Благотворителност

 

ДА ПОМОГНЕМ НА ПОСТРАДАЛИТЕ ОТ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО В ТУРЦИЯ И СИРИЯ

ПРИЗОВАВАМЕ ЧЛЕНОВЕТЕ НА АБУЧ за присъединяване към акциите на Червения кръст в отделните страни.

 

БУ „ИВАН СТАНЧОВ“ – ЛОНДОН ПРОДЪЛЖАВА ДЕЛОТО НА СВОЯ ПАТРОН

"Българските училища в чужбина са не само хранилници на българското във всичките аспекти на това понятие – съграждат национално самосъзнание, преподават на бъдните поколения знания за историята, географията и културата на народа ни, но са и огнища на подкрепа и съпричастност.

Почти всяко българско училище в чужбина има своя благотворителна програма, която е разнообразна и своеобразна. И ние непрекъснато получаваме информация в Асоциацията на българските училища в чужбина колко много са инициативите, които са в подкрепа на нуждаещите се в България.

Радвам се за пореден път да се присъединя към тези сведения и да информирам за подобна благотворителна дейност в нашето училище „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон. Всяка година имаме благотворителна акция в помощ на дома за деца със специални нужди „Карин дом” в гр. Варна, основан от нашия патрон и благодетел – посланик Иван Станчов."

 

ПРАЗНИЧЕН ДУХ И БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ В УЧИЛИЩЕ "ГЕРГАНА" - НЮ ЙОРК

"Коледните празници в училище „Гергана“ – Ню Йорк започнаха на 4 декември 2022 г. с традиционната ни, вече пет години, благотворителна разпродажба в полза на ателие „Прегърни ме“ в София. Докато децата учеха и репетираха за Коледния си концерт на 18 декември, родителите им събираха средства за деца без родители в България."

 

СТУДЕНТИ И УЧЕНИЦИ ПОМАГАТ В БУ "СЛОВО" - ОКСФОРД

"Доброволците ходят в БУ „Слово“ всяка събота и помагат при работата с най-малките деца от предучилищната група и учениците от I до III клас. Посрещат ги на входа и ги водят до техните стаи, разпределят материалите между децата, ксерокопират, при нужда превеждат на най-малките, които още не знаят добре български, какво трябва да направят и т.н."

 

 

Други благотворителни инициативи

ХОЛАНДИЯ

Българското училище "Св. св. Кирил и Методий" в Лайден проведе благотворителната акция в помощ на деца в детски дом в с. Склаве, Сандански. Превозът бе организиран от Холандската организация Stichting Promotie. Отличително беще участието на децата, които приготвиха и украсиха кутии, пълни с дарения и придруженu с лично написано писмо, адресирано до техни връстници в България. Повече за акцията.

ВИЕНА

Събрани и дарени средства на семейството на болно от левкимия момче, дошло да търси последна надежда във Виена.

ИСПАНИЯ
Четири от училищата се включват в благотворителна кампания за деца, лишени от родителски грижи в България.

ЛОНДОН

Училището към Посолството в Лондон събира средства за дома за деца със специални нужди „Карин дом” във Варна.
Българското училище в Баркинг, Лондон, заедно с Ротари клуб, Карлово събира дрехи, играчки и средства, които да бъдат предадени на нуждаещите се в град Карлово.

МЮНХЕН

Събрани са и изпратени средства за Медико-социален дом, град Дебелец, Търновско. Със сумата ще бъдат закупени стоки от първа необходимост за децата.

НЮРНБЕРГ

Сдружение „Златен век” стартира съвместна благотворителна акция на студентската организация и училището в града. Събраните средства са за дома за сираци в село Доганово.

ХАМБУРГ

Установен е контакт с Дом за деца, лишени от родителска грижа „Катя Ванчева” в с. Широка лъка, област Смолян и Общообразователнооздравително училище „Христо Ботев”, в с. Баните, Обл. Смолян. Пакетите с храна и дрехи са отпътували за България в началото на месец декември.