Танакра и др.
  3. Контакти с училища в България, провеждат се съвместни мероприятия с ръководството и колектива  на Първа английска езикова гимназия в София, с Математическата гимназия в гр. Пловдив, с училище „Алеко Константинов” в гр. Пловдив и др. .
  4. Продължава съвместната дейност на АБУЧ с Общобългарския комитет и  Фондация „Васил Левски”, както и с музея на Левски в гр. Карлово.
  5. Продължава сътрудничеството между „Радио Татковина” и АБУЧ.
  6. Сътрудничество с Българския Сити клуб в Лондон, Великобритания, и лично с неговия председател, Кирил Сакскобургготски.
  7. Сътрудничество с фондация „Димитър Бербатов” в България.
  8. Членове на АБУЧ осъществяват благотворителна дейност, която е насочена към подпомагането на училища, на домове за деца в неравностойно положение в България, центрове за лечение на деца с увреждания. 

 

 

ЗАСЕДАНИЯ НА УС ПРЕЗ ОТЧЕТНИЯ ПЕРИОД

ЮЛИ 2020 – ЯНУАРИ 2022

06.09.2020 протокол № 97

10.01.2021 протокол № 98

16.01.2021 протокол № 99

11.04.2021 протокол № 100

29.07.2021 протокол № 101

19.09.2021 протокол № 102

02.11.2021 протокол № 103

07.10.2021 протокол № 104

19.12.2021 протокол № 105

05.02.2022 протокол № 106

Общо събрание на 13.02.2022 г.

 

IX. Изпратени официални писма от АБУЧ 2020 – 2021

 

  1. 22.07.2020 Писмо до Красимир Вълчев, министър на образованието и науката, и до Н. Михалевска, директор дирекция ОБГУМ в МОН, относно среща-разговор с УС на АБУЧ на 31 юли 2020 година.
  2. 24.08.2020 Писмо до Ю.Йотова, вицепрезидент на РБ, Комисията по политиките за българите в чужбина към НС, Комисията по образованието и науката към НС, към Кр. Вълчев, министър на образованието и науката, и Д. Владимиров, председател на ДАБЧ, относно спешно коригиране на текстовете в ПМС 103, които разделят и дискриминират правата на българите по произход с тези на българските граждани, живеещи в чужбина.
  3. 15.09.2020 Писмо до Н. Михалевска относно конфликта между УС на БОКЦИ и преподавателите в Българското училище „Азбука“ в гр. Дъблин, Република Ирландия.
  4. 10.09.2020 Писмо подкрепа на АБУЧ за проекта “С куклен театър на училище - интерактивно представление за децата от българските училища в чужбина” на сдружение “Асоциация за култура, етнология и антропология “Медиатор” пред Национaлен фонд "Култура".
  5. 14.09.2020 Писмо до Красимир Вълчев, министър на образованието и науката, относно непредвидени разходи КОВИД-19 през 2020 година.
  6. 29.09.2020 Писмо до Красимир Вълчев, министър на образованието и науката, относно съдействие за участие на представител на АБУЧ в заседание на Парламентарната комисия по образование на 30.09.2020 г.
  7. 11.12020 Писмо до Н.Михалевска, директор дирекция ОБГУМ в МОН относно удължаване на срока за попълване на данните за  2020_21 година на БНУЧ
  8. 17.11.2020 Писмо до НСД за участие в Съвета и Експертната комисия  2020  на Националния  студентски дом
  9. 11.12.2020 Писмо до директора на ОФ „Пловдив 2019“
  10. 16.03.2021 Предложения на АБУЧ по проектодокумента на НП РЕКГ 15.02.2021
  11. 17.03.2021 Писмо до Вълчев, министър на образованието и науката, и Дреновска, директор дирекция ВО, с предложения за прием на ученици от БНУЧ във ВУЗ 2021.
  12. 19.04.2021 Декларация за участие в проект „MADinBG-забележителностите, 2021“, осъществяван по програма "Културно наследство" на Национален фонд „Култура“.
  13. 28.04.2021 Писмо до зам.-министър на образованието и науката Таня Михайлова с  номинираните от АБУЧ учители, уч. ръководители и директори на български училища в чужбина, за удостояването им с почетното отличие на „Неофит Рилски” за 2021 година.
  14. 20.06.2021 Писмо относно изразходваните средства Малки проекти Пловдив 2019 Азбуката – това сме ние
  15. 20.06.2021 ПИСМО ПОДКРЕПА  Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий" 2021
  16. 02.07.2021 Писмо до общинска фондация Пловдив 2019
  17. 13.10.2021 Поздравителен адрес Медийна среща Рилски манастир 2021
  18. 26.10.2021 Писмо до ДВ за обява ОС 2021
  19. 26.11.2021 Съболезнователен адрес Иван Станчов 2021- БЕ/Engl
  20. 04.01.2022 Писмо сътрудничество Русенски митрополит Наум
  21. 18.01.2022 Писмо до Комисията по политиките за българите извън страната към НС, среща ян. 2022
  22. Поздравителни адреси, благодарствени писма и покани.

 

X. Получени официални писма в АБУЧ 2020 – 2021

 

  1. 19.08.2020 Писмо от г-н Кр. Вълчев, министър на МОН, за предложения от страна на АБУЧ на учители, уч. ръководители и директори на български училища в чужбина за удостояване по повод честването на 24 май с почетното отличие на „Неофит Рилски” за 2020 година.
  2. 30.08.2020 Писмо до АБУЧ от напусналите БУ „Азбука“, Дъблин, Ирландия, учители с представяне на фактите, които според нас доведоха до създалата се ситуация
  3. 31.08.2020 Писмо отговор от д-р Диана Ковачева, облудсман на РБ, относно необходимостта на спешно коригиране на текстове в Постановление 103 на МС от 1993 г.
  4. 03.09.2020 Писмо от Дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ относно уебинар на 4 септември 2020 г. в две сесии на тема: „Обсъждане на предложените текстове за изменение на ПМС № 90 от 29.05.2018 г.“ 
  5. 26.09.2020 Благодарствено писмо до АБУЧ от БУ ”Св.св.Кирил и Методий”, КПД „Будители“, Атина, Гърция
  6. 29.10.2020 Писмо отговор МОН по наше писмо Постановление 103
  7. 12.11.2020 Писмо от Н. Михалевска, ОБГУМ,  относно онлайн лит. конкурс за съвременен военен разказ „Новият Йовков“ под патронажа на зам.-министър председателя и министър на отбраната Каракачанов
  8. 30.01.2021 Писмо покана за участие в XXIII Национален фестивал на детската книга. Фестивалът се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” с подкрепата на Министерство на културата, Община Сливен, Областна администрация – Сливен, Държавната агенция за българите в чужбина, Асоциация „Българска книга”, най-големите детски издателства и др.
  9. 30.01.2021 Предложение от Евелина Аврамова, учил. ръководител и преподавател в БУ „Васил Левски” в Саарбрюкен и филиал в Кайзерслаутерн, ФР Германия, относно отпечатването на Алманах на българските училища в чужбина.
  10. 08.02.2021 Покана от МОН в сътрудничество с АБУЧ на работна онлайн среща на тема: „Изисквания към работата на училищните ръководители в българските неделни училища в чужбина и ръководителите на екипи по Националната програма „Роден език и култура зад граница“ на 26.02.2021 г.
  11. 09.03.2021 Покана от Н. Михалевска, директор дирекция ОБГУМ МОН относно провеждането на работна онлайн среща във връзка с проекта на Националната програма „Роден език и култура зад граница“ – 2021 на 09.03 и на 12.03.2021
  12. 15.03.2021 Покана от Н. Михалевска, директор дирекция ОБГУМ МОН относно апробация на тестове за установяване на компетентности по български език на учениците от I до VII нлас в българските неделни училища в чужбина
  13. 06.04.2021 Писмо от Н. Михалевска, директор дирекция ОБГУМ в МОН, относно провеждането на предварителни, пробни тестове за установяване на езиковите компетентности по български език на учениците от I до VII клас в българските неделни училища в чужбина
  14. 12.04.2021 Писмо от г-жа Таня Михайлова, зам.-министър на МОН, за предложения от страна на АБУЧ на учители, уч. ръководители и директори на български училища в чужбина за удостояване по повод честването на 24 май с почетното отличие на „Неофит Рилски” за 2021 година.
  15. 08.05.2021 Покана от Междууниверситетския институт за мениджмън на образованието “ИНТЕРАУЛА“  в онлайн панелна дискусия на тема: „ПРОБЛЕМИ И ПЕРСПЕКТИВИ ПРЕД ВЪНШНОТО ОЦЕНЯВАНЕ НА КАЧЕСТВОТО В УЧИЛИЩАТА И ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ“, 11 май 2021
  16. 10.02021 Писмо от Проф. д-р Славия Бърлиева, зам.-директор на КМНЦ-БАН и ръководител на проект, финансиран по ОП НОИР и обединяващ усилията на 4 университета, 6 института на БАН, Регионалния исторически музей и Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ - „Изграждане и развитие на център за върхови постижения - „Наследство БГ“. 
  17. 10.05.2021 Отворено писмо от Елена Сачкова, БУ „Иван Вазов“, гр. Париж, Франция, относно Учебни програми за обучението по БЕЛ, организирано в чужбина
  18. 11.05.2021 Писмо от г-жа Наталия Михалевска – директор на дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ – МОН относно организацията на дейността по провеждане на тестовете на 15 май 2021 година, за измерване на езиковите компетентности по български език за ученици от 1. до 7. клас в българските неделни училища в чужбина чрез електронна платформа - https://world.mon.bg.
  19. 01.07. 2021 Становище до Междуведомствената комисия, която се сформира по чл.17.(1,2) по ПМС №90 /29.05.2018, на БНУ „Васил Левски“, БНУ „П. Хилендарски“, относно проблеми по функционирането на неделните училища в гр. Атина, Гърция - 30 юни 2021 г. – по проблема за т.н. „роене“ на училища (училището „Детска академия“ на Гръцко-българско сдружение за култура „Александър Македонски“, вписано в списъка по ПМС от 2021 г.)
  20. 02.08.2021 Покана от Училищното ръководство и Управителният съвет на немско-българското дружество „Приятели на България“ повод 10 години от създаването на Българското училище „Васил Левски“, празник на 18.09.2021 в Аулата на Саарландскския университет.
  21. 09.09.2021 Писмо от г-жа Наталия Михалевска – директор на дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ – МОН относно обучение на учители от БНУ в чужбина по Модул 2 от НП РЕКГ - 2021
  22. 16.10.2021 Покана от проф. д-р Лучия Антонова-Василева, директор на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ към БАН,  за участие в шестото издание на Форума „Изследователски подходи в обучението по български език“, организирано от Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките, което ще се проведе онлайн на 1 ноември 2021 г.
  23. Поздравителни адреси, благодарствени писма и покани.

