Годишен отчет 2016-2017 г.

О Т Ч Е Т
ЗА ДЕЙНОСТТА НА СДРУЖЕНИЕ С НЕСТОПАНСКА ЦЕЛ
„АСОЦИАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА В ЧУЖБИНА
ЗА ПЕРИОДА ЮЛИ 2016 г. – ЮЛИ 2017 г.

*Долупосочените мероприятия и дейности са изброени в хронологичен ред.
* В отчета са включени само най-значимите информации и тези, които са ни изпратени от училищата в чужбина .

ОРГАНИЗАЦИОННИ ДЕЙНОСТИ
1. Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) продължaва да поддържа контакти с българските училища по света, както и да установява контакти с нововъзникващи български образователни звена зад граница.
2. АБУЧ активно работи за основаването на нови български образователни центрове в чужбина и съдейства за тяхното укрепване и развитие.
3. Организиране на срещи и разговори с представители на държавните институции на представители в Европарламента, на Българската патриаршия и др. за координиране на съвместната дейност по въпросите на образованието по България в чужбина.
4. Представяне на интересите на българските училища в чужбина Парламента в: Комисията по политиките за българите в чужбина , Комисията за образование и наука, Комисията за взаимодействие с неправителствените организации и жалбите.
5. Подаване на Петиция на АБУЧ до Комисията по петиции на Европейския парламент относно насърчаването на европейското многоезичие и признаването на българския език и на всички официални езици на Европейския съюз като матуритетни в държавите членки.
6. Участие в юбилейни мероприятия в чужбина: тържества в Париж – Франция и Лейден – Холандия; посещение на делегация на АБУЧ по Светите места в Йерусалим и в Тел Авив.
7. Създаване на работни от преподаватели в училищата в чужбина за изработване в МОН на адаптирани програми за обучение по български език в чужбина.
8. Осъществяване на възможност за провеждане на изпит по български език в ДЕО на СУ „Кл. Охридски” и признаване на ниво на владеене по европейската езикова рамка. Резултатите от този изпит да се признават на територията на някои щати в САЩ.
9. По молба на МOМН през месец май 2017 г. Асоциацията извърши допитване относно номиниране на учители по повод 24 май с грамота „Неофит Рилски” от МОМН.
10. Организира се юбилейна конференция по случай 10-тата годишнина от основаването на АБУЧ в СУ „Кл. Охридски” на 26 юли 2017 г. ; изготвяне на юбилеен алманах и филм, свързани с тази годишнина.
11. Подготви се необходимата документация за провеждане на годишното Общо събрание на сдружение с нестопанска цел „Асоциация на българските училища в чужбина”, юли 2016 г.
12. Организира се в Рилския манастир с помощта на Българската патриаршия семинар за българските ръководители и преподаватели в училищата в чужбина.

КОНТАКТИ С ИНСТИТУЦИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
1. AБУЧ ползотворно си сътрудничи с МОМН, ДАБЧ, МВнР в лицето на редица български посланици, генерални консули и дипломати, с кабинета на Вицепрезидента на България, евродепутатите на България в Европарламента, Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Пловдивския университет „Св. Паисий Хилендарски”, Българска академия на науките (БАН), Българската патриаршия, Средно и Западноевропейската митрополия.
2. Поддържат се ползотворни контакти с БНТ ; БНТ2, БНТ „Свят и региони”, Бтв, ТВ СКАТ - предаването „Облаче ле бяло”, което отразява събития от българските училища зад граница и АБУЧ; BiТ; БНР – радиостанция „Хр. Ботев”, радиостанция „Хоризонт”; „Радио България”, в. „Аз Буки”; в. „24 часа”, в. „Труд”; в. „Монитор”; в. „Марица”, в. „БГ Бен” и в. „Будилник” – Лондон, в. „ България сега”- Чикаго, информационен портал „Еврочикаго” и др.
3. Установен е контакт и се провеждат съвместни мероприятия с ръководството и колектива на Първа английска езикова гимназия в София, с Математическата гимназия в гр. Пловдив.
4. Продължава съвместната дейност на АБУЧ с Общобългарския комитет и Фондация „Васил Левски”, както и с музея на Левски в гр. Карлово.
5. Продължава сътрудничеството между „Радио Татковина” и АБУЧ.
6. Сътрудничество с Българския Сити клуб в Лондон, Великобритания, и лично с неговия председател, Кирил Сакскобургготски.
7. Сътрудничество с фондация „Димитър Бербатов” в България.
8. Членове на АБУЧ осъществяват благотворителна дейност, която е насочена към подпомагането на училища, на домове за деца в неравностойно положение в България, центрове за лечение на деца с увреждания.

