Среща- семинар "Българското училище в Испания. Специфика, постижения, предизвикателства"

На 19 април 2013 г, в Посолството на Република България в гр. Мадрид, Кралство Испания, се състоя


Среща- семинар

«Българското училище в Испания.

Специфика, постижения, предизвикателства»


За втори път Българското посолство в Мадрид гостоприемно отвори врати, за да приюти един форум, който е от значение не само за българската общност в Испания, а е значим за всички, които са приели каузата да има Българско и отвъд Дунава. Важно е да се отбележи, че личната ангажираност на посланик Константин Коджабашев осигури необходимия авторитет на инициативата. Идеята и голяма част от организацията бе вдъхновена и реализирана от неуморимия президент на мадридската асоциация „Балкан” – г-жа Петя Цанева (Българка на годината -2011, член на УС на АБУЧ). Значима бе и помощта на г-жа Десислава Парушева - културен аташе в посолството. Съорганизатор отново бе Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ), която изпрати свои представители в лицето на д-р Ирина Владикова – директор на българското училище „Св. Св. Кирил и Методий” във Виена, Австрия, зам.-председател на АБУЧ и г-жа Снежина Мечева – директор на Българското училище към Посолството на България в Лондон, Великобритания, говорител на АБУЧ.

Оценявайки огромното значение на темите, които ще се обсъждат, МОМН осигури присъствието на делегация, ръководена от главния секретар г-н Красимир Вълчев. ДАБЧ също изпрати представители, водени от главния секретар г-н Димитър Владимиров.

За цялостното протичане на срещата и за всички поставени там въпроси, както и за получените отговори, можете да научите най-подробно от заключителния документ в приложението. Бихме искали ние да се спрем на оценката на събитието. То е поредната голяма крачка напред в осигуряването на синхрон в действията на неправителствените организации и държавните институции. Днес заглавията с положителни емоции не са често срещани. Ние поставяме такова заглавие:

ДОБРИТЕ НЕЩА СЕ СЛУЧВАТ, КОГАТО ИМА ЗНАЧИМА КАУЗА, ЗАД КОЯТО СТОЯТ ВЪЗРОЖДЕНЦИ

Мисията на българските училища в чужбина е именно Възраждане на Българското и съхраняването му, за да не ни погълне модерната глобализация, за да ни има. България не е малка, от нас зависи да убедим и себе си, и другите. Иска се много, но е възможно. Българският учител го знае и затова го прави във всички времена и навсякъде. Ако не вярвате – погледнете заветът на Колю Фичето, с който бе открита мадридската среща и нека тези думи вдъхновят така силно Вас, както вдъхновиха всички присъстващи в залата: http://www.youtube.com/watch?v=m6HwxtRvcCI

Изминаха близо 6 години, откакто се създаде АБУЧ. Това бяха години на създаване, преборване, утвърждаване. Години, в които Българските училища тръгваха сами, без държавна подкрепа, но стореното от първите задължи. И днес дейността ни доказва, че ако има благородни помисли и действия, нещата се постигат в синхрон с институциите. Но пак се опира до личния морал и ангажираност, а това е , което учителите показват и с това ангажират. Тези, които имат други недобронамерени цели – отпадат рано или късно и не могат да спрат по-силното, истинското. Казваме го не защото сме наивници, а защото знаем, че сме го направили.

Пътят ни започна от една Първа конференция на АБУЧ в Парламента, преминахме през няколко Кръгли маси с участието на скептици, които постепенно изчезнаха. Започнаха демонстрациите на професионализъм и сила заедно с най-отговорните за нас – Министерство на образованието, младежта и науката. Не всички министри бяха напълно благосклонни (за тях няма да си спомняме), но, след направената положителна крачка от г-жа Йорданка Фандъкова, всички последващи ни подадоха ръка. Образованието по България вече е дело и на държавата. Всяка наша проява в родината или по света става все по-силна, всяко наше действие с времето се синхронизира все по-хармонично с хората, които са служебно ангажирани да ни помагат. Така беше и този път в Мадрид, където с много загриженост и обективна професионална оценка делегацията на МОМН изигра изключително важна роля в лицето на главния секретар г-н Вълчев, г-н Лазар Додев – директор на дирекция “Организация, контрол и инспектиране”; г-жа Наталия Михалевска – началник отдел „Училищна система” и г-жа Румяна Тошкова – държавен експерт.

