Български ученици от Виена се включиха в Деня на децата от ЕС

 

Снимка: Българско училище „Св. св. Кирил и Методий“ – Виена

Ден на децата от Европейския съюз, с участието на учениците от Българското училище „Св. св. Кирил и Методий“ – Виена, се проведе на 14 ноември. Това съобщиха специално за рубриката "БГ Свят" от учебното заведение. 

6 момичета и момчета, както и техните учители - Анета Геранлиева, Симона Захариева и Кристина Николова, се включиха в ежегодното отбелязване EU Kids day - съвместна инициатива на Делегацията на Европейската комисия във Виена, информационния офис на Европейския парламент, Федералното канцлерство, Федералното министерство на европейските и международни въпроси на Австрия и Австрийското общество за европейска политика. Всяка държава член на Европейския съюз се представи със собствен щанд и импровизирана работилница, с която ученици на възраст между 9 и 14 години, заедно със своите учители, представяха страна си. Целта е, чрез изработването на автентични предмети или чрез кратко представяне на обичай, танц, облекло, да се покаже многообразието на Европейския съюз.

На събитието присъстваха дипломати, художници, артисти, спортисти. Федералният министър по европейските въпроси Каролине Едщадлер, поздрави участниците в Деня на децата от ЕС. Ученици и учители от Българското училище във Виена участваха със собствен щанд и работилница, на които представиха България пред гостите. Облечени в български носии, те посрещнаха своите гости с въпроса: "Познавате ли добре България?".

Австрийските деца трябваше да се справят с две предизвикателства: да си напишат имената на кирилица и да изработят по една мартеница. За най-добрите участници имаше награди, а за всички - питка с мед и шарена сол. 

„Българските и австрийските деца прекараха един вълнуващ ден заедно“, допълват от учебното заведение за "БГ Свят".

 

Юлия Христова, БТА