 

НАГРАДИ И ОТЛИЧИЯ

5.10.2020 г. УС на АБУЧ удостои с  Почетна грамота и плакет Националното представителство на студентските съвети по случай 20-годишния им юбилей.

7.10.2020 г. Г-жа Бояна Иванова - член на УС на АБУЧ, е избрана за член на Съвета на настоятелите на ПУ ”П. Хилендарски”.

15.10.2020. Златен почетен знак на МВнР за г-жа Светла Кьосева, дългогодишен преподавател и директор на Българското училище за роден език в Будапеща. Отличието бе връчено от министър Екатерина Захариева по повод 100-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Република България и Унгария, за приноса на г-жа Кьосева за развитието и задълбочаването на двустранните отношения, както и за популяризирането в Унгария на достиженията на българската духовност, наука и култура. 

26.10.2020 г. Благодарствена грамота от АБУЧ на д-р Адриана Любенова – член на УС на АБУЧ, за  принос към образователното дело по роден език и култура в чужбина.  За помощта, оказана при осъществяването на връзката между средното образование по български език зад граница и обучението на учениците от съботно-неделните училища в българските висши учебни заведения. За активната помощ при организиране на съвместни мероприятия между АБУЧ и ПУ „П. Хилендарски”  https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=185892013086741&id=110948320581111

      1. г. Д-р Адриана Любенова и г-жа Бояна Иванова бяха удостоени с отличието „Будител на годината – 2020” от Културно просветната организация „Будители” в гр. Атина, Гърция, по случай 1 ноември – Ден на Будителите.

27.07.2021 г. Втора награда на Здравка Владова-Момчева, преподавател в гимназиални курс на БУ „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон в конкурса Новият Йовков на Сдружението на жените военнослужещи в България. Присъжда се за откъс от последния й роман със заглавие „Солджър”.

20.10.2021 г. Поздравителен адрес до АБУЧ от Института на свободните изследователи ХИСТОРЕОН - благодарност и адмирации за дейността на АБУЧ и просветителското й дело по света.

20.10.2021 г. Грамота на Снежина Мечева от Института на свободните изследователи  ХИСТОРЕОН за дългогодишната работа и посветеност на нивата на българското просвещение и за особените й заслуги за поддържане и развитие на нашата диаспора, където съхраняването на националната идентичност и традиции трябва да бъдат основен и личен приоритет.

6.12.2021 г. Трета награда в ежегодния конкурс „Изящното перо“ за разказа „Милост“ на Здравка Владова-Момчева, преподавател в гимназиалния ни курс на БУ „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон. 

На 5.12.2021 г. Г-жа Здравка Владова - Момчева бе избрана за член на Борда на Лигата на българските писатели в САЩ и по света. Целите на новосъздадената Конфедерация са насочени към популяризиране на българските автори по света и в България, промотиране на творци от всички области на изкуството, както и обединение на всички български културни организации зад граница.

Участие на наши ученици и спечелване на призови места в конкурсите на ДАБЧ и в много други конкурси.

 

                           Дейност на АБУЧ от юли 2020 до януари 2022 г.

 

31.07.2020 г. 14.00 – 16.30 ч. Среща на представители на УС на АБУЧ с министър Красимир Вълчев и с г-жа Наталия Михалевска. Разгледани бяха следните въпроси:

  1. Онлайн обучението и новите промени в ПМС 90, които предстоят да бъдат публикуване в най-скоро време. Поставят се по-големи изисквания относно платформата за онлайн обучението.Тя трябва да е проходима, т. е. да дава възможност да се влиза в нея от страна на МОН, за да се проследи обучението:
  • Училища или учители, които провеждат единствено и само дистанционно обучение, няма да бъдат признати и финансирани от МОН. Те трябва да са лицензирани от МОН и да провеждат и дистанционно, и присъствено обучение, съобразно с обстановката и изискванията в съответната страна.
  • Всяко училище, провеждащо онлайн обучение, трябва да ползва една платформа, а не всеки учител в дадено училище да е с различна платформа.
  • Констатира се, че онлайн обучението не е полезно за учениците от 1 до 3 клас;
  • Стремежът е да се направи при възможност 50% (или 30%) присъствено, т.е. да е смесено обучение;
  • Нормативът от часове – броят на учебните часове за година няма да бъде променян при провеждане на онлайн обучението, но продължителността на часовете ще бъде намален. т. е. – повече по-кратки часове. Например: за 1-4 кл. продължителността на онлайн урок е 20 мин.; за 5-8 кл. - 30 мин.; за 9-12 кл. - 40 мин., т.е по-разредени часове, но общият брой на времетраене да покрива норматива за година. 
  • Ако едно училище провежда онлайн обучение на ученик или група ученици, а присъственото обучение се осъществява от друго училище, удостоверението се издава от училището, осъществило присъственото обучение. Финансирането на двете училища е съгласно процента на застъпеното обучение във всяка една форма.
  • Училищата зад граница могат да наемат онлайн учители от България, но на тях не може да се заплаща с пари от субсидията на МОН. Техните заплати трябва да се осигуряват от таксите на учениците в училището.
  • Едно лицензирано училище към МОН може да осъществява онлайн обучение на ученици в други държави, ако в тези държави не се предлага одобрено от МОН онлайн обучение. Училището, осъществяващо това обучение, ще бъде финансирано. 
  • Съгласно новото постановление, няма да се разрешава откриване на училища в  градовете Лондон, Париж, Мадрид и Чикаго, където вече има наситена мрежа от български училища. Ще се проследява дублирането и отнемането на ученици от едно училище в друго училище.
  • Няма да се финансират или ще се отнема финансирането на училища, които уронват престижа на българската държава и на българската общност зад граница.
  • Увеличава се коефициентът на финансиране за подготовка и администриране на изпити за сертифициране на знанията по БЕ от 0,5% на 1%. Финансиране ще получат както центровете за провеждане на такива изпити, така и училищата, които подготвят ученици за явяването на такива изпити за сертификат, удостоверяващ ниво на владеене на българския език по Европейската езикова рамка.
  • Промени се предвиждат и за кандидат-студентите: ще се признава и удостоверение, получено от чисто дистанционно обучение, но обучение, получено при определени регламентирани от МОН условия.
  • Тази година за пръв път след октомври месец МОН ще проведе онлайн тест, подобно на външното оценяване в България, на знанията по БЕ за 2 до 7 клас .
  • По националната програма за обучение на учителите онлайн и по места по модулите са определени следните отговорници в МОН: За модул 1 – отговаря г-жа Дарина Панайотова, за модул 2 – г-жа Ваня Балчева, за модул 3 – г-н Асен Петров.

