Дни, посветени на българската история и литература в Оксфорд и Лондон

 

На 4 и 5 февруари 2023 г. учениците от две български училища в Англия – БУ „Слово“ в Оксфорд и БУ „Иван Станчов“ към Посолството на България в Лондон имаха добрия шанс да посетят виртуално Националния музей „Васил Левски“ в Карлово и да се срещнат с детската писателка Зорница Христова.

Виртуалната разходка заведе децата в музея, те разгледаха музейната сбирка и мемориалния параклис "Всех святих болгарских". Историкът г-жа Даяна Комбова, която бе нашият виртуален ексурзовод, запозна децата с интересни факти от живота и делото на един от най-великите български герои – Васил Левски. Емоционално и в надпревара малките ученици от БУ „Слово” накрая отговаряха на въпроси от подготвената специална викторина, показвайки, че знаят много за Апостола на свободата.

 

 

Участие взеха и учениците от гимназиалния курс на г-жа Здравка Момчева от БУ „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон, които показаха добра информираност и отговориха на зададен въпрос, свързан с косите на Левски.

Г-жа Снежина Мечева – директор на БУ „Иван Станчов” сподели, че в нашето училище са се обучавали ученици (двама братя) от рода на Левски, явно прапранаследници на Яна, единственото дете от фамилията, което е имало поколение. Споменато бе също, че това лято, през юли, Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) е запланувала провеждане в гр. Карлово на специална конференция, свързана с паметната годишнина на героя, на която ще присъстват представители на български училища от цял свят.

 

 

Събитието е само част от подготвяните инициативи на двете училища, свързани с паметната дата 18.02.2023 г., които ще продължат през цялата година.

Голям интерес предизвикаха срещите на децата на двете училища с известната детска писателка Зорница Христова, която е и преводач на английска литература и основател на издателство „Точица“. Срещите се проведоха като творчески работилници по измисляне на приказки. Тя разказа по един изключително интересен начин на нашите малки възпитаници как се пишат приказки, какви са основните им съставки и как може да играем с тях.

 

 

Получили кураж, децата сътвориха много интересни и чудновати истории, в една от които обединиха като герои добър и силен магьосник, зъл бог на природните бедствия, послушно куче и непослушно коте, мръсно прасе и красив паун, както и нормален човек, който прави всички нормални. Накрая всички деца получиха творческата задача сами да напишат или нарисуват края на приказката, която създадоха с толкова смях и забава.

 

 

Работилниците не само събудиха въображението на децата, но и сякаш ги стоплиха, а усмивките не слязоха от лицата им.

 

 

Срещите с г-жа Зорница Христова отвориха нова страница в биографията на двете училища и накараха малките ни ученици да надникнат по нов начин в света на приказката, и да се почувстват творци.

Благодарим от сърце!

 

Текст и снимки:

Д-р Валентина Александрова

директор на БУ „Слово” и преподавател в БУ „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон