Отличия за членове на АБУЧ

 

Благодарствен адрес за Боянка Иванова

 

На 14.04.2023 г. в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” се състоя поредното заседание на Академичния съвет, който отчете дейността си за времето на мандата на проф. Румен Младенов като ректор на университета.

В този период за член на Академичното настоятелство бе избрана и г-жа Боянка Иванова – член на УС на АБУЧ, на която бе връчен Благодарствен адрес като представител на Асоциацията на българските училища в чужбина.

Г-жа Боянка Иванова благодари на ректорското ръководство за ползотворното сътрудничество с АБУЧ и изказа готовност така заложеното сътрудничество да продължи завинаги.

 

 

На този съвет бе обявено, че се открива нова специалност - "Методика на преподаване на БЕ в чуждоезикова среда". Обучението ще е интензивно задочно и редовно. Предложението и учебният план са изготвени от доц. Фани Бойкова.

Проф. Танкова и Мария Стоянова се оттеглят от зам.-ректорските позиции. Проф. Танкова благодари на проф. Румен Младенов за високия професионализъм, за човешкото отношение, за позитивизма, за осигурената спокойна творческа атмосфера през мандата. Предстоят избори за нов ректорски състав на 22 май 2023 г.

---------------------

 

Отличие за доц. Адриана Любенова

 

По повод на посещението на историческите места в България на учениците от български неделни училища в Гърция под надслова "Приказка за България" (вж. тук), бе връчено Отличие на доц. Адриана Любенова от културно-просветно дружество "Будител" - Атина, за осигурената организация и логистика на групата от двете училища от Гърция при посещението им в България.

 

 

Това е една чудесна инициатива, организирана от БУ „Св. св. Кирил и Методий” в гр. Атина и БНУ „Цар Симеон Велики” в гр. Орестиада – Гърция, с помощта на финансовата помощ от МОН по програма „Роден език и култура зад граница” и със съдействието на Асоциацията на българските училища в чужбина, в лицето на членовете на Управителния съвет на АБУЧ – доц. д-р Адриана Любенова и г-жа Боянка Иванова.

 

Снежина Мечева,

говорител на АБУЧ