2.  АБУЧ постави въпроса да се качи на страниците на РУО-тата в различните области текст, който да удостоверява какво и как се признава от удостоверенията  за проведено обучение в БУЧ. Срокове за отговор. Да се направи обучение на персонала на РУО с разпоредбите, засягащи признаването на удостоверенията, издадени в чужбина. Да се намери начин да има възможност за експресни поръчки за признаване на удостоверенията.

3. Ще има ли обучение на директори/училищни ръководители от БУ в чужбина.  Министърът нареди да се уточнят темите и да се проведе това обучение електронно до 22.12.2020 г.

4. АБУЧ отново постави въпроса за езиковата интеграция на ученици, завръщащи се от чужбина, и да се създаде система /национална стратегия за плавното включване на такива ученици в редовното обучение в България. Г-н Вълчев предложи да се създадат такива центрове към големи училища и към висши училища.

31.07.2020 г. – 16.30-18.00 ч. Среща с цялата дирекция ОБГУМ в МОН и разговор за проблемите в българските неделни училища по света, и взаимодействието между МОН и АБУЧ за взаимно подпомагане на дейността ни.

11.09.2020 г. от 16.00 часа българско време се състоя първата среща на ZOOM с колеги- членове на АБУЧ на тема: Обсъждане на опита, който сме събрали с използането на различни платформи в дистанционното обучение. Гостуваха представители на Центъра за творческо обучение да и представиха възможностите на  Google Classroom. Споделиха се и други мнения за използването на други платформи. 

https://abgschool.org/index.php?route=extension/news/news&news_id=295

15.09.2020 г. Начало на учебната година по света: Интервюта по БНР „Хр. Ботев” .Участват: д-р Ирина Владикова (Виена), Петя Цанева (Мадрид), Живка Костова (Лос Анжелис), Маргарита Русанова  (Франкфурт), Снежина Мечева (Лондон): https://abgschool.org/index.php?route=extension/news/news&news_id=305

20.09.2020 г. Поредната втора онлайн среща (чрез ZOOM)  на български училища в чужбина, членове на АБУЧ, се състоя на 20.09.2020, неделя, от 16.00 бг времеь и продължи до 17.45 мин.: https://abgschool.org/index.php?route=extension/news/news&news_id=298

2.10.2020 г. – 10.30 ч. Присъствие на членовете на АБУЧ – д-р Адриана Любенова и г-жа Боянка Иванова на заседание на Комисията по политиките за българите извън страната в Парламента по въпросите на ПМС 103. Изказване за промени в постановлението, което не позволява равен достъп до българските университети на деца – български граждани, обучавани в чужди образователни системи, и дискриминиране на правата им по това постановление в сравнение с деца с български произход. Предложение за въвеждане на национална програма за реадаптация в българската образователна система на деца, завръщащи се от чужбина в България. https://abgschool.org/index.php?route=extension/news/news&news_id=301

Стенограма от заседанието: https://www.eurochicago.com/2020/10/pms-komisia-103/

5.10.2020 г. Националното представителство на студентските съвети навърши 20 години. На тържеството по случай юбилея д-р Адриана Любенова, член на УС на АБУЧ, връчи Почетна грамота и плакет от името на Асоциацията на българските училища в чужбина. 

7.10.2020 г. С радост съобщаваме, че нашата колега и член на Управителния съвет на АБУЧ – г-жа Боянка Иванова, основател на БУ „Джон Атанасов” в Чикаго и член на Борда на училище „Джон Атанасов”, бе избрана за член на Съвета на настоятелите на ПУ „П. Хилендарски”, с одобрението на министъра на образованието – г-н Красимир Вълчев.

25 и 26.10.2020 г. Международна научно-практическа конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина под надслов „Българските училища в чужбина - традиция, практика, иновация”  проведена онлайн със съдействието на ПУ „П. Хилендарски”:

Първи ден: https://abgschool.org/index.php?route=extension/news/news&news_id=304

Втори ден: https://abgschool.org/index.php?route=extension/news/news&news_id=306

През август 2021 г., с безценната помощ на ПУ „П. Хилендарски”, излезе и сборникът със статиите, които бяха изнесени на Международна научно-практическа конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина под надслов „Българските училища в чужбина - традиция, практика, иновация”: https://abgschool.org/index.php?route=extension/news/news&news_id=377

6.11.2020 г.  Ремонтът на офиса на АБУЧ  завърши на 6-ти ноември 2020 г. Обектът бе приет от директора на Студентския дом - Християн Даскалов, почетния председател на АБУЧ - д-р Боян Кулов, който подписа предавателния протокол, и г-жа Боянка Иванова - член на УС на АБУЧ.

8.11.2020 г. Заседание на Етичната комисия: Председателят на УС на АБУЧ д-р Ирина Владикова беше възпрепятствана да се включи. Вместо нея присъстваше г-жа Петя Цанева, заместник-председател на АБУЧ.

На заседанието присъстваха всички, с изключение на г-жа Даниела Събева.

Бяха разгледани постъпилите жалби:

1. От г-жа Калина Белчева, ръководител на училище ,,Райна Княгиня'' в Салерно, Италия;

2. От г-жа Зорница Гоган и напусналите учители от БУ ,,Азбука'', Дъблин.

Членовете на Етичната комисия бяха запознати и с писмата от г-н В. Седянков от Българско дружество, гр. Дортмунд, и г-жа Боянка Иванова, почетен член на борда на БУ ,,Джон Атанасов'', гр. Чикаго.

Беше взето решение да се изпрати писмо до ответната страна за някои от случаите, за да се поиска и тяхното становище по възникналия проблем.

Етичната комисия излиза с предложения към УС на АБУЧ:

1. Да се обсъди и вземе решение как да се процедира, когато имаме жалба и жалбоподателят или ответната страна не са наши физически или юридически членове.

2. Да бъде организиран форум-обсъждане за етиката на членовете на Асоциацията.

3. Да предложи на МОН да организира и проведе в електронна среда семинар за ръководители на училища, който за съжаление нямаше възможност да бъде проведен през изминалото лято.

21.12.2020 г. Представителите на УС на АБУЧ – Боянка Иванова и д-р Адриана Любенова участваха в в организираната от ДАБЧ  онлайн кръгла маса по въпросите на провежданата държавна политика за българите, живеещи в чужбина.

