Поздрав за 24 май от БУ "Никола Вапцаров" - Никозия

 

 

Българското училище „Никола Вапцаров“ - Никозия, Кипър, почете по подобаващ начин 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Учениците от първи клас, заедно с класния си ръководител г-жа Милена Атанасова, с голямо желание и ентусиазъм подготвиха кратък тематичен рецитал. Децата са горди, че вече са грамотни, и показват това с изключително сериозното си отношение при подготовката на събитието.

Първи клас, „Вече сме грамотни!“ –

https://youtu.be/3CDwqAcrCY8

Учениците от пети клас и класният им ръководител г-жа Десислава Николова представиха рецитал от стихчета за буквите, светите братя Кирил и Методий, легендата за раждането на буквите. А децата от шести клас клас разказаха интересни факти за празника, подготвиха прочит на кирилицата, както и превод на съвременен български език. Г-жа Николова се включи и с кратко приветствено слово за 24 май.

Пети и шести клас -

https://youtu.be/fzfjKQ1ZRnE

Нашата знаменита вокална група „До Ре Ми“, с художествения си ръководител г-жа Виктория Марчева, изпълни химна на българската просвета „Върви, народе възродени“, по стихове от Стоян Михайловски и музика от Панайот Пипков. Произведението бе представено в съпровод на роял, любезно предоставен от Kyriakides Piano Gallery – Никозия.

Вокална група „До Ре Ми“ –

https://youtu.be/pgOHdb4Fshc

За съжаление отново трябваше да се съобразим с мерките във връзка с Covid-19 и учениците представиха рециталите пред камерата, а не пред истинска публика, която да ги аплодира и да сподели с физическото си присъствие радостта от постигнатото. Но затова пък видеата, които публикувахме на интернет страницата на училището, и в профилите ни в социалните мрежи, ще достигнат виртуално много повече хора, както в Кипър и България, така и по целия свят! Очакваме Вашите “аплодисменти”, чрез харесвания и споделяния.

 

Поздрави от екипа на БУ „Никола Вапцаров“ и прекрасно лято!

Д-р Даниела Вуюка,

училищен ръководител