I. ДЕЙНОСТ НА УС НА АБУЧ

1. На 27, 28 и 29 юли 2016 г. се проведе ежегодната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина. Първа част в София на 27 юли 2017 г. Откриването бе в СУ „Кл. Охридски”:
http://www.eurochicago.com/2016/08/snezhina-metcheva-2/
Снимки:: https://goo.gl/photos/8NCH9FSQxdxZpCrG6

2. Втората част на конференцията се състоя в Бачковския манастир „Успение Богородично” на 28 и 29 юли:
http://www.eurochicago.com/2016/08/snezhina-metcheva-1/

Снимки::https://goo.gl/photos/wHiV1d21oJMXTi5c6

3. 29.10.2016 г. Среща на д-р Ирина Ботева-Владикова с г-жа Наталия Михалевска, директор дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ в МОН. Обсъждане на въпроси: провеждане на годишната конференция на АБУЧ; промени по ПМС 334, промени на регламентите за финансиране на училищата;съвместна работа по адаптираните програми за БУЧ по БЕЛ (6-клас) и за 5-7 клас по история и география;възможност за провеждане на матури по български език и литература учениците в БУ в чужбина; Провеждане на краткосрочни курсове за учителите в чужбина през лятото (+ г-н Л.Додев).

4. Окт.-ноем.2016 г. Д-р Ирина Владикова и г-жа Силвия Стаменова работят по уреждане на финансовите проблеми и документацията на АБУЧ.

5. 2 октомври 2017 г. – посещение на г-жа Снежина Мечева – говорител на АБУЧ в новооткритото българско училище към Посолството в гр. Осло, Норвегия: http://www.eurochicago.com/2016/10/utchilishte-posolstvoto-oslo/

6. 11-13.11.2016 г. Тържествен юбилей по случай 10-тата годишнина на българското училище „Кирил и Методий” в Париж със съдействието на МОН и АБУЧ. Концерт и Кръгла маса на тема: „Български език за всяко българско дете в чужбина”: Изяви, съпътстващи тържествения юбилей по случай 10-тата годишнина на БУ „Кирил и Методий” в Париж:
Албум от тържествения концерт по случай юбилея: https://www.facebook.com/pg/ecole.bulgare.paris/photos/?tab=album&album_...
Посещение на гроба на Мина Тодорова: https://www.facebook.com/cvetelina.panayotova/posts/1646821828677061
Интервю с ансамбъл „Загорче” за срещите с българите в чужбина: http://www.nbp.bg/nbp/o48dt-zg-%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%80%D1%87%D0%B...
Интервю с Камелия Конакчиева по БНР Стара Загора: http://bnr.bg/starazagora/post/100758941/starozagorci-shte-uchastvat-v-p...
Интервю с Камелия Конакчиева по BIT:http://www.bitelevision.com/balgarskoto-uchilishte-sv-sv-kiril-i-metodij-v-parizh-praznuva-10-godini/

7. 11 - 13.11.2016 г. Участие на д-р Ирина Ботева-Владикова КРЪГЛА МАСА „Български език за всяко българско дете”, 11-13 ноември 2016 г., Париж, Франция. Поздравителен адрес от името на АБУЧ;

8. 12.11.2016 г. Среща на д-р Ирина Ботева-Владикова, г-жа Сълзица Громан и г-жа Анета Геранлиева, членове на АБУЧ и преподаватели в БУ „Св.св. Кирил и Методий“, Виена, Австрия, с г-жа Мила Петков, уч.ръководител на БУ „П. Хилендарски”, Париж, преподаватели и настоятели. Обсъждане на въпроси по организацията на обучението в училището и на свързаните с това проблеми и успехи. Размяна на добри практики. Посещение на гроба на Мина Тодорова, поднасяне на цветя.

9. Ноември 2016 г. :Среща на г-жа Петя Цанева,в качеството си на зам. председател на АБУЧ с посланик Костадин Коджабашев, във връзка с изготвянето на писмо до МОН с предложение за структуриране на българските училища в област Мадрид, Испания. Писмото и приложенията към него, г-н Коджабашев внесе лично в МОН през декември.Обсъдени бяха и училищата от други райони на Испания. Г-н Коджабашев препоръча, местните представители на АБУЧ да правим поне по една среща годишно в различни региони на дадена страна, за да поддържаме контакта с учители, а защо не и с родители, жив. Поради изтичане на мандата му, посланик Коджабашев заяви, че където и да се намира, ще продължи да подкрепя АБУЧ и каузата ни.

10. 23.11. 2016г. – среща на Сн. Мечева в МОН с г-жа Н. Михалевска и хората от новата дирекция за бг училища в чужбина. Обсъждане на възможността да се направят дни на българския език в Европа (Будапеща, Прага, Рим, Петербург) и в Чикаго. Информация за юбилея на АБУЧ и посещение на Божи гроб.

