Уроци по родолюбие във Враня и Бело блато

 

Oткрити уроци „По стъпките на Апостола в Сърбия“ в гр. Враня,
по Националната програма на МОН „Неразказаните истории на българите“

 

 

На 16 март 2024 г. в Българо-сръбския център (БСЦ) във Враня, Р Сърбия, с любезното съдействие на г-н Димитър Цанев, генерален консул на Р България в Ниш, и г-н Петър Данов, първи секретар в Генералното консулство на Р България в Ниш, бяха проведени открити уроци по родолюбие на тема „По стъпките на Апостола в Сърбия“ с лектор д-р Радостина Стоянова.

 

 

В уроците, реализирани по проект на Лектората по български език, литература и култура в Белградския университет и Националния музей „Васил Левски“, участваха деца и ученици от подготвителна група до 12-и клас. Провеждането на уроците се осъществи и благодарение на любезната покана на г-н Дарко Аначков, председател и основател на Българо-сръбския център – Враня.

 

 

--------------------------------------------------------------

 

Уроци по родолюбие в с. Бело блато, по Националната програма на МОН
„Неразказаните истории на българите“

 

 

На 17 март 2024 г., с любезното съдействие на Н. Пр. г-н Петко Дойков, извънреден и пълномощен посланик на Р България в Р Сърбия, в с. Бело блато за втори път бяха проведени урок по български език и урок по родолюбие, посветен на Първата и Втората български легии, с лектор д-р Радостина Стоянова.

 

 

Уроците се проведоха в рамките проект на Лектората по български език, литература и култура в Белградския университет и Националния музей „Васил Левски“. Участваха ученици от ОУ „Братство и единство“ и Българското училище „Любен Каравелов“ – Белград. Преди уроците кметът на с. Бело блато – г-н Мирослав Маркуш организира екскурзия за всички деца и ученици до природния резерват „Царска бара“.

 

 

Учениците бяха посетени от Н. Пр. г-н Петко Дойков, директора на ОУ „Братство и единство“ г-жа Нада Лудошки, кмета на град Зренянин – г-н Симо Салапура и кмета на с. Бело блато – г-н Мирослав Маркуш.

 

 

Текстове и снимки:

Български лекторат към Белградския университет