Честит Ден на народните будители

 

 

Честит празник, българи!

Честит ден на народните будители!

Като народни будители честваме хората, които с думи и дела са спомогнали за духовното ни израстване като народ. Това са малките и големите, знайните и незнайните, които не са оставили никога народните идеали да бъдат помрачени. Те са живата и вечна връзка между миналото, настоящето и бъдещето, те са безсмъртната гаранция, че нашият народ ще прескочи всички съдбоносни изпитания и ще оцелее.

Празникът се свързва с всички просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух и стремеж към образование. С онези творци, които успяха да пренесат мъждукащия въглен на българския национален дух през вековете.

Навярно празниците са ни завещани, за да търсим техните духовни послания, да ги възраждаме, защото именно те ни правят идентични, уникални, правят ни личности. И навярно очакват от нас да поемем отговорността пред утрешния ден. Както лична – на всеки един от нас, така и – национална – на цялата българска нация.

Нека благодарим на всички знайни и незнайни, минали и настоящи народни будители за идеята, която са ни завещали, а именно – че будността е важна предпоставка за едно по-добро бъдеще – лично и общонародно.

Поклон пред будителите!

Честит празник, скъпи учители, творци, културни дейци!

Мили родители,

поздравяваме Ви с този уникален празник и Ви пожелаваме да бъдете будни, с будна съвест и с будни сетива.

 

Управителен съвет на АБУЧ

----------------------------------------------------------------------

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Поздрав за Деня на будителите от Елиза Петрова, третокласничка в БУ „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон: https://youtu.be/2fjrqxk4Sls