11. 24.11.2016г. – среща на Сн. Мечева с Диди Ходжева (Фондация „Д. Бербатов”), обсъждане на бъдещото сътрудничество между фондацията и АБУЧ.

12. 24.11.2017 г. - Среща на Сн. Мечева с г-н Лазар Додев (МОН), обсъждане на възможността да бъдем причислени към квалификацията на учителите в България и участието на неговата дирекция в организиране на бъдещите ни семинари.

13. 25.11. 2016 г. – Среща на д-р Боян Кулов – Почетен член на АБУЧ и членовете на УС на АБУЧ – г-жа Таша Малешкова и г-жа Сн. Мечева с г-жа М. Радева -началник на кабинета на вицепрезидент М. Попова и с г-жа М. Цанкова. Връчване на писмо от АБУЧ до вицепрезидент М. Попова и нейния кабинет с благодарност за прекрасното сътрудничество с нашата асоциация. Обсъждане на възможността да има приемственост в започнатото и благотворно сътрудничество със следващия екип на Президентството и Кабинета на вицепрезидента.

14. На 7.12. 2016 г. в Българското посолство в Лондон на тържествен благотворителен коледен бал бе обявено, че училището към посолството ще носи името на посланик Иван Станчов – Почетен член на АБУЧ. Училището ще се казва Българско училище „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон: http://www.eurochicago.com/2016/12/ivan-stantchov-utchilishte/http://www...
На този линк - видео от празника: https://youtu.be/nwFMzVN64vA

15. На 14.12.2016 г. д-р Адриана Любенова внесе в Комисията по политиките за българите в чужбина писмо с предложение от АБУЧ за признаване за пенсия учителския стаж на преподавателите в българските училища в чужбина. На заседанието си на 14 декември парламентарната Комисия за политиките за българите в чужбина /КПБЧ/ отхвърли на първо четене внесения от трима депутати от РБ законопроект за изменение на Закона за чужденците, предвиждащ създаването на консултативни съвети към българските дипломатически и консулски представителства по инициатива на представители на българската общност. Отрицателно е било гласуването по законопроекта и в Комисията по външна политика. КПБЧ дискутира и проблеми, свързани с признаването на осигурителен стаж на учителите в българските неделни училища в чужбина, с участието на представители на Министерството на образованието и науката, Министерството на труда и социалната политика и Националния осигурителен институт.

16. Декември 2016 г. Д-р А. Любенова внесе в Парламента в Комисията за образование и наука, Комисията за взаимодействие с неправителствените организации и жалбите, Комисията за политиките на българите в чужбина писмо от АБУЧ за организиране на центрове в Европа, където да е възможно учениците от българските училища в чужбина да държат матура по български език така, както държат в България българските ученици.

17. Декември 2016 г.: Разговори на д-р Любенова с ПУ „П. Хилендарски”: За бг. език – ниво В1: проф. д.ф.н. Вера Маровска (декан на ФФ при ПУ) и гл. ас. д-р Теофана Николова Гайдарова поеха ангажимент да изготвят в най-кратки срокове тест В1 за нуждите на българските училища в чужбина, който да може да се полага дистанционно; За професионалното развитие на педагогическия състав на училищата в чужбина: С решение на АС по предложението на ФС на педагогическия факултет на ПУ „П. Хилендарски”с Протокол №11/21.06.2016 г. се създаде Център за професионално развитие на педагогическите специалисти с директор проф. д-р Галин Цоков. След разговор с преподаватели от ПУ се взе решение, че ще е подходящо специално за АБУЧ да има курсове, съобразени с адаптираните програми, по които се преподава зад граница. Към същия този център ще се предлага и специализация за придобиване на педагогическа правоспособност (с възможност за дистанционно обучение);Йерусалим- посещение на делегация на АБУЧ на Божи гроб: За поклонническото пътуване до Йерусалим- разговор с Благой Цицелков (репортер на БНТ), Хачик Язаджиян (оператор и монтажист на ППТВ), и с програмния директор на БНТ в студиото в Пловдив: да придружат на собствени разноски делегацията на АБУЧ и да изготвят късометражен филм, който да излъчат, но и АБУЧ да получи правото на разпространение. Предложение да се покани хорът за Източно пеене (5 момчета и ръководител-общо 6 човека) да направят концерт с народни песни за българската общност в Тел Авив.

