Училище “Гергана” - Ню Йорк, концерт за 24 май и поздрав за 1 юни

24 май 2020 г. се превърна в голям всеучилищен и градски виртуален празник на българите в Ню Йорк. Училище “Гергана” събра над сто ученици, зрители, учители и приятели от Ню Йорк, Чикаго, щата Айова, от Швеция, Англия, Франция и България пред екраните.

Сред онлайн гостите ни бяха генералният консул на България Мая Христова, която поздрави с топлота “Гергана”, Стефка Евстатиева – прочуто оперно сопрано, проф. Павлина Доковска – известен пиано педагог и изпълнител. Много родители, баби, дядовци, лели, чичовци и приятели плачеха, ръкопляскаха и се радваха с нас на изпълненията на децата ни. “Гергана” получи аудио и видео поздравления от свои бивши и настоящи учители и родители, от колеги зад граница – Живка Бубалова от Малко Българско училище в Чикаго, Даниела Смит от “Български звънчета” към МБУ – Чикаго и Камелия Трибулен от училище “Кирил и Методий” – Париж.

Децата декламираха, пяха, показаха красиви ръкописни български букви, изработени час преди концерта ни в класа ни по рисуване. В този празничен ден децата имаха и редовни учебни занятия.

40-минутен видеозапис на концерта с 21 различни изпълнения:

https://www.youtube.com/watch?v=91GlDSJOEtI&feature=youtu.be

Преживяването ме разтърси, нищо че бях гледала всеки малък клип, с изключение на поздравлението-изненада от Родителския ни съвет, поне десет пъти преди това. Екранът, на който виждах стотици хора, някои по 3-4 души от семейство в малките прозорчета на зуум, ме накара да потръпна. Българите имат нужда от позитивизъм и децата са най-големият извор за този позитивизъм.

Снимки от концерта на Фейсбук страницата на училището - https://www.facebook.com/bulgarianchilderns.chorusgergana/media_set?set=a.1621250641362555&type=3

————————————————————

Видео поздрави от Училище “Гергана” – Ню Йорк, за всички деца и дори за онези, които са сбъркали някога, казали са “порасна” вместо “порЕсна” (Пипи), и не са успели да останат на 9 години.

Видеото е дело на Родителския ни съвет.

https://www.youtube.com/watch?v=NF6vUo3w12o&fbclid=IwAR21SoikzoUV92j_--B7ksSdbvW2wZrbMZepKov7KTIXfh2UuS3IFhj2Mbw

 

Нели Хаджийска,

Училище “Гергана” – Ню Йорк