Среща на Десислава Радева с български ученици и учители в Ирландия

 

 

На 27 февруари 2022 г. се състоя среща, която събра заедно представители на общността, учители и ученици от трите български неделни училища в Република Ирландия в сградата на Посолството в Дъблин. Срещата бе по повод неформалната визита на г-жа Десислава Радева в Дъблин и премина в изключително приятна, естествена и вълнуваща обстановка.

Г-н Р. Спасов приветства всички с добре дошли, Н. Пр. г-жа Гергана Караджова, посланик на Република България в Ирландия, представи присъстващите и поздрави всички с кратко приветствие.

По определен ред разказаха за училищата в Ирландия - г-жа Марияна Монир за съществуващото и утвърдено вече училище „Азбука“, за работата и инициативите. Г-жа Зорница Гоган, директор на най-младото училище на Острова – „Райна Княгиня“ - разказа за устрема, радостта и целите на екипа и работата с децата; г-жа Даниела Георгиева разказа за училището в Шанън, което носи името на Васил Левски. Тя сподели и проблемите, които въпреки това не спират образователната дейност и желанието на родителите децата им да учат роден език.

И дойде ред на децата.

Учениците от БУ „Азбука“ представиха драматизация по приказката „Тримата братя и златната ябълка“, както и традиционния български танц ръченица, в греещи национални костюми и усмивки.

И това беше само началото.

Учениците от БУ „Райна Княгиня“ бяха подготвили емоционално изпълнение на стихове за България, трогващи и докосващи. Те споделиха и личните си мотиви да посещават българско училище. Един от нашите ученици пътува 200 км в една посока, за да сподели съботния ден в нашето училище, за да учи книжовен български език, литература и традиции.

А песента, с която завършиха, развълнува всички. И запяха:

„Моя страна, моя България...!!!“

И се сляха гласовете, обединени от едно - България!

Прекрасно бе да усетим вълнението на г-жа Десислава Радева в краткото й слово и благодарността, че е сред истински българи, тачещи и милеещи за България.

Приехме подаръците с благодарност, но и ние бяхме подготвили нещо за спомен от тази среща – ръчно изработени картички и мартеници.

 

 

Ученици от Българско училище „Райна Княгиня“ с удоволствие изработиха един много специален подарък за г-жа Радева - картата на България в традиционните цветове на българския флаг и отбелязано с една дума това, което най-много обичат в България. Така на родните им места стояха думи на любими ястия, предмети и хора. Нетрадиционно, но толкова мило!

Няма как да пропуснем спонтанното, но майсторско изпълнение на Габриела Иванова от БУ „Райна Княгиня“ с песента „Притури се планината“, която може да се определи и като прекрасен кулминационен момент на срещата.

Имаме толкова талантливи прекрасни български деца! В нашите училища се стараем със слово и песен на роден език, с музика и танци да приласкаваме този свят към равновесие. Радост и гордост е да споделяме подобни моменти и срещи.

Благодарим на г-жа Десислава Радева за подаръците и за искрените поздрави и блясъка, който оставихме в очите й!

Благодарим за топлия прием на Посолството в Дъблин и персонално на посланик Гергана Караджова.

Това беше среща, на която успяхме да поговорим за работата си, да споделим идеи и бъдещи планове. Среща, която се превърна в малък празник на духовността!

Цветанка Радева

 

 

Благодаря за отбелязването на тази среща! Тя действително премина в приятелска, усмихната и много емоционална обстановка. Учениците от двете училища в Дъблин бяха просто прекрасни: невероятни актьорски превъплъщения от страна на “Азбука” и много разчувстващи думи и песни от “Райна Княгиня”! До степен да разплачат всички присъстващи!

Разбира се, Българско училище “Васил Левски” - Шанън нямаше възможност да представи на място таланта на учениците си - все пак, срещата се състоя в Дъблин, на 250 км от Шанън, и то в неделя. А и в големите училища може да се избере най-добрият рецитатор, певец, танцьор… Ние сме като едно семейство и това при нас е невъзможно. Затова и представянето ни беше алтернативно, чрез новата ни книжка “Мисли за България”. Тя съдържа искрените, първични и най-вече нередактирани от родители или учители мисли на учениците ни за България. Поводът за издаването на книжката е и десетата годишнина на нашето училище, което е различно от всички останали: има учител, пътуващ от 250 км; ученици, пристигащи от 150 км; занятия в събота и неделя; смесени класове и така нататък… Но също и прекрасни деца, ентусиазирани родители, невероятно отдаден преподавател - Алина Радева и най-вече истински свързана, сплотена и задружна българска общност.

Г-жа Десислава Радева оцени по достойнство думите на учениците ни, техните рисунки, както и снимките от историята на училището, включени в книжката. А мартениците, изработени от децата в БУ “Васил Левски” - Шанън и подарени на нея, посланик Гергана Караджова и служителите на посолството, донесоха много радост, усмивки и пролетно настроение!

Даниела Георгиева,

председател на Дружество с идеална цел “Васил Левски” - Шанън

 

 

Благодаря на нашите колеги от ирландските училища, които отразиха в подробности срещата с г-жа Радева като акцентираха на различни моменти от събитието.

БУ "Азбука" се представи по достоен начин, като учениците демонстрираха своите актьорски умения с драматизацията на приказката "Тримата братя и златната ябълка", подари своя пореден годишен албум и дигитални картички с творби на нашите ученици от последния конкурс за България.

Но важното да се отбележи е, че тази среща с Първата дама на България беше знакова. Тя демонстрира отношението на нашата държава и институции към българското учителство зад граница, показва, че нас ни възприемат като неотменима част от българската образователна система, че нашите усилия за запазване на българското самосъзнание и дух у децата са видими, значими и заслужават адмирации.

Такова беше посланието, което визитата на г-жа Радева донесе, за което й изказваме своята искрена благодарност! Голяма е нашата признателност и към г-жа Гергана Караджова и нейния екип, които организираха събитието и отново доказаха, че обединяват българската общност в Ирландия.

Затова и желанието на АБУЧ за включване на представители на Асоциацията в Обществения съвет към парламентарната Комисия по политиките за българите извън страната (както разбрахме от протокола от последното заседание на УС на АБУЧ) е чудесна инициатива, и която, ако стане факт, ще ни направи още по-разпознаваеми и ще докаже, че българските училища зад граница се крепят на българските учители, и само, ако сме заедно, можем да постигаме нашите образователни и патриотични цели. Което всъщност е нашето призвание, не само да даваме знания, но и да възпитаваме, да поддържаме огъня на българщината в сърцата на нашите ученици.

Мариана Монир,

училищен ръководител на БУ "Азбука" - Дъблин

 

Снимки: Ивайло Петров

(официален фотограф на Посолството за събитието)