18. 4.01.2017 г. Среща на генералния консул в Чикаго, г-н Иван Анчев, и директори на български училища, членове на АБУЧ, с представители на Chicago Public Schools (CPS): На 4.01.2017 г. генералният консул в Чикаго, г-н Иван Анчев, и трима членове на Асоциацията на българските училища в чужбина - АБУЧ (г-жа Боянка Иванова – член на УС на АБУЧ, г-жа Мария Лабова –Бургграф, г-жа Ваня Налбантова) проведоха среща с Луиз Нарваез, директор на дирекция „Стратегически проекти” към Chicago Lublic Schools. От американска страна на срещата присъстваха и представители на американския Борд по образование (Illinois State Board of Education) както и образователни експерти от различни нива на чикагската образователна система . Срещата бе инициирана от българска страна. http://www.eurochicago.com/2017/01/balgarskiya-ezik-v-sasht-2/

19. 5.01.2017 г. Среща на г-жа Петя Цанева със средно и западноевропейския митрополит Антоний в Мадрид и обсъждане на въпроса за помощта на митрополията за: организиране на среща на членове на АБУЧ в Йерусалим и посещение на Божи гроб със специална литургия в периода 23-30 април; 10-годишния юбилей на АБУЧ; Организиране на двудневен семинар в Рилския манастир на 28 и 29 юли 2017 г. ;

20. 14.03.2017. Среща във Виена на д-р Ирина Владикова с министъра на външните работи – г-н Ради Найденов. Обсъждане на въпроса за подкрепа на Петицията на АБУЧ в Европарламента, активна дейност по време на президентството на България в Европарламента за придвижване исканията в петицията. Г-н Найденов с готовност потвърди, че ще подкрепи каузата.

21. 14.03.2017 Подадена Петицията на АБУЧ в Европарламента за издигане статута на българския език в рамките на ЕС. http://www.eurochicago.com/2017/03/petitsiya-na-abutch/

Петицията ни получи номер:
0224/2017

Може да очакваме, че след получаването на номера ще изтекат дълги месеци, докато се стигне до решение за допустимост.
През това време се превежда резюме и се разглежда от експерти, които ще предложат решение за допустимост или недопустимост на членовете на Комисия PETI (в която членува Св. Малинов) - срок до обявяването й от ТРИ до ПЕТ месеца.
Ако я обявят за недопустима, ще излезе на портала с резюмето си на всички езици и мотива за недопустимост и се спира до тук.
Ако се обяви за допустима, излиза на портала с резюмето на всички езици и може да събира още подкрепа.
След това, докато тече срокът, в който е открита петицията, Комисията PETI се обръща обикновено към Европейската Комисия (ЕК) (може да се обърне и към Съвета директно) с въпрос.
ЕК отговаря обичайно в срок от ТРИ месеца.
След това, решение по изхода на петицията се взема от Комисия PETI или вътрешно, или след изслушване на публично заседание,
в срок също от около ТРИ месеца.
Това е обичайно наблюдаваният график.
Обобщено: времето за работа по петицията може да се проточи между 6 месеца и 2 години!

22. Интервю по Bit с Камелия Конакчиева – за петицията на АБУЧ в Европарламента:
http://www.bitelevision.com/abuch-s-petitsiya-balgarskiyat-ezik-da-bade-...
23. На 31.03.2017 г.за пети пореден път с отличието на ДАБЧ „Българка на годината-2016” бе отличен член на АБУЧ- г-жа Ваня Велкова: http://www.eurochicago.com/2017/04/vanya-velkova/

24. На 1.04.2017 г. на Патронния празник училище „ Иван Станчов” към Посолството в Лондон, гостува евродепутат П. Курумбашев, който лично се ангажира да подкрепи и придвижи по възможно най-ефективен начин разглеждането не петицията. http://www.eurochicago.com/2017/04/patronen-praznik-na-bu/; http://www.rodinabg.net/?action=news&id=4465

25. На 3.04.2017 г. г-жа Ваня Велкова има среща в кабинета на министър-председателя г-н Герджиков и разговаря с него, получихме и неговата подкрепа: http://www.bta.bg/bg/c/OF/id/1551746

http://f2ftv.net/2017/04/04/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D...

http://www.aba.government.bg/?show=38&nid=1850

http://www.rodinabg.net/?action=news&id=4463
26. На 4.04.2017 г. на съвещание в Страсбург бе предложено всички български евродепутати да подкрепят Петицията на АБУЧ.
27. Голяма победа за българския език в САЩ, щата Илинойс, благодарение на усилията на члена на УС на АБУЧ, г-жа Боянка Иванова от училище „Джон Атанасов”: http://www.eurochicago.com/2017/03/balgarskiyat-ezik-seal-of-biliteracy/
28. Успех за българския език за щатите в САЩ – Сиатъл и Джорджия:
http://www.eurochicago.com/2017/04/universitetat-v-siatal/

http://www.bitelevision.com/balgarskiyat-ezik-e-veche-ofitsialno-priznat...

29. 6.04.2017 г. Среща на Сн. Мечева – говорител на АБУЧ с и.д.председателя на ДАБЧ, г-н Димитър Владимиров и с г-жа Кони Димитрова. Разговор за подкрепа на Петицията на АБУЧ в Европарламента и уверения, че АБУЧ ще получи и тяхната подкрепа.

