Благотворителна акция на "Асоциация Балкан" от Испания

Здравеите,

Ние сме Асоциация на българи в Испания БАЛКАН и имаме българско неделно училище в Мадрид и още 6 филиала в цяла Испания (Хатива, Гандия, Мостолес, Сеговия, Палма де Майорка, Тенерифе).

Идята ни за тази Нова година е да направим тържество под надслов "Кой не вярва че на Коледа стават чудеса". Мислейки в тази линия, взехме решение да се свържем с няколко дома за деца без родителски грижи в България и да видим с какво можем да помогнем. Искаме да направим от празника, по-солидарен, по-истински и по-балгарски празник. Също искаме да събудим в нашите ученици чувство за отговорност, за съпричастност, за удовлетворение от самия акт на даване.

Изкристализира идеята на самото тържество да поставим на елxата направени от нас "ангелчета", на гърба на които да има име на наш ученик и име на дете от един дом. Като символика ни се стори добре, тъй като тези ангелчета ще ги връчи Дядо Коледа и ще останат за спомен на детето, като се надяваме да има положителен ефект.

Такова сътрудничество, може да доведе и до рaзмяна на адресите, децата да си пишат и така да станем посредници, на нещо много важно в живота – приятелството.

По-късно идеята се разшири и се превърна в Благотворителна кампания за събиране на помощи за домовете. Според предварително проучване имат нужда от: дреxи, обувки, бельо, домакински съдове, одеала, спално бельо, трайни хранителни продукти, финансова помощ.

Тъй-като за пръв път организираме подобна кампания може и да има слабости, но желанието ни е толкова голямо, че се надяваме всичко да мине добре и да донесе и на двете страни много радост и положителни емоции.