22.12.2020 – Поздрав по случай Коледа и Нова година от УС на АБУЧ до всички български училища по света: https://abgschool.org/index.php?route=extension/news/news&news_id=321

23.01.2021 г. АБУЧ и ПУ „П. Хилендарски” организираха за учениците от 1-4 клас в българските съботно-неделни училища онлайн представление на кукления театър „Двамата старци и месечината”, продукция на Асоциацията за култура, етнология и антропология "Медиатор" , Пловдив: https://abgschool.org/index.php?route=extension/news/news&news_id=332

26.02.2021 г. По инициатива на УС на АБУЧ и след няколкогодишни настоявания да се проведе от МОН обучение за ръководители и директори на училища в чужбина, такава се проведе от МОН на 26 февруари 2021 г. Присъстваха 184 ръководители на училища. Поставиха се много въпроси за обсъждане и се дефинира от МОН, че ще провеждат проверовъчни тестове през май за учениците от 1 до 7 клас. Това предизвика дебат, който продължи на две последвали срещи – на 9 и 12 март 2021 г.

6.03.2021 г.  Д-р Адрияна Любенова, член на Управителния съвет на Асоциацията на българските училища в чужбина, преподавател по християнско изкуство във Философско-историческия факултет на ПУ “Паисий Хилендарски”, заедно със свои студенти изографиса параклиса “Св. Паисий Хилендарски”, който е осветен по случай 60одишния юбилей на Пловдивския университет. https://bnt.bg/news/paisiy-hilendarski-e-patron-na-novopostroeniya-paraklis-v-plovdivskiya-universitet-v291860-292677news.html

9.03.2021 г. "Работна онлайн среща - БНУ в чужбина - проект на НП „Роден език и култура зад граница“ – 2021" във виртуална зала "Образование на българите зад граница и училищна мрежа". От името на АБУЧ бяха поставени редица предложения по отделните 4 модула в програмата с акцент върху предвидените тестове за оценка на знанията, които трябва да се съгласуват с преподавателите от чужбина и да се обучат в тях учениците, а самото тестуване да се отложи за есента през новата 2021-2022 учебна година. Също: да се включат в системата на администриране и заплащане за този труд и учителите, които ще реализират този вид оценяване.

12.03. 2021 г. Втора работна онлайн среща - БНУ в чужбина - проект на НП „Роден език и култура зад граница“ – 2021" във виртуална зала "Образование на българите зад граница и училищна мрежа" (повторение на темите от срещата на 9.03.2021 г.).

15.03.2021 г. Статия във в. “Монитор” за българските неделни училища в чужбина: https://www.monitor.bg/bg/a/view/dvojno-poveche-malchugani-v-nedelnite-ni-shkola-v-chujbina-254783?fbclid=IwAR3Ko5pZgQmf3FpGprdR1wKLGdc62XSiJYgZIjpTR9FjGaQ3nJSrwrvUdsc

17.03.2021г. – Писмо на АБУЧ до МОН с предложения за изменения и допълнения в новата Национална програма РЕКГ за учебната 2021-2022 г.:

В допълнение позицията на няколко български училища в Испания: https://abgschool.org/index.php?route=extension/news/news&news_id=342

Позицията на БУ „Гергана” – Ню Йорк, САЩ:

20.03.2021 г. Позиция на АБУЧ относно финансирането на българските училища в чужбина и правата на българските граждани по конституция: https://abgschool.org/index.php?route=extension/news/news&news_id=341

21.03.2021 г. Българското висше образование – достъпно, конкурентно и перспективно. Изберете да учите в България. Онлайн информационна кампания за българското висше образование от 11 до 18 часа българско време. Във връзка с приемането на студенти, докторанти и специализанти  за учебната 2021-2022 година, Министерството на образованието и науката, Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) и БУ “Родна стряха“ - Кипър, за първи път организират провеждането на онлайн информационна кампания за популяризиране на българското висше образование. Тази онлайн среща с български университети се организира с цел да даде изчерпателна информация за специалностите, които се предлагат, основните документи, които са необходими при кандидатстване за бакалавърски, магистърски и докторски програми, както и да се запознаят присъстващите с възможностите, които предлагат ВУ във връзка с подаването на документи за кандидатстване от чужбина. За участие в събитието са поканени учители, ученици и родители от българските неделни училища, както и всички лица от българска народност или българи, които живеят извън пределите на България.

23.03.2021 г. Интервю по БНР „Хр. Ботев” в рубриката „За думите” със Снежина Мечева и Боянка Иванова от УС на АБУЧ: „Българското училище в чужбина – инвестиция в бъдещето”: https://bnr.bg/post/101442819

24.04.2021 - Втора информационна кампания за популяризиране на българското висше образование и  приема на студенти, докторанти и специализанти  за учебната 2021-2022 година, организирана от МОН, Българското посолство в Кипър, АБУЧ и БУ „Родна стряха” в Кипър: https://abgschool.org/index.php?route=extension/news/news&news_id=349; https://abgschool.org/index.php?route=extension/news/news&news_id=351

15.05.2021 г. За първи път тази година бе проведен тест на МОН за българските училища в чужбина – проверка на знанията по български език: https://news.bg/bulgaria/nad-11-000-balgarcheta-v-chuzhbina-sa-za-parvi-pat-na-test-po-balgarski-ezik.html

11.05.2021 – АБУЧ пое патронаж и ангажимент за разпространение на основната идея на инициативата на Културна асоциация "Асен и Илия Пейкови" с БУ„АзБуки“ в Рим и Колеферо, за провеждането на петия Международен  конкурс „Моята българска бродирана риза - 2021“, за рисунка, художествен текст, снимка и мултимедийна презентация.

13.05.2021 г. – Членът на Управителния ни съвет – д-р Адриана Любенова защити доцентурата си в ПУ „П. Хилендарски”.

24.05.2021 - Интервю по EUROTVMEDIA – Париж със Снежина Мечева – директор на БУ „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон и говорител на АБУЧ, по случай 24 май 2021 г. – за училището, за неговия  патрон – посланик Иван Станчов, за АБУЧ и постиженията ни, за бъдещето, за което всички трябва да работим.

https://eurotv.media/bg/%d0%b8%d0%bd%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b2%d1%8e-%d1%81%d1%8a%d1%81-%d1%81%d0%bd%d0%b5%d0%b6%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%b5%d1%87%d0%b5%d0%b2%d0%b0-%d0%bf%d0%be-%d1%81%d0%bb%d1%83%d1%87%d0%b0%d0%b9-24/  

24.05.2021 - Интервю с говорителя на АБУЧ – Снежина Мечева по Българското нацинално радио „България” по повод 24 май 2021 г. – за дейността на АБУЧ: https://bnr.bg/radiobulgaria/post/101470004/za-predimstvata-koito-dava-balgarskiat-ezik-v-chujbina

28.05.2021 г. По национална програма РЕКГ – Модул 2 в гр. Мадрид, Испания: Обучение за повишаване квалификацията за преподаване на български език в чуждоезикова среда.

30.05.2021 г. Интервю с г-жа Боянка Иванова – член на УС на АБУЧ по ЕвроТВ.медия, Париж: https://eurotv.media/bg/%d0%b8%d0%bd%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b2%d1%8e-%d1%81-%d0%b1%d0%be%d1%8f%d0%bd%d0%ba%d0%b0-%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0/

30.05.2021 г. Обучението за повишаване на квалификацията за преподаване на български език в чуждоезикова среда, реализирано от ПУ  и  проведено в гр. Мадрид, Испания, със съдействието на Асоциация „Балкан“ и ПБНУ „Св. Иван Рилски“. Същата се проведе повторно електронно на 20 юни 2021 г. Тематично разпределение: Овладяване на българския език в условия на билингвизъм; Специфики при ограмотяване на билингви; Комуникативноречев подход при развиване на уменията за четене и писане от деца, слабовладеещи българския език; Педагогическа подкрепа в билингвална образователна среда. Лектори: проф. д.п.н Румяна Танкова; доц. д-р Елена Събева.

