БУ „Иван Станчов” - Лондон посреща своите нови първокласници

 

 

Връчване на Почетната грамота на АБУЧ на посланик Марин Райков

 

15 септември за България е знатна, даже по своему свещена дата. Дата на Училищата, на Учениците, на Учителите, дата символ, украсен с цветя, усмивки, любов и признание. Български символ!

15 септември - началото на новата учебна година, която е винаги пълна с надежда. От тази дата тръгва пътят към 24 май – също свещен път и дата. Красотата е в това, че всичко се повтаря, защото няма и не може да има край. Тази спирала за знание е вградена в кръвната група на България и българите. Генетичен код, който не ни дава покой, докато не го събудим завинаги в децата и в поколенията ни.

А днес, когато започнах да пиша този текст, е 5 октомври – Международният ден на Учителя. Светът също се покланя пред тези, които крепят Знанието и Живота, и Бъдещето….

Всяко училище има свой първи ден. Българското училище в чужбина също – макар невинаги да е на 15 септември. Но, когато и да се отпочне – безспорно е в красивата сянка на 15-тия ден от септември.

За Българското училище „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон 15-ти септември си беше пръв учебен ден, но не за всички наши класове. Вече сме много и посолството не ни побира, затова започваме в различни дни с различните класове в училището ни. Но винаги официално тържество имаме специално за 1 клас, за да се почувстват горди нашите предучилищни ученици от група „Азбукарче”, че е дошло време да тръгнат по пътя на по-големите.

Септември се оказа натоварен с много събития – почина Елизабет II и обявеният 10-дневен траур поспря живота в Лондон за дни. България отново се готвеше за избори през октомври, което направи невъзможно да направим празника си в посолството, защото залите бяха ангажирани с подготовката. Посланик Райков дори предложи да направим тържеството си в градината на Резиденцията, което ни изпълни с възторг. Но Лондон си каза своето – времето захладня, заваля и не успяхме да се съберем там. В последния момент се приютихме в Българския културен институт, където сърдечно ни посрещна екипът на г-жа Светла Дионисиева – директор на Института.

Празникът си е празник и настроението си е българско. Ще рече – подобаващо за 15 септември, макар да беше вече 26-тия ден от месеца.

С Химна на Българското училище „Иван Станчов”, пред портрета на нашия патрон и съхранител, децата влязоха в салона, понесли знамето и табелата с надписа на училището ни. За да им върви и да са късметлии - преминаваха под цветен венец, на който виси Шестицата за отличие. Строиха се на сцената, водени от техните досегашни учители – г-жа Невяна Анастасова и г-жа Валентина Александрова. Очаквахме ги строени и ние, всички останали преподаватели: г-жа Здравка Момчева, г-жа Геновева Пашова, и аз – техният нов учител в 1 клас. Предавахме си щафетата от един клас в последващ друг, за да се надяваме, че така ще е всяка година, чак до абитуриенството им. Връчихме новите буквари на децата, пожелахме им успех в учението и обещахме, че ще са щастливи в „Голямото училище”.

Имаше прекрасна изненада – едно от децата направило дарение на една организация – да посадят от нейно име дръвче, защото тя ще е в 1 клас. И е обещала всяка година да дарява за всеки следващ клас сума за 2,3 и т.н. нови посадени фиданки, в зависимост от това в кой клас на българското училище ще продължи.

Каква прекрасна гора ще се случи!

Този празник бе по-значим за нас и за друго.

В Юбилейната 15-та годишнина от създаването на Асоциацията на българските училища в чужбина, ние отличихме на голямо тържество в София, на 27.07.2022 г., мнозина заслужили държавници и дипломати, които подкрепяха през годините обучението по България в чужбина. С Почетния плакет на АБУЧ и Почетна грамота тогава бе удостоен и нашият посланик – г-н Марин Райков. Той бе възпрепятстван служебно, за да присъства на награждаването в София. За сметка на това – имах честта и удоволствието да му връча наградата на лондонска българска земя в сградата на посолството, където се намира и Българският културен институт.

Този 26 септември бе първият учебен ден за нашия 1 клас, но имахме си и други дни – празници по класове и всичките си бяха като 15 септември в България. Нашенски и щастливи!

Мисля, че няма нужда от повече приказки – ето видеото, което направихме за тези радостни наши преживявания. Бъдете с нас и се порадвайте, защото споменът ни е свиден:

https://www.youtube.com/watch?v=OwxFXrxyOKQ

 

Снежина Мечева

директор на БУ „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон,
говорител на АБУЧ

5.10.2022 г., Лондон