30. От 24 до 30 април, посещение на делегация на АБУЧ (представители на 14 български училища в чужбина от 8 държави) в Йерусалим, видени от Западно-и Средноевропейския митрополит Антоний. Първа среща в Близкия изток в БУ „Патриарх Кирил” в Тел Авив. https://dveri.bg/wyy83; Очерк за пътуването: http://www.eurochicago.com/2017/05/patuvane-kam-drugoto-i/

31. На 17.05.2017 г. Г-жа Боянка Иванова – член на УС на АБУЧ и директор на БУ „Джон Атанасов” в гр. Чикаго, САЩ, бе удостоена от Синдиката на българските учители със званието „Заслужил учител – 2017 г.” по случай 24 май и за дългогодишна и успешна дейност за утвърждаване на българската просвета и култура по света. http://www.eurochicago.com/2017/05/boyanka-ivanova-zasluzhitel/ Нa 17.05..2017 г. в хотел „Шератон” на министъра на образованието – г-н Красимир Вълчев бе връчена тържествено грамотата на г-жа Боянка Иванова, директор на БУ "Джон Атанасов", Чикаго и член на УС на АБУЧ , с която тя е удостоена със званието на Синдиката на българските учители „Заслужил учител – 2017”. Присъстваха бивши министри на образованието като г-н Сергей Игнатов и г-н Тодор Танев, а също и вицепрезидент Илиана Йотова, която е изразила желание през лятото да се срещне лично с г-жа Боянка Иванова. Министър Красимир Вълчев се е ангажирал да предаде лично наградата на г-жа Иванова:

32. Д-р Адриана Любенова – член на УС на АБУЧ,участник в комисията на Втория национален фотоконкурс на издателство АзБуки на тема: Моето училище е най-хубавото, под патронажа на министър Красимир Вълчев.

33. На 7 юли 2017 г. среща на евродепутат Петър Курумбашев с говорителя на АБУЧ Сн. Мечева – информация за последните събития около Петицията на АБУЧ в Европарламента, която е минала през Комисията по петиците, приета е и после е била замразена с мотива, че засяга двустранни отношения. Обсъждане на възможностите за действия, които българските евродепутати ще предприемат, за да не бъде гласувано с одобрение замразяването, а да се даде ход на петицията. Идея за създаване в България на Комисия от политици и изтъкнати личности, които да апелират за акции на всички нива, за да с реализират исканията в петицията.

34. 11.07.2017 г. Среща на представители на УС на АБУЧ (Боянка Иванова и Снежина Мечева) с г-жа Н. Михалевска и Р. Тошкова. Обсъждане на въпроси, свързани с предстоящата Конференция на АБУЧ, Петицията в Европарламента и др.

ЗАСЕДАНИЯ НА УС ПРЕЗ ОТЧЕТНИЯ ПЕРИОД ЮЛИ 2016 – ЮЛИ 2017

23.10.2016 протокол № 68
29.01.2017 протокол № 69
19.03.2017 протокол № 70
28.04.2017 протокол № 71
07.06.2017 протокол № 72
18.06.2017 протокол № 73
....
Предстоят:
24.07.2017 протокол № 74
Общо събрание 26.07.2017