1.06.2021 г. Съвместна инициатива на АБУЧ с „Боб-Бон Мюзик” по повод Деня на детето ; Да обединим българските деца по света с песен: https://abgschool.org/index.php?route=extension/news/news&news_id=364

7.06.2021 г. Президентът Румен Радев посети Центъра по технологии на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. На срещата с него присъстваха и представителите на УС на АБУЧ – г-жа Боянка Иванова, член на университетското настоятелство на ПУ "Паисий Хилендарски", и доц. д-р Адриана Любенова – преподавател в Богословския факултет. Тази среща бе повод представителите ни да споделят няколко думи за ролята на АБУЧ, която президентът познава от посещенията си в българските училища по света. За пореден път той заяви интереса си към живота и дейността на нашата организация и желанието си за сътрудничество с нас. https://abgschool.org/index.php?route=extension/news/news&news_id=366

10-19.06. 2021 г. БУ „Св. св. Кирил и Методий” – Атина, гостува в България на ПУ „П. Хилендарски”, където бяха посрещнати от членовете на УС на АБУЧ – г-жа Боянка Иванова и д-р Адриана Любенова. След това делегацията на училището от Атина имаше възможност да се срещне в гр. София с Президента и Вицепрезидента на България, с министъра  на образованието, с председателя на ДАБЧ, със зам.-директора на Театъра на българската армия.

19-20.06.2021 г. Лондон, Великобритания: По Национална програма РЕКГ – Модул 2: Обучение за повишаване на квалификацията за преподаване на български език в чуждоезикова среда.

Октомври 2020 – юни 2021 г. По Национална програма РЕКГ: Обучение за придобиване на умения за електронен дизайн и създаване на електронно учебно съдържание

14.06.2021 г. Среща на представители на УС на АБУЧ с Кирило-Методиевския научен център към БАН и подписване на договор за сътрудничество.

29.07.2021 г. Среща с Мирослав Цеков, съветник в Министерството на младежта и спорта, в зала "Галерия" на Националния студентски дом (пл. „Народно събрание” 10) от 18.30 часа на 29 юли  (четвъртък).

Срещата е по проекта “Y-FED:Europe is what we make of it”. Темата е проектът за нов закон за младежта, по който в момента тече дискусия. Присъства като представител на УС на АБУЧ – г-жа Таша Малешкова. Добра презентация на темаЗакон за младежта и спорта, изнесена от съветник към Министерството на младежта и спорта при служебното правителство на Р България. Г-жа Малешкова зададе въпрос за включване на младежите от българските училища в чужбина и е получила следния отговор: „Когато проектозаконът бъде приет в НС, можем да говорим за включване в Младежки портал" и т.н.

17.07.2021 г. На 17.08.2021 г. Асоциацията на българските училища в чужбина получи необходим и дългоочакван дар – служебен офис в сърцето на гр. София: 

https://abgschool.org/index.php?route=extension/news/news&news_id=374

7.10.2021 г. – Среща на УС на АБУЧ с дирекция ОБГУМ в МОН: обсъждане на важни въпроси, свързани с учебниците, програмите, транспорта, субсидиите, ПМС103, ангажимента на лекторите към БНУ, проблемите с РУО, опити на неправомерно отцепили се училища да се включат в съфинансиране , като се регистрират в отдалечени райони, без да пребивават там, признаване на английските изпити за средно образование при кандидатстване в България, забавянето на издавани дипломи в Испания, което възпрепятства кандидатстването в български ВУЗ и др.

1.11.2021 г. Участие на д-р Ирина Владикова, председател на АБУЧ, във Форума „Изследователски подходи в обучението по български език“, организирано от Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките.

6.11.2021 г. Виртуална среща и двудневен семинар, част от националната програма на МОН "Осигуряване на съвременна образователна среда", организирана от Националния музей на образованието в Габрово и със съдействието на АБУЧ.

24.11.2021 г. Почина Почетният член на АБУЧ – посланик Иван Станчов: https://www.eurochicago.com/2021/11/in-memoriam-stanchov/; https://abgschool.org/index.php?route=extension/news/news&news_id=389; https://www.eurochicago.com/2021/11/ivan-stanchov/

На този линк – интервю по Дарик радио от 28.11.2921 г.: Г-н Иван Станчов, нашият патрон, нашият пример, нашият дълг и отговорност, наша обич и възхита -  Нeзаменимият и Незабравимият: https://darikradio.bg/za-ivan-stanchov-s-priznatelnost.html

Статия от Пенчо Ковачев във в. „24 часа” (27.11.2021 г.) – за Династията – фамилията Станчови: https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10440780

На този линк: Интервю по БНР „Хр. Ботев” със Снежина Мечева – директор на БУ „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон:

Спомен за големия български дипломат Иван Станчов и неговата огромна роля в историята на България като дипломат и най-вече като Човек – 25 минути: https://bnr.bg/post/101573762/snejina-mecheva

Едно предаване отпреди 10 години в навечерието на Коледа – 2012 г. на Райна Манджукова и ТВ СКАТ: интервю със Снежина Мечева, посветено на посланик Иван Станчов и озаглавено: „Аз съм българин и вървя с народа си”. https://www.youtube.com/watch?v=fZ0PIQfp5YI

4 и 5.12. 2021 г. – Втори балкански форум под названието „Стратегия за изучаване на български език в чуждоезикова среда”, по инициатива на българските училища „Св. св. Кирил и Методий”, „Паисий Хилендарски” и  „Васил Левски” в гр. Атина, Гърция, съвместно с МОН и посолството на България в Гърция. Присъства представител на УС на АБУЧ – д-р Адриана Любенова. 

http://www.bta.bg/bg/c/SM/id/2532505

29 и 30 януари 2022 г. АБУЧ организира семинар за членовете си със съдействието на Института по български език към БАН на тема: Трудните случаи в правописа, граматиката и пунктуацията в българския език: https://abgschool.org/index.php?route=extension/news/news&news_id=402

18.01.2022 г. Управителният съвет на АБУЧ разпространи подкрепа на петицията в защита на г-жа Велислава Дърева – Почетен член на АБУЧ: https://abgschool.org/index.php?route=extension/news/news&news_id=403

19.01.2022 г. По покана на председателя на Комисията по политиките за българите извън страната в Народното събрание – г-жа Антоанета Цонева, на заседание на комисията  бяха поканени да присъстват и да вземат участие в обсъжданията представителите на Управителния съвет на АБУЧ – доц. д-р Адриана Любенова и г-жа Бояна Иванова. Изложени бяха два от основните проблеми, които стоят за разрешаване от години и затрудняват реализацията на българите в чужбина при завръщане за обучение в родината. https://abgschool.org/index.php?route=extension/news/news&news_id=404

Статия по този повод: https://www.actualno.com/education/shte-byde-li-priznat-bylgarskija-za-maturiteten-ezik-v-chujbina-news_1699031.html

 