Когато на подобна среща виждаш с колко загриженост се обсъждат проблемите и се търсят решения, не може да не пожелаеш да се включиш и ти в този увличащ поток и да се постараеш да си за пример. Посланик Коджабашев (родом от Смолян и носител на завидна родопска сърцатост) направи възможното и невъзможното, за да ни убеди, че винаги ще е с нас и ще помага. Огромна е нуждата от повече такива посланици, които да дават пример и да задължават. Делегатите на МОМН отговориха на всеки един от поставените въпроси аргументирано, точно, професионално. Отправиха градивна критика като посочиха слабостите, не за да пречат, а за да помогнат. Г-жа Ирина Владикова – зам.- председател на АБУЧ, бе най-активна да сподели опита на училищата с по-голям стаж, г-жа Снежина Мечева призова за по-голяма отговорност на всички, за да не се руши авторитетът на Българското училище зад граница, така трудно отвоюван от добрите училища по света. Представителят на ДАБЧ – г-н Димитър Карарусинов увери в речта си, че обгрижването на българските асоциации и училища зад граница е приоритет. Заслуги имаха мнозина, но най-голяма си остава тази на г-жа Петя Цанева, която инициира и задвижи всичко със скромност и енергия, присъщи на малцина. Неслучайно тя е първата „Българка на годината”, която АБУЧ излъчи и ДАБЧ призна в 2011-та година: http://www.youtube.com/watch?v=iiDGmwoekjU

Тази среща на практика начерта по-нататъшния път за развитие, пътеката, която всички заедно трябва да извървим. Не си говорихме само добри думи. Имаше болезнени истини. Така трябва. Не храним илюзии, че ще е лесно. Учим се – за нас учението е втора природа. Но и учим другите. Не го приемайте като самохвалство. Това самочувствие е изстрадано и заслужено. Доказало е много. И ще доказва.

В крайна сметка на 19 април в залата на Българското посолство в Мадрид не смятаме, че имаше недоволни.

Когато в края на деня приключиха и последните изказвания, когато се направи обобщение на всичко споделено, хората бяха уморени и усмихнати. Такава умора е благодат. Да знаеш, че си работил както си трябва, да оценяваш, че „потенето” ще роди , да вярваш, че даваш, даряваш, но и получаваш – има ли по-голям смисъл в човешкия живот? ДОБРИТЕ НЕЩА СЕ СЛУЧВАТ, КОГАТО ИМА ЗНАЧИМА КАУЗА, ЗАД КОЯТО СТОЯТ ВЪЗРОЖДЕНЦИ!

Снежина Мечева

директор на Българското училище към Посолството на България в Лондон, Великобритания

говорител на АБУЧ

Заключителен документ към Среща- семинар «Българското училище в Испания Специфика, постижения, предизвикателства»



За да преживеете с нас онова, което се случи – отделете време да видите линковете по-долу:

линк към албума във Фейсбук в групата на АБУЧ:

https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.448616558559104&type=1

линк към профила на „Балкан” в Пикаса (снимки)

https://picasaweb.google.com/AIBEBALCAN/2013#5869456055114774866

линк към профила на „Балкан” в ютуб

http://www.youtube.com/user/aibebalcan

в профила на „Балкан” (ютюб) плей лист на събитието (всички видеа заедно)
http://www.youtube.com/playlist?list=PLFQGQMC6kiXs0s2u17S4BUhNJSQMcpB0j

линк към уебстраницата на АБУЧ

http://www.abgschool.org/drupal/