БУ "АзБуки" - Рим и Колеферо започната новата учебна година с танцувален български дух

 

 

Ансамбъл "Лeв" - Рим и Колеферо (Снимка: БУ "АзБуки")

 

БУ „АзБуки “ в Рим и Колеферо към Културна асоциация „Асен и Илия Пейкови“ започна новата учебна година с танцувален и емоционален български традиционен дух!

Приятелска среща между Фолклорна формация "Нашенци" - Сан Бонифачо и Верона и Ансамбъл "Лев" - Рим и Колеферо, Италия. Открит урок по народни танци и песни.

Благодарим за емоционалното изживяване и прекрасните танци!

.

.

Приятелската среща на Фолклорна формация "НАШЕНЦИ" - Сан Бонифачо и Верона, към Асоциация за българска култура - Милано, с открит урок по народни танци с Калинка Георгиева, хореограф на "Нашенци", и Ансамбъл "ЛЕВ" - Рим и Колеферо към Културна асоциация „Асен и Илия Пейкови" - Рим, се проведе на 8 октомври 2022 г., от 19:00 часа, в Парокия Санта Барбара в гр. Колеферо, на следния адрес: piazzale Leopoldo Parodi Delfino, Colleferro.

.

 

БТА отрази нашата инициатива за обмяна на опит и открит приятелски урок по народни танци между „Нашенци“ - Сан Бонифачо и Верона и „Лев“ - Рим и Колеферо (вж. тук - "Открит урок по български танци и народни песни се проведе в Колеферо"). За събитието бе съобщено и по Програма "Хоризонт" на БНР, в предаването на Цвети Радева.

 

 

Събитието бе организирано от Културна асоциация „Асен и Илия Пейкови“ - Рим с Българско училище „АзБуки“ и Ансамбъл „Лев“ в Рим и Колеферо, и хореографът Калинка Георгиева към Фолклорна група „Нашенци“ в Сан Бонифачо и Верона.

 

 

След загрявка под български ритми, „Нашенци“ ни показаха нов танц от тракийска област „Трите пъти“. С лекота и грация на невероятната хореографка Калинка Георгиева танцът оживя в ритъма на музиката. Трудностите и съмненията се стопиха от професионализма и подкрепата на „Нашенци“. Усмихнати, сърцати, неуморими танц след танц, почти до полунощ!

 

 

Енергия и магия, емоции и усмивки, българската народна музика обедини и създаде настроение и сила, че нашите традиции са живи и зад граница.

 

 

„Нашенци“ и „Лев“ - Северна и Централна Италия се събраха, запалиха домашното българско огнище и играха под ритъма на огнената музикална жарава.

 

 

Обещаваме да поддържаме огъня и пламъка на този ритъм и да продължим да го предаваме и разпространяваме на млади и малки български наследници, дори далеч от българските ни земи. Поздрав най-сърдечен към фолклорна група „Нашенци“ в Сан Бонифачо и Верона с хореограф Калинка Георгиева!

Очакваме ги отново!

 

 

БУ "АзБуки" - Рим и Колеферо

Снимки: ФБ профил на Моли Георгиева