Българското неделно училище в Салерно на Фестивала на българската култура в Пескара

 

Българското неделно училище в Салерно участва във Фестивала на българската култура в Пескара

 

Българското неделно училище в Салерно участва във Фестивала на българската култура в Пескара. Това съобщи за БТА ръководителят на учебното заведение Валерия Николаева. Събитието беше организирано за първи път от Асоциация А.И.Б.И.А Българи в Абруцо, с председател Надежда Славова и заместник-председател Тереза Атанасова.

 

 

Учениците Жанина Гочева (15 г.) и Марио Кардоне (15 г.) изиграха народния танц „Български ритми“, поставен от ръководителя и хореографа Благовест Кинов. На фестивала беше представена и премиерата на документалния филм „Алцек и българите в Италия“, с автор и режисьор Росица Лазарова.

 

 

Българското неделно училище в Салерно е създадено през 2019 г. като филиал на БНУ „Асен и Илия Пейкови“ в Рим. Освен обучение (от ПГ група до 12 клас) по основните предмети като „Български език и литература“, „История на България“ и „География на България“, то предлага и извънкласни дейности като „Приложни изкуства“, с художничката Теменуга Бабанова, и „Български народни танци“, с ръководител и хореограф Благовест Кинов.

 

 

Мартина Ганчева, БТА