Национална инициатива в памет на Апостола на свободата

 

 

 

Управителният съвет на АБУЧ предлага на членовете на асоциацията да се присъединят към една чудесна национална инициатива на престижното пловдивско училище СУ „Св. Паисий Хилендарски“, която се отнася до едновременно хорово рецитиране или прочитане на Ботевото стихотворение "Обесването на Васил Левски", по повод на 150-годишнината от гибелта на Апостола.

Поради това, че нашите училища са съботно-неделни, предлагаме ръководството на всяко училище да прецени удобния ден и час за това изпълнение. Голяма част от училищата ни имат редовни часове на 18-ти и 19-ти февруари, които дни съвпадат с историческата дата.

Какво е необходимо за включването в инициативата:

1. Училищният ръководител следва да изпрати заявка за участие на посочения по-долу линк;

2. В определения ден и час учениците от цялото училище изпълняват стихотоврението като го рецитират наизуст или го четат;

3. За учениците от 3-ти и 4-ти клас могат да се подберат отделни куплети от стихотворението по преценка на учителя;

4. В деня на изпълнението трябва да се осигури заснемане на масовото изпълнение на стихотворението с камери на родители и с добри телефони;

5. За всички ученици се изиска писмено съгласие на родителя за заснемане;

6. Всички направени записи се качват на дадената по-долу платформа.

По-долу прилагаме правилата за изпълнение на инициативата и писмо-обръщение до АБУЧ от директора на училище "Св. Паисий Хилендарски" д-р Ирина Душкова - Писмо от И. Душкова.

 

Д-р Ирина Ботева Владикова,

председател на АБУЧ 

 

НАЦИОНАЛНА ИНИЦИАТИВА

ЗА ОТБЕЛЯЗВАНЕ 150 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА
НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА

 

СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Пловдив, за трета година инициира сред училищата съвместното отбелязване на 150 години от гибелта на Васил Левски.

Национална инициатива стартира през 2021 г. с 3500 ученици от I до XII клас от 12 образователни институции в гр. Пловдив, които едновременно рецитираха Ботевото стихотворение „Обесването на Васил Левски“. Събитието бе отразено в YouTube с общ видеоклип https://youtu.be/lJ6-ucMoA0Y, включващ кадри от всяко училище, а ученици и учители споделиха мнения за вълненията от подготовката и минутите, в които във всяка класна стая заедно са рецитирали едно от най-вълнуващите произведения за Левски.

През 2022 г. около 23 000 ученици от 334 училища в страната едновременно рецитираха „Обесването на Васил Левски“, а видеа от училищните рецитали, бяха публикувани на специална за целта електронна платформа https://149.vasillevski.online, достъп до която имаха всички заинтересовани страни. Събитието бе отразено в национални и регионални медии, а отзивите от родители и обществени институции бяха позитивни и окуражаващи.

Включването на училищата от страната на 17 февруари 2023 г., в 12:00 ч., и на българските училища в чужбина ще даде възможност на повече ученици да отдадат почит към паметта на Левски по един нетрадиционен начин и да съпреживеят мощта на Ботевото слово. Очаква се рецитирането да бъде хорово, във всяка класна стая.

Възможно е за учениците от начален етап по преценка на учителите да бъдат избрани отделни куплети от произведението.

За включване в инициативата е необходимо училищата да подадат предварителна информация на https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-wbyIux13QU6yoEybf5S7PNwDIOsRhjeOlfBhHyFPbqsyCA/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0&usp=mail_form_link

В деня на събитието училищата следва да публикуват снимки и/или кратки видеозаписи на https://150.vasillevski.online. Достъпът до споделените материали ще е възможен за всички.

Необходимо е предварително писмено съгласие на родителите за заснемане на учениците.