Oткрити уроци по български език и родолюбие в с. Бело блато, Сърбия

 

 

С любезното съдействие на Н. Пр. г-н Петко Дойков, извънреден и пълномощен посланик на Р България в Р Сърбия, на 09.03.2024 г. в с. Бело блато, Сърбия, бяха проведени открит урок по български език и урок по родолюбие „По стъпките на Апостола в Сърбия“, в рамките на Националната програма „Неразказаните истории на българите“ с лектор д-р Радостина Стоянова. Уроците бяха изнесени пред ученици от Основно училище „Братство и единство“. На учениците бяха раздадени сувенири с лика на Васил Левски и мартеници.

 

 

Събитието е част от инициативата за провеждането на уроци по родолюбие сред децата и учениците от българската общност в Сърбия, която е по проект на Лектората по български език, литература и култура в Белградския университет и Национален музей „Васил Левски“.

Провеждането на уроците се осъществи и благодарение на любезната покана на кмета на с. Бело блато, г-н Мирослав Маркуш, и директора на училището, г-жа Нада Лудошки.

С проведения урок по български език се поставя началото на възстановяването на изучаването на български език, литература и култура сред учениците в с. Бело блато като резултат от инициативата на дипломатическата ни мисия в Белград.

 

Текст и снимки:

Български лекторат към Белградския университет