ДЕЙНОСТ НА УЧИЛИЩАТА

  1. На 16.09.2020 г. БУ „Д-р Стамен Григоров” в гр. Женева. Швейцария, откри учебната 2020-2021 г. На 19.09.2020 г. в училището бе гост Западно – и Средноевропейският митрополит Антоний и се срещна с представители на българската общност: https://www.eurochicago.com/2020/09/bu-jeneva-nova/.
  2. Начало на учебната година в БУ “Асен и Илия Пейкови” – Рим, Италия: https://www.youtube.com/watch?v=q5--Mx1qHdI&fbclid=IwAR0hOCYgO_0FNLo3p6Soma0xwaxjHMMb56ucIxUCQqGTmHKB_bS550iaPX4
  3. БУ „Зорница" – Монреал, Канада: https://www.eurochicago.com/2020/10/pozdrav-bg-uchilishta/; https://www.youtube.com/watch?v=3h5YiFHgu2A&list=PLjhYOQe-WXnJdsiThnimNSTjaQFKIw1Ud ;;https://www.youtube.com/watch?v=c0j7wmMjq1M&list=PLjhYOQe-WXnIPQw_9wpl0mIB4xi1mH0qm&index=13; Поздравление за първия учебен ден на 1 клас: https://www.youtube.com/watch?v=cT4Y2lTQmSE&list=PLjhYOQe-WXnIPQw_9wpl0mIB4xi1mH0qm&index=32
  4. Коледни празници по света:
  1. Поздравяваме Ви по повод на патронния празник на училището ни и в памет на нашия патрон – Никола Вапцаров, Съюз на българите в Кипър и Българското училище „Никола Вапцаров“ ,Никозия: https://www.youtube.com/watch?v=NcjXYEAShAo&t=17s ; https://abgschool.org/index.php?route=extension/news/news&news_id=315
  2. Изпълнения на деца от у-ще "Гергана" - Ню Йорк, на коледния им онлайн концерт на 13 декември 2020: https://abgschool.org/index.php?route=extension/news/news&news_id=316
  3. От екипа на Българско училище “Пейо Яворов” към Посолството на Република България в гр. Брюксел, Кралство Белгия – поздрав за Коледа:   https://www.youtube.com/watch?v=Xy_PB2_lwQE
  4. Поздрави от училищата в Кьолн и Брюксел: https://abgschool.org/index.php?route=extension/news/news&news_id=318
  5. От БУ „Звънче”, графство Съри, Великобритания: https://abgschool.org/index.php?route=extension/news/news&news_id=319
  6. Светли и благословени празници от Българско училище "Райна Княгиня", Дъблин и Туламор: https://www.bulgarianeducation.ie/news/26/
  7. Коледен поздрав от децата в Мостолес, Испания: https://fb.watch/2y0MiIU2hl/
  8. Поздрав от БНУ "Асен и Илия Пейкови", Рим: https://www.youtube.com/watch?v=kTStBMiaMCg
  9. Празник на БУ “Св. Иван Рилски” в гр. Мадрид. Испания , където в присъствието на Дядо  Коледа децата проведоха по класове тържествата си с кукери, коледари, пеещи ученици.  https://www.facebook.com/media/set?vanity=svetiivanrilski.es&set=a.5442062725819120
  10. Сърдечни пожелания за светли коледни и новогодишни празници в това трудно за всички време и от БУ "Слово" - гр. Оксфорд: www.facebook.com/947446911949765/videos/138355341228520/ 
  11. Kоледен поздрав от БНУ "Асен и Илия Пейкови", Рим: https://www.youtube.com/watch?v=kTStBMiaMCg
  12. Поздрав от „Родина”, Сеговия: https://www.facebook.com/654482214620521/posts/3633172000084846/?sfnsn=scwspmo
  13. Поздрав от Българското училище към Посолството на България в Москва: https://abgschool.org/index.php?route=extension/news/news&news_id=323
  14. Коледното тържество на БУ „Св. св. Кирил и Методий” в Лос Анжелис, САЩ: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=BlgarskoUciliseSvSvKirilIMetodijVLosAnzelis&set=a.3086179201484226
  15. Kоледните поздравления и новогодишни пожелания от българското училище в Страсбург.за една здрава, мирна, изпълнена с обич и с добрина 2021 година. Изпращаме линковете към електронните книжки: Благопожелания; Честити празници!; Кукери; Весела Коледа и Честита Нова Година!; Видеоклип, подготвен от  Никола Въжаров-Боев (8. клас) с изпълненията на Стела Панайотова (3. клас), на Иван Велев (7. клас) и декламациите на съчинените стихотворения от Емма Бруно (2. клас) и Виториа Бруно (подготвителна група). https://drive.google.com/file/d/14F6LWgnaU- и AdITAtjLPOhHagcjh8O68-/view
  16. Поздрав от БУ „Асен и Илия Пейкови” в Рим: С приказката, написана от техните деца Моника, Алекс и Марти от Ладисполи:  https://read.bookcreator.com/Cdg1p.../l39TnvGGQyih6St71BAN1w
  17. Поводи на гордост: Прекрасните и талантливи ученици от БУ „Звънче”, графство Съри, Великобритания, печелят престижни награди от международни конкурси: http://bgschoolzvanche.com/drugi/7028/
  18. БУ „Асен и Илия Пейкови” в Рим, Италия, организират биенале на тема „Българските следи по света”: Интервю по Програма "Хоризонт". https://img.bnr.bg/horizont/post/101431342/balgarskite-sledi-po-sveta-mladejko-bienale-v-italia;                             И на сайта на Българска академия на науките: http://www.bas.bg/event/%d0%bc%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d1%83%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%be-%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%b6%d0%ba%d0%be-%d0%b1%d0%b8%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%b5-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3/
  19. Поздрави от БНУ по света за Баба Марта: https://abgschool.org/index.php?route=extension/news/news&news_id=338 ; https://abgschool.org/index.php?route=extension/news/news&news_id=337
  20. БУ „Св. Иван Рилски” Мадрид, Испания – за 3 март: https://www.facebook.com/watch/?v=276107480546118
  21. БУ „Слово” – Оксфорд, Великобритания за 3 март:
    Видео-поздрав на тема „България и свободата“ от БУ „Слово“ в Оксфорд и Хай Уикъмб. - YouTube
  22. БУ ”Пейо Яворов”, Брюксел, Белгия, за 3 март: https://www.bguchilishtebru.be/2021/03/03/vsyako-dete-tryabva-da-znae-i-vseki-balgarin-da-nosi-v-sartsata-si-tozi-pameten-den-3-mart/?fbclid=IwAR0AhQ1vwoteWgzrY3gpyq9kL07wAIj43kEyObw7GMw47bMYgTT1JWhfNmc 
  23. За 3 март от сайта на АБУЧ: https://abgschool.org/index.php?route=extension/news/news&news_id=339
  24. Мартенски концерт на БУ „Гергана” в Ню Йорк, САЩ по случай мартенските празници: https://www.eurochicago.com/2021/03/mart-gergana/
  25. По повод на 24 май, посланикът на Република България със съдействието на Българското училище „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон, обяви конкурс за всички ученици от гимназиалния курс (8-12 клас) на българските неделни училища в Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия, за написване на есе на литературна или на историческа тема. От сайта на Българското посолство в Лондон: http://bulgarianembassy-london.org/konkurs-24-may/
  26. На този линк – интервю с г-жа Здравка Владова-Момчева, писател, поет и преподавател в БУ „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон, Великобритания: https://www.youtube.com/watch?v=2DmHyzo7ee0 . Да си творец и винаги българин, независимо къде животът те е пренесъл, да запазиш достойнството – свое и на народа си, с дарбата да обичаш и да се посветиш.
  27. 3 май 2021 г. – поздрав за Великден от БУ „Стамен Григоров” в гр. Женева, Швейцария: https://www.facebook.com/watch/?v=999414467468557
  28. Две видеа, отразяващи дейността на БУ "Слово" в Оксфорд и Хай Уикъмб. https://www.youtube.com/watch?v=nC5gaW4bW14; https://www.youtube.com/watch?v=DsqLVKch_t8
  29. Филмчето "Смиреният мечтател" на БНУ "Асен и Илия Пейкови" - Рим изразява своето преклонение към едно от най-големите български имена, свързани с италианската култура и изкуство - Константин Величков. Филмът е реализиран с помощта на историческия музей в Пазарджик и режисурата на Стефан Прохоров от НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов": https://www.youtube.com/watch?v=kkq-EIXevfA
  30. 24.05.2021 г. - БУ „Звънче”, графство Съри, Великобритания, изпраща своите първи абитуриенти: Снимки и интервю с двете пораснали момичета на линка: https://bgschoolzvanche.com/%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b8/%d0%b7%d0%b2%d1%8a%d0%bd%d1%87%d0%b5-%d0%b8%d0%b7%d0%bf%d1%80%d0%b0%d1%89%d0%b0-%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81%d0%b8-%d0%b0%d0%b1%d0%b8%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b8/?fbclid=IwAR0abYNLH5ckmWioE-dq1JPkXLR_fn3ey1A0rWaA_rlrNlo6nSPaDKJAbI0
  31. 24 май 2021  - Д-р Ирина Владикова от БУ “Св. св. Кирил и Методий” във Виена изпраща своите абитуриенти с вълнение: https://abgschool.org/index.php?route=extension/news/news&news_id=356
  32. 25.05.2021 г. Петокласниците Радина Лилова и Борис Пановски от БНУ "Васил АПРИЛОВ" в Борнмут, Портсмут и Шафтсбъри представиха Великобритания на ежегодния конкурс за превод на и от български език "Трансформации", организиран от ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий". И двамата участваха в категория "Проза", като Радина, родом от Велико Търново, избра да преведе текста "Секачите", в който се разказва за  родния ѝ град, а Борис направи превод на есе от търновската журналистка Сашка Александрова.
  33. Българско училище с хор „Гергана”, Ню Йорк: Премиера на музикалния театър (малка група), 13 деца от първи, втори и трети клас, на мюзикъла "Как без музика" : www.youtube.com/watch?v=TkJBhFgmdZA
  34. Тържество на БУ”Св. св. Кирил и Методий” в Лос Анжелис, САЩ, по случай завършване на учебната година: https://abgschool.org/index.php?route=extension/news/news&news_id=365
  35. Край на учебната година в БУ „Гергана” – Ню Йорк: https://abgschool.org/index.php?route=extension/news/news&news_id=367
  36. Последни учебни дни в БУ „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон: https://abgschool.org/index.php?route=extension/news/news&news_id=369
  37. „Наши ученици – звезди в биографията на Българското училище „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон, Великобритания!”:
  38. Български образователен и културен център и Българско училище в Единбург, Шотландия - Проект „Скритите букви” и онлайн дискусия: https://www.eurochicago.com/2021/08/skritite-bukvi/
  39. Отново на училище: Първи учебни дни:„Джон Атанасов” в Чикаго: https://abgschool.org/index.php?route=extension/news/news&news_id=378
  40. „Гергана” – в Ню Йорк: https://abgschool.org/index.php?route=extension/news/news&news_id=379
  41. Българското училище “Св. св. Кирил и Методий” във Виена откри новата учебна година : https://www.bulgaren.org/2021/09/17/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%83%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B5-%D1%81%D0%B2-%D1%81%D0%B2-%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BB-%D0%B8-%D0%BC%D0%B5-2/
  42. Първи учебни дни в БУ „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон: https://abgschool.org/index.php?route=extension/news/news&news_id=381
  43. Информация за още една чудесна инициатива на българските училища в САЩ – „Джон Атанасов” – Чикаго и „Елин Пелин” - Хюстън: Символиката на българската шевица: https://www.eurochicago.com/2021/11/bg-shevitza/; https://abgschool.org/index.php?route=extension/news/news&news_id=387; http://www.bta.bg/bg/c/SM/id/2520109
  44. Вазов и вечният град (инициатива на БАН и БУ “Асен и Илия Пейкови” в гр. Рим, Италия: https://www.vaticannews.va/bg/world/news/2021-12/v-rim-ojiviava-italianskata-poesia-na-vazov.html
  45. Конкурс на ГРЪЦКО-БЪЛГАРСКО СДРУЖЕНИЕ ЗА КУЛТУРА и НУ "Васил Левски" (Атина-Нафплио) и Второ НУ "Васил Левски" (о. Крит): https://www.eurochicago.com/2021/12/konkurs-levski/

