Инициативи в памет на Левски

 

Ученици в БУ “Св. св. Кирил и Методий” във Виена, Австрия, създадоха онлайн книжка, начерена „За Васил Левски с любов“. С фотографско есе почетоха паметта на Левски в БУ "Асен и Илия Пейкови" в Рим, Италия. В БУ "Иван Станчов" - Лондон нарисуваха Апостола на свободата.

Ученици в българо-австрийското училище “Св. св. Кирил и Методий” във Виена, Австрия, създадоха онлайн книжка, начерена „За Васил Левски с любов“

 

Снимка: Read.bookcreator.com

“На една педагогическа среща си раздадохме задачите и две-три седмици набирахме материали. Най-малките ученици трябваше да рисуват, средните класове участваха с интервю и разказ, а най-големите писаха стихотворения и текстчета. Още в началото получихме обратна връзка от родителите, които бяха правили интервю с децата и бяха заснели видеа. По принцип учениците в българските училища идват само веднъж седмично за три часа и ако майките и бащите не помагат, нашата работа става много трудна. Но всичко мина приятно, защото родителите се ангажираха от сърце и си припомниха неща за Левски, за които не бяха говорили с децата. Така книжката беше готова за около три седмици.”  сподели пред Радио България учителката Симона Захариева.

.

Ученическа рисунка на Левски. Снимка: БУ „Иван Станчов“ – Лондон

149 години от онзи 18 февруари 1873 година

АПОСТОЛЕ…

Апостоле, отново е свирепа зима.
Проплаква вятър в изоставен храм –
Оголен до стени. Неутешимо
Сълзи свещта, запалена от срам!
Така си тръгват само най-големите –
Огромните души, без светски шум
Летиш през нас, а ние – уж във времето
Ехтим след теб. Решетки от куршум.
Народе? Питаш. Преминават живите.
А подир тях изтлява тишина.
Родихме се. Търпим. Къде отиваме,
О, майко моя, стъпкана земя?
Дали ще ни простиш, че оредяваме –
Единствено след хляба в своя път?
Самотни, разпилени като гарвани –
По чужди друми, думите пищят.
И все пак, влачим впримчен здраво спомена.
Шуми бесило. Носим в таен стон –
Лицето ти, Апостоле, изронено –
Иконно и прощаващо. Поклон!

Здравка Владова-Момчева,

преподавател в БУ „Иван Станчов”
към Посолството на България в Лондон

 

Ученици от БУ „Иван Станчов“ в Лондон с техните рисунки на Левски. Снимка: БУ „Иван Станчов“ – Лондон

А ето какво е написал за Васил Левски Божидар – петокласник в БУ „Иван Станчов“ – Лондон, за когото българският език е труден, но той е работил с лъвска/левска самоотверженост.

Снимка: БУ „Иван Станчов“ – Лондон

--------------------------------------------------------------------------------------


С фото есе децата от българското училище в Рим възкресяват спомена за Апостола

 

Снимка: БТА

Децата от българското училище „Асен и Илия Пейкови“ в Рим отбелязаха паметният 19 февруари, деня, в който нашият народ се прощава с Апостола на свободата Васил Левски, с интересна инициатива – фото есе, с което припомниха събития и емоции свързани с храбрия Апостол.

Инициативата, по идея на г-жа Леда Паташева, съпруга на настоящия посланик към Светия престол Н.Пр. Богдан Паташев, бе реализирана със съдействието на гл. ас. д-р Лиляна Караджова от департамента „Кино, реклама и шоубизнес“ към Нов Български Университет – преподавател по фотография и история на фотографията.

Бяха показани и разгледани детайлно достигналите до нас снимки на българския революционер, като се започне от портретните снимки, реализирани от най-старата българска „фотографска династия“ у нас – Карастоянови. Историята за първите български фотографии отведе децата към Белград и фотографа Анастас Карастоянов, попаднал в хотел „Сръбска круна“, където се събира българската емиграция и щабът на Раковски.  Децата имаха уникалната възможност да се запознаят с кратка история на фотографското есе и да направят свое, посветено на нашия национален герой.

Като проследиха биографията на храбрия Апостол, учениците видяха отблизо родната къща на Дякона, снимки с неговите майка и брат, общи снимки със съмишленици и братя по оръжие. От черно-белите снимки историята премина към документалните цветни фотографии, свързани със съхранените в музеите негово тефтерче, отрязаните му коси, кръста, който е носил по време на пребиваването си в манастира, Къкринското ханче, където Левски е заловен, преди да потегли към своя трагичен край на бесилото.

Венета Ненкова, Радио Ватикана