Изпратени официални писма от АБУЧ 2016 – 2017

1.Писмо до М.Дамянова, председател на Комисията по образованието на 43 Народно събрание, относно относно проектозакона за предучилищното и училищното образование.
2.Писмо до Б.Борисов, мин.-председател на РБългария, по повод 24 май и посещение на членове на АБУ на гроба на Св.Константин-Кирил Философ в Рим
3.Писмо до Кр.Вълчев, министър на образованието и науката, относно юбилейна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина 2017 г.
4.Писмо до Янка Такева относно преизбирането ѝ за председател на Синдиката на българските учители.
5.Писмо до Българския патриарх и митрополит Софийски Неофит относно среща на 24 юли с представители на АБУЧ.
6.Писмо до Държавен вестник относно обнародване на покана за Общо събрание на АБУЧ
7.Писмо до Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, с номинация на г-жа Боянка Иванова, директор на БУ „Джон Атанасов“, Чикаго, САЩ, за удостояването ѝ със званието „Заслужил учител – 2017 г.“ по повод 24 май.
8.Писмо до зам.-министър на образованието и науката Мария Гайдарова с номинираните от АБУЧ учители, уч.ръководители и директори на български училища в чужбина, за удостояването им с почетното отличие на „Неофит Рилски” за 2017 година по повод 24 май.
9.Писмо до г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Р БЪЛГАРИЯ по повод встъпването ѝ в длъжност и запознаването ѝ с дейността на АБУЧ.
10.Писмо до г-жа Наталия Михалевска, директор дирекция ОБГУМ – МОН, по повод организираното от АБУЧ съвместно с Българската патриаршия в периода 25 – 30 април 2017 г. посещение членове на АБУ в Израел и срещата на българските училища в чужбина в Българското училище към Посолството на България в Тел Авив.
11.Писмо до г-н Радослав Радев, президент на Р БЪЛГАРИЯ, по повод встъпването му в длъжност и запознаването му с дейността на АБУЧ.
12.Писмо до г-н Стефан Георгиев Кенов, председател на Комисията по политиките за българите в чужбина относно зачитането на преподавателската дейност в българските неделни училища в чужбина за учителски стаж, като се осигури възможност на работещите в българските неделни училища, регистрирани в сисемата на МОН, да внасят осигурителни вноски по българското законодателство, включително и такива за Учителския пенсионен фонд.
13.Писмо до г-жа Маргарита Попова, вицепрезидент на Р България, и нейния екип по повод приключването на мандата ѝ.
14.Писмо до Комисията по образованието и науката, Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите и Комисията по политиките за българите в чужбина относно възможността за полагане на държавни зрелостни изпити в българските училища в чужбина.
15.Писмо до г-жа Меглена Кунева, зам.-министър председател на Р България, и министър на образованието и науката относно включване на българските училища в чужбина в Националната програма „Развитие на педагодическите специалисти”.
16.Писмо до г-н Лазар Додев, дирестор дирекция „Квалификация и кариерно развитие” по повод встъпването му в длъжност и продължение на успешната ни съвместна работа.
17.Писмо до г-жа Снежина Мечева, директор на БУ към посолството на Р България в Лондон, Великобритания, по повод преименуването му на на името на посланик Иван Станчов.
18.Писмо до г-жа Меглена Кунева, зам.-министър председател на Р България и министър на образованието и науката, относно среща на българските училища в чужбина в Париж, 11 – 12 ноември 2016 г.
19.Писмо до г-жа Меглена Кунева, зам.-министър председател на Р България и министър на образованието и науката, относно финасовите промени, засягащи Българските училища в чужбина, в Заповед № РД 09-1071 / 10.08.2016 г., предвидена по ПМС № 334 от 08.12.2011 г.
20.Писмо до г-жа Меглена Кунева, зам.-министър председател на Р България и министър на образованието и науката, относно адаптираната програма по География на България за пети клас за Българските училища в чужбина
21.Поздравителни адреси и благодарствени писма.

Получени официални писма в АБУЧ 2016 – 2017

1.Писмо от г-н Лазар Додев, директор дирекция „ Организация, контрол и инспектиране” – МОН до И.Владикова за предложения за удостояване на учители, уч.ръководители и директори на български училища в чужбина с почетното отличие на „Неофит Рилски” за 2016 година. (01.06.2016)
2.Писмо от г-н Лазар Додев, директор дирекция „ Организация, контрол и инспектиране” – МОН до училищните ръководители на БУЧ по повод подкрапата на инициативата „Българските символи – това е България“ и изпращането по 1 екземпляр от луксозното издание на книгата „ България – богатдтвото на българските региони“.
3.Писмо покана от Цвета Кирилова, председател на сдружение „Азбукари“ за партньорство с БУЧ.
4.Писмо от poдителите на децата от БНУ при Генералното консулство на Република България в Сант-Петербург, Русия по повод официално писмо №0206-1369 от МОН за лишаване на училището от финансови средства.
5.Писмо представяне от Дорис Ернандес Дукова, председател на на Колумбийско-българската фондацията „Алианза”, Богота, Колумбия.
6.Писмо от Наталия Михалевска, директор дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ относно Заповед № РД № 09-10/04.01.2017 на министъра на образованието и науката за изменение на Заповед № РД 09-1071/10.08.2016 за определяне на средствата на училищата, включени в Списъка на БНУЧ за учебната 2916/2017 година.
7.Писмо от доц.д-р Димитър Димитров, зам-ректор на ВУ „Св.св. Кирил и Методий“ В.Търново, с предложение за сътрудничество в първоначалната подготовка на бъдещи педагогически специалисти и организиране на педагогически практики в рамките на програма Еразъм.
8. Открито писмо-подписката, инициирана и координирана от ТАНГРА ТанНакРа ОБЩОБЪЛГАРСКА ФОНДАЦИЯ, до проф. Николай Денков, служебен министър на МОН относно програмата по История и цивилизация за 7-ми клас .
9. От зам.-министър на образованието и науката Мария Гайдарова с молба за номиниране на учители, уч.ръководители и директори на български училища в чужбина, за удостояване с почетното отличие на „Неофит Рилски” за 2017 година по повод 24 май. (17.04.2017)
10. Писмо подкрепа от г-н Красимир Томов, гл.секретар на ДАБЧ, относно петицията на АБУЧ до ЕП за признаване на официалните езици на ниво матура.
11. Писмо предложение от издателска група „Анубис-Булвест“ на специално създадени учебници и учебни помагала за българите, живеещи в чужбина и за безплатен достъп по електронната им платформа.
12. Писмо от Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, относно удостояването на г-жа Боянка Иванова, директор на БУ „Джон Атанасов“, Чикаго, САЩ, със званието „Заслужил учител – 2017 г.“ по повод 24 май и дъргогодишната ѝ успешна дейностза утвърждаването на българската просвета и куртура по света.
13. От г-жа Наталия Михалевска, директор дирекция ОБГУМ – МОН, със списък на учители, уч.ръководители и директори на български училища в чужбина, удостоени с почетното отличие на „Неофит Рилски” за 2017 година. (23.05.2017)
14. Поздравителни адреси и благодарствени писма.

