Стартира българската учебна година в Линц

На 28.09.12 звънът на училищна камбана възвести началото на новата учебна година и за българско училище „Дунав“ в Линц . За осма поредна година училището отвори вратите си за българските деца, живеещи в Горна Австрия.

Учебната година беше открита в сградата на основно училище „Спалерхоф“, където представители на ръководството на дружеството, учители, родители и деца си казаха „На добър час!“ и си пожелаха спорна учебна година.

Всички деца се втурнаха с букети и бонбони да поздравят своята учителка по български език и литература. Една среща, чакана от всички месеци наред!
32 са децата от предучилищна възраст до 4 клас, които през тази учебна година ще посещават занятията на българското училище. Още 15 са тези, които заедно със своите мами всеки петък сутрин ще се включват в Бебешката работилница към училището.

По стара българска традиция учениците и техните родители бяха посрещнати с ароматна питка, шарена сол и мед, специално направена за случая от председателя на родителския актив към училището г-жа Мариана Цанова. Зазвуча „Върви, народе възродени“ и децата бяха въведени в класната стая.
Др. Дамян Урбан, председател на Културно дружество „Дунав“, откри годината с поздрав към всички присъстващи и пожела на възпитаниците на училището спорна учебна година. След него взе думата директорът на училището г-жа Дарина Тонкова, която разказа за структурата на училището, учебните планове и представи новите учители. Преди това г-жа Тонкова поздрави учениците и им разказа една от своите любими приказки, а именно тази за Незнайко, който тръгнал на училище, за да е знаещ като другите деца.

След кратка среща с родителите училищният звънец удари, за да оповести започването на първия за тази година учебен час. По време на часа бяха отбелязани рождените дни на децата, които са родени през лятото. Три торти бяха сложени на красиво подредената за случая маса. Три дечица от 1 клас духнаха свещичките. Всяко от тях получи книжка с любими пословици и поговорки и изработена и подписана от съучениците им поздравителна картичка.
Часът продължи с първия урок на децата по народни танци, а имено с кръшно право хоро, под ръководството на учителя по танци госпожа Елеонора Тодорова.
От другата седмица започват нормалните учебни занятия за БУ „Дунав“ в Линц.

Училището е в списъка на българските неделни училища в чужбина и на всички в него предстои много сериозна работа през новата учебна година. Учебните занятия ще започват в петък сутрин за най- малките възпитаници на училището, децата от Бебешка работилница „Зайченцето бяло“. Всеки петък децата заедно с техните майки ще пеят най-хубавите български детски песнички и ще си разказват най-хубавите български приказки.

В петък следобeд пък ще се срещат учениците. Техните занятия ще се провеждат в ОУ „Шпалероф“, където бе открита учебната година. Децата от 1 и 2 клас ще започват занятия в 13.30 ч. След часовете по писане и четене при г-жа Тонкова те ще имат и часове по народни танци при г-жа Елеонора Тодорова. Големите ученици, точно обратното, ще започват с народни танци и ще продължат с български език, литература и история.

Децата от предучилищната група ще се събират всяка събота от 10 до 12 ч. в сграда до църквата Св. Францискус в Линц.

Подготовката за новата учебна година започна още със закриването на старата. Беше извезано знамето на училището, благодарение на МОНМ за учениците бяха закупени много книги, учебни помагала, както и носии. И всичко това благодарение на добрата съвместна работа между родители, учители и дружествено настоятелство.

И така…стартира 8-мата поред учебна година за Българското училище в Линц.
Всички събрани на празника си пожелаха здраве, духовни сили и оптимизъм, за да пребъде българското и да съхраним и множим постигнатите успехи.

С много вълнение от изминалия празник,

Дарина Тонкова