EU Kidsday 2012 във Виена с българско участие

На 26 юни 2012 г. в Икономическата камара на Република Австрия във Виена се проведе за втори път EU Kidsday 2012.

EU Kidsday 2012 е съвместен проект на Икономическа камара на Австрия, Европейската комисия във Виена, Австрийското общество за европейската политика, Информационното бюро на Европейския парламент, Австрийската национална банка, Федералното министерство на европейските и международни въпроси и посолствата на държавите-членки на ЕС. В събитието участваха 1200 деца на възраст от 7 до 12 години. Посредством много практически примери и факти от историята на ЕС младите европейци се докоснаха до европейската идея.


Българското посолство във Виена участва със собствен щанд, на който децата получаваха интересна и подробна информация за българската история, традиции, култура, език и природа. Традиционните български керамични съдове и куклата, облечена с родопска народна носия, предизвикаха огромен интерес сред учениците и учителите. Раздадени бяха много информационни материали, шапки, календарчета, химикалки и значки с логото на България.

Българо-австрийското училище за занимания в свободното време „Св. Св. Кирил и Методий” във Виена участва в рамките на EU Kidsday 2012 в организирането на два уъркшопа за младите европейци.

В рамките на първия уъркшоп австрийските ученици имаха възможността да се запознаят от близо с българския език. Под вещото ръководство на учители и родители от училищното настоятелство към българското училище във Виена децата се научиха да изписват имената си със славянски букви, рисуваха, оцветяваха и лепяха български думички. Прожектиран бе филм за България като атрактивна туристическа дестинация.

По време на втория уъркшоп децата имаха възможност да се насладят на разнообразните и неповторими български народни танци, представени от учениците на българското училище във Виена. Австрийските деца гледаха в захлас разноцветните носии и се научиха на първите стъпки от българските хора. Освен това те научиха много за българската мартеница и си направиха гривнички с бели и червени конци.

Официални гости при откриването на събитието бяха вицеканцлерът и федерален министър на европейските и международни въпроси д-р Михаел Шпинделегер, председателят на Икономическата камара на Австрия д-р Кристоф Лайтл, представителят на ЕК в Австрия г-н Ричард Кюнел, г-жа Армине Ведорн от Австрийската национална банка и г-н Паул Шмид, генерален секретар на Австрийското общество за европейската политика.Сред официалните лица бе и българският посланик в Република Австрия г-жа Елена Шекерлетова.