ДЕЙНОСТ НА УЧИЛИЩАТА
1. 14.09.2016 г. Българското училище в Лайден, Холандия на 10 години: http://www.eurochicago.com/2016/09/balgarsko-utchilishte-layden/
2. 15.09.2016 г. Откриване на учебната година в БУ "Н. Вапцаров" - гр. Грац: http://www.eurochicago.com/2016/09/utchebnata-godina-grats/
3. 15.09.2016 г. Първи учебен ден в БГ училище към Посолството в Лондон:http://www.eurochicago.com/2016/09/parvi-utcheben-den-london/Първи учебен ден в малката група „Азбукарче”: http://www.eurochicago.com/2016/09/malkite-azbukartcheta/
4. 17/09.2016 г. Откриване на учебната година в Българско училище « Пейо Яворов » към посолството на република България в Кралство Белгия: http://www.eurochicago.com/2016/09/p-yavorov-bryuksel/
5. 21.09.2016 г. Първи учебен ден в БУ „Кирил и Методий” във Виена: http://www.eurochicago.com/2016/09/balgarsko-utchilishte-viena/
6. 22.09.2016 г. Първи учебен ден от втората година на две училища- "Христо Ботев" в Глостър и "Иван Вазов" в Бристол, Великобритания. http://www.eurochicago.com/2016/09/glostar-i-bristol/
7. 1.10.2016 г. За поредна година отвори врати Българско училище „Дунав“ в Линц и Залцбург: http://www.eurochicago.com/2016/10/balgarsko-utchilishte-dunav-2/
8. 5.10.2016 г. Ново българско училище в гр. Осло, Норвегия: http://www.eurochicago.com/2016/10/utchilishte-posolstvoto-oslo/
9. 5.10.2016 г. ФУТБОЛНА СРЕЩА между ФИЛИАЛИТЕ на Българско Училище "Св.Св.Кирил и Методий" Монреал към Културен Център "Зорница": http://www.eurochicago.com/2016/10/futbolna-sreshta-monreal/https://www....
10. 30.10.2016 г. На 30 октомври 2016 г. в залата Salles du Boetendael, Rue du Doyenné, 96 , 1180 Uccle, се състоя тържеството на БУ „П.К.Яворов“ гр. Брюксел към Посолството на Р България в Кралство Белгия.
Поводът бе двоен: Денят на Будителите и патронният празник на училището: http://www.eurochicago.com/2016/11/praznik-v-bu-peyo/
11. 1.11.2016 г. Турне на ансамбъл „Загорче” във връзка с 1 Ноември- Деня на народните будители, юбилея на БУ "Кирил и Методий" в Париж, Международния ден на българските училища "Аз съм българче" в Амстердам и и Международния семинар "Децата и изкуството" в Братислава: Ансамбъл „Загорче“ вдигна на крака публиката в Линц и Залцбург: http://www.eurochicago.com/2016/11/ansambal-vzagortchev-vdigna/Ансамбъл „Загорче“ в Аула 2 в централната сграда на Университета в гр. Кьолн, Германия: http://www.eurochicago.com/2016/11/agortchev-reyn-germaniya/
12. 5.11.2016 г. На 5ти ноември 2016г. в „Ново българско училище” в Нейпървил се проведе открит мултимедиен урок, пoсветен на народните будители. http://www.eurochicago.com/2016/11/buditeli-v-neyparvil/
13. 11-13.11.2016 г. Тържествен юбилей по случай 10-тата годишнина на българското училище „Кирил и Методий” в Париж със съдействието на МОН и АБУЧ. Концерт и Кръгла маса на тема: „Български език за всяко българско дете в чужбина”: http://www.bulgariasega.com/interesting_facts/balgarski_uchilishta_usa/3...

http://www.bulgariasega.com/interesting_facts/balgarski_uchilishta_usa/3...

