Предаване за българското училище „Родна реч” в град Сарасота

Скъпи слушатели и приятели на Радио „Татковина”,

От днес стартира новата рубрика на Радио „Татковина”, наречена „Нашата азбука”.

В нея ще Ви представяме българските училища в чужбина, а те вече се разпростират на шест континента.

Същевременно с това ще Ви запознаваме с най-важните събития в българските училища зад граница, както и с многоаспектната дейност на Асоциацията на българските училища в чужбина.

В първото предаване от рубриката „Нашата азбука” имам удоволствието да Ви представя

Българско училище „Родна реч” в град Сарасота, Флорида, САЩ.

Юнските дни във Флорида са горещи. Но това не e причина трите ентусиазирани българки:

•Тони Лукова,

•Цонка Гаджокова,

•Мариана Георгиева

- основателки на българското училище в Сарасота, заедно с група съмишленици, да се откажат от своите родолюбиви идеи.

Първото българско училище „Родна реч” в град Сарасота, щата Флорида, САЩ, отваря врати на 6 юни 2009 г. Като ято птички учениците политат към света на българското знание, за да изучават български език и литература, природо- и народознание. Занятията се провеждат в неделя, а броят на учебните часове е 4.

През втората година (2010-2011) към училището се оформя детска градина и първи клас.

От септември 2011 г. групите са вече три:

• Детска градина

• 1-ви клас

• 2-ри клас

Общият брой на децата е 21. Те са на възраст от 3-12 години.

Преподавателите са с висше образование и педагогическа провоспособност.

Цялостната дейност на българското училище в Сарасота е поставена на доброволни начала.

По време на първата година училището ползва безплатна материална база, а именно залите на градските библиотеки с лимит за ползване 12 дни за цялата година. Поради тази причина учебните занятия се състояли от една библиотека в друга и така до изчерпване на разрешените 12 дни във всяка библиотека.

През втората учебна година обучението се е провеждало в една от залите на Пожарната охрана в града, а през настоящата, трета година, една „сърцата американска балерина” приютява Българското училище в своето Данс студио срещу наема $200 на месец. В това студио за училището са предоставени на разположение три самостоятелни стаи и една голяма зала за репетиции. Условията не отговарят напълно на изискванията, но най-важното е, че е осигурена възможност за протичането на нормален учебен процес.

Екипът на Българското училище в Сарасота, Флорида, често си задава въпроса, цитирам: „Редно ли е при множество трудно преодолими проблеми да продължаваме…?”
Отговорът се открива в грейналите очи на първокласниците! Всяка година на фона на тържествения химн на Кирил и Методий и преминавайки под венеца от пъстри цветя, нови деца пристъпват училищния праг. Отговорът се крие също в голямото желание, с което учениците разгръщат новите учебници, пишат и четат на български език.

И всички в училището са категорични, цитирам: „Няма връщане назад. Нищо, че училището ни не е лицензирано, нищо, че трудно набавяме учебници и помагала, нищо, че нямаме стандартна черна дъска, нищо, че децата нямат национални носии и танцуват със саморъчно извезани ризи, полички и престилки.”

Изброеното бледнее… Защото нищо не може да замени радостта от това да чуеш българска реч от едно все още неукрепнало детско гласче! Колко вълнуващо е, когато това гласче допреди седмици е можело да изрича на български единствено „Добро утро, дядо!”, а сега вече детето разговаря, задава въпроси и с гордост заявява, че ходи на българско училище! Удовлетворението за учителите е голямо! А те са в следния екип:

•Гергана Николова - директор и преподавател по български език

•Деница Петрова - преподавател по българска литература и в Арт-студио

•Боян Иванов - преподавател по български език

•Нели Даскалова - учител по родознание и народни танци

Същевременно с това гордостта си от училището споделят родителите, организаторите, учениците, всички приятели на училището в Сарасота.

Българо-американският културен център (БАКЦ) - Сарасота, Флорида, САЩ, към който е прикрепено българското училище, продължава да полага грижи за развитието му.

За краткия си период на съществуване училището в Сарасота, допринася за сплотяване и на българската общност. То активно работи за популяризиране на българските традиции, богатото културно и историческо наследство на България.

Българското училище в Сарасота, САЩ, е член на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). За нейната дейност ръководството на училището сподели следното: Асоциацията на българските училища в чужбина „…категорично доказа необходимостта и ефективността от своето съществуване…”

В бъдеще усилията на училищния екип са насочени към:

•увеличаване броя на учениците;

•подобряване на материално-техническата база и организацията на работа;

•повишаване квалификацията на учителите;

•интеграция с американското училище;

•обмен на програми с други български училища зад граница;

•правилен подбор на учебници и помагала;

•стимулиране на нови форми за работа с децата;

•разработване на проекти за методика на преподаване в чуждоезикова среда.

Училището отправя благодарност към Българското училище в Бостън в лицето на г-н Росен Димитров, който е оказал морална и дарителска помощ, а също и към АБУЧ, която е, цитирам: „…нашата надежда за бъдещето на българските училища в чужбина.” Екипът посочи също: „Интерес представлява опитът на Испания - Петя Цанева и Унгария…”

Българското училище в Сарасота чества официалните празници на България. Организира се изработване на мартенички, сурвачки, картички, боядисване на яйца. Отбелязват се рождените дни на децата.

Г-жа Тони Лукова, президент на Българо-американския културен център и един от основателите на Българското училище в Сарасота, заяви (цитирам):

„Децата не би трябвало да са потърпевши за това, че живеят в Сарасота, а не сред многолюдна българска общност в голям град. Защото, ако приемем България за център и прекараме по една права линия от всяко българско училище зад граница…” към центъра „…ще усетим сърце, което пулсира в единен ритъм, захранвано от потоци съживителна любов. Сърцето на България е живо чрез децата ни и ние живеем чрез тях.
Ето защо инвестицията на държавата във всяко българско дете, където и да се намира то, има своята възвръщаемост в бъдещето.”

За Вас предаде от Германия,

Ваня Велкова
6 април 2012 г.