Ученичката от БУ "Св. св. Кирил и Методий" - Виена Теодора Милева и нейните филми

 

Теодора Милева, ученичка в 10 клас на българското училище "Св. св. Кирил и Методий" във Виена, Австрия, е сценарист, оператор, режисьор, диктор и участник във филма "От-До". На младежкия късометражен филмов фестивал в Стара Загора нейният филм е бил удостоен с наградата на младежкото жури за най-добро операторско майсторство. 

 

Теодора Милева. Източник: www.youtube.com/@theodoramileva

"От-До" интерпретира преосмисленото значение на корените за младежите, разглеждайки природата и хората като единно философско и биологично цяло. Филмът показва ежедневието на селото като еманация на триединството между природата, космоса и човека; вечния кръговрат на сезоните, вечния път на Слънцето, даващо живот на планетата, герои, които преминават през реката на времето. Началото и краят на човешкото битие са опоетизирани и препращат към уроците на предците, които са нужни и в настоящето.

 

 

Филмът може да бъде видях тук: 

https://www.youtube.com/watch?v=gfGIffzcjPw

-----------------------------------------------------

 

 

Теодора Милева е автор и на друг късометрафен филм, "Моято Мо", който е за Яна Язова. Той пресъздава трагичната история на една от най-талантливите български писателки, която е била забранена и забравена след 1944 г. Освен биографичен, филмът има и криминален, и художествен отенък. Сюжетната линия проследява живота на Яна Язова, обратите в него и внезапната й смърт. Теодора прави този филм, когато е на 15 години, с помощта на Катя Зографова и Петър Величков – утвърдени имена в българската литература и експерти по темата.

"Моята Мо" може да бъде видян тук: 

https://www.youtube.com/watch?v=odr1IDhsszo