 

  1. Коледни поздрави:

I. От АБУЧ до всички български училища по света: https://abgschool.org/index.php?route=extension/news/news&news_id=393 

II. Oт български училища в чужбина:

1. БУ “Св. св. Кирил и Методий” – Виена, Австрия: https://abgschool.org/index.php?route=extension/news/news&news_id=395 ;

2. БУ „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон, Великобритания: https://abgschool.org/index.php?route=extension/news/news&news_id=392

3. БУ „Асен и Илия Пейкови”, Рим, Италия: https://www.vaticannews.va/bg/world/news/2021-12/v-rim-ojiviava-italianskata-poesia-na-vazov.html

4. БУ в Сао Паоло, Бразилия:  https://abgschool.org/index.php?route=extension/news/news&news_id=394;

5. Българските училища: ”Хр. Ботев” – Страсбург, Франция; „Аз Буки Веди” – Кьолн, Германия;  „Васил Левски” – Саарбрюкен и Кайзерслаутен, Германия; „Дора Габе” – Мюнхен, Германия; „Райна Княгиня” - Дъблин, Република Ирландия, „Св.св. Кирил и Методий” – Истанбул, Турция: https://abgschool.org/index.php?route=extension/news/news&news_id=396;

6. БУ "Княз Борис I" - Германия, ПБНУ "Св. Иван Рилски" - Мадрид и Българска асоциация "Знание" - Чиривея, Испания: https://abgschool.org/index.php?route=extension/news/news&news_id=397

7. БУ „Джон Атанасов”, Чикаго, САЩ; „Асен и Илия Пейкови” – Рим, Германия; БУ към Посолството на България в Москва; „Св. св. Кирил и Методий” – Лос Анжелис, САЩ; „Васил Левски” – Сарагоса, Испания: https://abgschool.org/index.php?route=extension/news/news&news_id=399

8. Поздравления от българските училища в Солун, Гърция – „Св. Великомъченик Георги Зограф”и „Св. св. Кирил и Методий” в Монреал, Канада: https://abgschool.org/index.php?route=extension/news/news&news_id=400

9. ПОЗДРАВЛЕНИЯ ОТ БУ "АЗБУКА" - ДЪБЛИН И БУ "ЗВЪНЧЕ" - ГРАФСТВО СЪРИ: https://abgschool.org/index.php?route=extension/news/news&news_id=401

33. Конкурс за рисунка за всички български училища във Великобритания на БУ „Зора” в гр. Бейзинсток на тема „Зимни празници и обичаи”. В този конкурс участваха ученици от 5 български училища във Великобритания. Победители станаха:

1.Емили Муро, 5 клас, БУИван Станчовкъм Посолството на България в Лондон; 2. Валериа Тютюнджиева, 2 клас, БУХристо Ботев" - Челтнъм;  3. Мартин Радев, 5-ти клас, БУ "Найден Геров" - Челмсфорд.

 

  1. Една прекрасна инициатива от БУ „Св. св. Кирил и Методий” в гр.Виена, Австрия – на страниците на в. „Монитор”: https://www.monitor.bg/bg/a/view/bylgarcheta-v-avstrija-uprajnjavat-ezika-s-advent-kalendar-295700
  2. Ученици от българо-австрийското училище „Св. св. Кирил и Методий” във Виена направиха онлайн книжка за Васил Левски: http://www.bta.bg/bg/c/SM/id/2558770

 

МЕДИЙНИ ИЗЯВИ

 

15.09.2020 г. Начало на учебната година по света: Интервюта по БНР „Хр. Ботев” .Участват: д-р Ирина Владикова (Виена), Петя Цанева (Мадрид), Живка Костова (Лос Анжелис), Маргарита Русанова (Франкфурт), Снежина Мечева (Лондон): https://abgschool.org/index.php?route=extension/news/news&news_id=305

15.09.2020 г. Интервю по БНР „Хоризонт” с г-жа Н. Михалевска – директор на дирекция ОБГУМ в МОН – за българските училища в чужбина по случай първия учебен ден: https://bnr.bg/post/101340895/uchilishta-v-chujbina?fbclid=IwAR0wIKdwbF06LJ8CNmJUxXR7bSGChgGD60zNab6OaSjCajz8biofwTzwjec

27.09.2020: NOVA TV – Неделя, 27.09.2020 г. 9.50 бг. време – предаване на журналистката Диана Найденова - интервю за положението с коронавируса по света, включване на Сн. Мечева – говорител на АБУЧ, за ситуацията във Великобритания и в българските училища в Лондон.

https://nova.bg/news/view/2020/09/27/300623/%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D1%83%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B5-%D0%B2%D1%8A%D0%B2-%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0-%D0%B2-%D1%83%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%8F/

3.11.2020 г. Интервю по БНР „Хр. Ботев” в рубриката „Главен герой”. За първи път в тази рубрика не се говори за отделна личност, а за организация, в която работят многобройни герои - преподаватели и ръководители в българските училища в чужбина, членове на АБУЧ.

https://bnr.bg/hristobotev/post/101367292/zavrashtaneto-na-decata-ni-nasha-misia

3.11.2020 г. Интервю по Програма „Хоризонт” на БНР с д-р Ирина Владикова – председател на АБУЧ и директор на Българо-австрийското училище „Св. св. Кирил и Методий” във Виена. Поводът – атентатът във Виена и загиналите цивилни лица. Ситуацията е усложнена и напрежението е голямо. Животът за момента в центъра е спрян, училищата не работят.

