АБУЧ до БГ институции: Нужни са спешни корекции в ПМС 103

 

Асоциацията на българските училища в чужбина изпрати писмо до вицепрезидента Илияна Йотова, председателите на две парламентарни комисии – по образованието и науката, и по политиките за българите в чужбина – съответно Милена Дамянова и Елена Пешева, до министъра на образованието Красимир Вълчев и до и. д. председателя на ДАБЧ Димитър Владимиров. Писмото е относно “спешно коригиране на текстовете в ПМС 103, които разделят и дискриминират правата на българите по произход с тези на българските граждани, живеещи в чужбина”. В него се казва:

"Оказва се, че институциите в България (ДАБЧ, МОН, МВнР), съгласно чл. 3 от ПМС №103 от 1993 г., правят разлика между българите в чужбина, разделящи ги на такива, които притежават български документи за самоличност (гражданство), и на такива, които не притежават български документи за самоличност.
ПМС №103 е предназначено за българите в чужбина, желаещи да продължат образованието си в Република България. По-нататък в постановлението се уточнява, че се отнася за желаещи, които не са български граждани, но с български произход. (Чл. 1.)
Изникват въпросите: За кого е това постановление? Чии интереси обслужва? Отговаря ли на националния ни интерес, а именно – завръщане в България на млади хора или по-реалното им присъединяване към дела в полза на нашето общество, независимо къде по света се намират?
Подобно разграничение е крайно несправедливо спрямо децата, които обучаваме години наред в чужбина."

АБУЧ се обръща за съдействие към сезираните институтии и настоява да се вземат следните спешни мерки:

1. Да се разреши на деца с българско гражданство или двойно гражданство да кандидатстват по ПМС 103, ако са били обхванати от чужда образователна система;
2. След завършване на една образователна степен по ПМС 103 да могат да продължат в следващата образователна степен по ПМС 103;
3. Наложителни са спешни юридически промени на определени текстове в постановлението, които да премахнат ограниченията за български граждани, обучавани в чужди образователни системи, да кандидатстват за обучение по ПМС 103.

Следва цялото съдържание на писмото.

 

 
 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Logged in as Mariana. Logo