Ноември 2020 г. Вестник “Пловдивски университет”: в 500-тния юбилеен брой на вестника статия от Снежина Мечева – говорител на АБУЧ, посветена на Международната научно-практическа конференция на АБУЧ през октомври 2020 г.

26.12.2020 г. Интервю по Програма „Хр. Ботев” на БНР със Снежина Мечева – говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина. Коледа в Лондон и животът на българите в условията на пандемия. За учениците на България в чужбина, за ролята на АБУЧ.

15.03.20201 г. Статия във в. “Монитор” за българските неделни училища в чужбина: https://www.monitor.bg/bg/a/view/dvojno-poveche-malchugani-v-nedelnite-ni-shkola-v-chujbina-254783?fbclid=IwAR3Ko5pZgQmf3FpGprdR1wKLGdc62XSiJYgZIjpTR9FjGaQ3nJSrwrvUdsc

21.03.2021 г. Разговор по БНР – „Хоризонт” за образованието днес с проф. Сергей Игнатов: “Човекът не е дигитално същество”. След 7-мата минута - за българските училища в чужбина: https://bnr.bg/horizont/post/101440065/prof-sergei-ignatov

23.03.2021 г. Интервю по БНР „Хр. Ботев” в рубриката „За думите” със Снежина Мечева и Боянка Иванова от УС на АБУЧ: „Българското училище в чужбина – инвестиция в бъдещето”: https://bnr.bg/post/101442819

9.04.2021 г. На този линк – интервю с г-жа Здравка Владова-Момчева, писател, поет и преподавател в БУ „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон, Великобритания: https://www.youtube.com/watch?v=2DmHyzo7ee0 . Да си творец и винаги българин, независимо къде животът те е пренесъл, да запазиш достойнството – свое и на народа си с дарбата да обичаш и да се посветиш.

14.05.2021 г. – Интервю по EuroTV.media със Снежина Мечева – за пътя от България до Лондон, създаването на БУ “Иван Станчов” и неговата история, дейността на АБУЧ: https://eurotv.media/bg/%d0%b8%d0%bd%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b2%d1%8e-%d1%81%d1%8a%d1%81-%d1%81%d0%bd%d0%b5%d0%b6%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%b5%d1%87%d0%b5%d0%b2%d0%b0-%d0%bf%d0%be-%d1%81%d0%bb%d1%83%d1%87%d0%b0%d0%b9-24/ 

15.05.2021 г. – Интервю по БНР „България” по случай 24 май с говорителя на АБУЧ – Снежина Мечева. https://bnr.bg/radiobulgaria/post/101470004/za-predimstvata-koito-dava-balgarskiat-ezik-v-chujbina

24.05.2021 г. - Интервю за БНР с г-жа Кремена Георгиева - учител по история и география в българско училище “Звънче”, графство Съри, Великобритания.

Неделните училища в чужбина са малки храмове на българщината:

https://bnr.bg/kardzhali/post/101472360/kremena-georgieva-nedelnite-uchilishta-v-chujbina-sa-malki-hramove-na-balgarshtinata?fbclid=IwAR3WEiVGTO5UcS0eZLCVc_c3ZHhCugUUPJpB1mSywkibJs1QrtOVr5X1KSQ

24.05.2021 – Репортаж по НОВА ТВ за българското училище “Слово” в Оксфорд по случай 24 май:

https://nova.bg/news/view/2021/05/23/327537/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82-24-%D0%BC%D0%B0%D0%B9-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%83%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B5-%D0%B2-%D0%BE%D0%BA%D1%81%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%B4/?fbclid=IwAR1FVgrtxqPxmU09QLbmYNGB0Qi4iVilGrfbdo5Dq7ZqOxVZnjPDQg0OIqw

https://www.youtube.com/watch?v=hwESRH0FzLk

1.06.2021: По случай Деня на детето БУ “Слово” в Оксфорд осъществи чудесна инициатива с представлението на кукления театър "Откъде дойдоха бебетата". Към инициативата се присъединиха и БУ "Петър Берон" в гр. Рединг и БУ "Шарено чорапче" в гр. Ейлсбъри.

30.05.2021 г. Интервю с г-жа Боянка Иванова – член на УС на АБУЧ по ЕвроТВ.медия, Париж: https://eurotv.media/bg/%d0%b8%d0%bd%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b2%d1%8e-%d1%81-%d0%b1%d0%be%d1%8f%d0%bd%d0%ba%d0%b0-%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0/

20.10.2021: Едно интервю на списание „Лира.БГ”, дъщерно издание на веригата „Хеликон”, със Здравка Владова-Момчева, преподавател в БУ „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон, за последния й роман Солджър” : https://lira.bg/archives/164613 .

Ноември 2021 г. На сайта на ДАБЧ “Родина”: на сайта на ДАБЧ „Родина”:

1. Здравка Момчева: Защо толкова те обичам (съвременна притча за вечни неща): http://www.rodinabg.net/?action=news&id=7547

2. Д-р Ирина Владикова: В неделните училища целим да запазим българските корени на децата: http://www.rodinabg.net/?action=news&id=7551

8.10.2021: От сайта на БТА - материал за Здравка Момчева – преподавател в БУ „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон: http://www.bta.bg/bg/c/SM/id/2533560?fbclid=IwAR2klRSnS-G8I6-br8CFTIrBjR10OHWOuifbj-nKng-TjrcaNrdWZhMhLeg

1.11.2021 г. По случай Деня на Будителите във в. "Монитор" – интервю с д-р Ирина Владикова, директор на БУ „Св. св. Кирил и Методий” във Виена, Австрия, председател на Асоциацията на българските училища в чужбина: https://www.monitor.bg/bg/a/view/d-r-irina-vladikova-predsedatel-na-abu-ch-v-nedelnite-uchilishta-celim-da-zapazim-bylgarskite-koreni-na-decata-288366

16.12.2021: На този линк: Интервю по БНР „Хр. Ботев” със Снежина Мечева: Спомен за големия български дипломат Иван Станчов и неговата огромна роля в историята на България като дипломат и най-вече като Човек – 25 минути: https://bnr.bg/post/101573762/snejina-mecheva

28.12.2021: БНР „България”: Здравка Владова-Момчева: Човечността е скромно чудо, продължаващо веригата на доброто - Българите по света (bnr.bg)

5.01.2022: Интервю за EuroTV.media: Здравка Момчева – за новия си роман „Солджър”: https://www.youtube.com/watch?v=VM_oGczSgHw&ab_channel=EUROTVMEDIA

16.01.2022: Предаване по bTV – 120 минути: За българското училище „Св. св. Кирил и Методий” в Истанбул, Турция:https://www.btv.bg/shows/120-minuti/videos/vlizame-v-chas-istorijata-na-balgarskoto-nedelno-uchilishte-v-istanbul.html?fbclid=IwAR25gRHLi696_GzXkYP-S2_Wu_OD7G_6WU5kSYWDXMCxBmwdwX3fQk_16gE

21.01.2022 г. От сайта на БТА: Ученици от българо-австрийското училище във Виена направиха онлайн книжка за Васил Левски: http://www.bta.bg/bg/c/SM/id/2558770

24.01.2022 г. Вестник „Българска армия” – за Здравка Момчева и откъс от последния й роман: „Солджър”: https://armymedia.bg/2022/01/23/%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D1%80-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D0%B4%D1%83%D1%85-%D0%B2-%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD/

26.01.2022 г. Статия във в. "Аз-Буки" за БУ “Слово” в Кеймбридж, Великобритания: https://abgschool.org/index.php?route=extension/news/news&news_id=407

На сайта на БТА: http://www.bta.bg/bg/c/SM/id/2563636

9.02.2022 г. Интервю по БНТ – Кърджали с Кремена Георгиева – преподавател в БУ „Звънче” – графство Съри, Великобритания: https://bgschoolzvanche.com/%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b8/%d0%ba%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d0%b5%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b8%d0%b5%d0%b2%d0%b0-%d0%b2-%d0%b8%d0%bd%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b2%d1%8e-%d0%b7%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80/