14. Ноември 2016 г. Филм с представленията на у-ще "Гергана" Ню Йорк в Париж през м. ноември 2016 г. по случай 10 годишнината на у-ще "Кирил и Методий" в Париж. https://www.youtube.com/watch?v=FjUloYc5wxM

15. 6 – 13.11. 2016 г. Училище с хор "Гергана"от Ню Йорк изнесе представлението "Как без музика" на български на празника по случай 10- годишнината на у-ще "Кирил и Методий"в Париж

16. Ноември 2017 г. БУ "Дунав" участва в конкурс на местния вестник TIPPS за иновативно училище в категорията "Интеграция".

17. На 6.12.2016 г. в Лондон пристигнаха Поли Генова и Бети, Деси, Яна от група ЛаТиДа . Повод бе участието на чудесните изпълнители в Благотворителния коледен бал в Посолството на България в Лондон по случай 25-тата годишнина на организацията „Приятели на България” и тържеството в чест на посланик Иван Станчов по случай именуването на училището към посолството на негово име. http://www.eurochicago.com/2016/12/poli-genova-ilatida/
18. Коледно тържество в БУ ,,Св. Св. Кирил и Методий'', Лос Анджелис
http://www.eurochicago.com/2016/12/koledno-tarzhestvo-v-bu/
19. Малките Азбукарчета от Българско училище „Иван Станчов“ към Посолството на България в Лондон посрещнаха Коледната си ваканция на 18 декември в класната си стая с работилница за картички и тържествена програма, подготвена от тях с много старание. http://www.eurochicago.com/2016/12/azbukartcheta-v-london/
20. ДЯДО КОЛЕДА ЗАРАДВА ДЕЦАТА ОТ БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ „ДУНАВ“ в гр. Линц, Австрия: http://www.eurochicago.com/2016/12/dyado-koleda-zaradva/
21. На мило тържество за поредна година децата от Българското училище "Св. Св. Кирил и Методий", Лос Анджелис, САЩ: http://www.eurochicago.com/2016/12/koledno-tarzhestvo-v-bu/
22. Коледни пожелания от БУ „Паисий Хилендарски” в гр. Лимасол, Кипър: http://www.eurochicago.com/2016/12/koleda-limasol/
23. Тържество в българското училище към посолството „Пейо Яворов” в Брюксел, Белгия: http://www.eurochicago.com/2016/12/koledno-tarzhestvo-bryuksel/
24. Коледно тържество на БУ към Посолството в Москва: http://www.eurochicago.com/2016/12/koledni-pozdravleniya/
25. Коледен поздрав от БУ „Асен и Илия Пейкови” в Рим, Италия: http://www.eurochicago.com/2016/12/yosif-ii-balgarskiyat/
26. Коледен поздрав от БУ в Лейден, Холандия: http://www.eurochicago.com/2016/12/koledna-poema/
27. Коледно тържество в Украйна в БГ училище „Изворче”: http://www.eurochicago.com/2016/12/praznitchni-dni-v-bnu/
28. Коледно тържество в БУ „Св. Великомъченик Георги Зограф” в Солун, Гърция: - http://www.eurochicago.com/2016/12/koledno-pozdravlenie-ot-bnu/
29. На 18.12.2016 г. Българското неделно училище „Св.св.Кирил и Методий” към Асоциация „Кубрат”, Хетафе, отбеляза с тържествен концерт настъпващите Коледни и Новогодишни празници.
http://www.eurochicago.com/2016/12/hatife-ispaniya/
30. Светъл празник за Коледа и добра равносметка. Българско училище „Никола Й. Вапцаров" в Грац навърши 5 години. http://www.eurochicago.com/2016/12/praznik-v-grats/

31. 19.01.2017 г. Посещение в английската академия „Грейг”, в която се обучават 60 българчета от турски и ромски произход. Делегацията включва български дипломати, директора на училище „Иван Станчов” в Лондон, режисьора на филма „Кеймбридж”- г-жа Елдора Трайкова. Разговор за филма и за много другиважни неща, свързан с България: http://www.eurochicago.com/2017/01/dolni-tsibar-akademiya-greyg/
32. 18.02.2017 г. Честване годишнината от смъртта на Васил Левски в Ново българско училище, гр. Нейпърви, САЩ: http://www.eurochicago.com/2017/02/apostolat-v-premezhdie/
33. 18.02.2017 г. В памет на Апостола – в училище „Джон Атанасов”, гр. Чикаго: http://www.eurochicago.com/2017/02/urok-spektakal-za-levski/
34. 26.02.2017: Мартенички в Българско училище "Иван Станчов" към Посолството ни в Лондон:http://www.eurochicago.com/2017/03/baba-marta-london/
35. Първомартенски работилници “Пишо и Пенда” в Линц и Залцбург, Австрия: http://www.eurochicago.com/2017/02/pizho-i-penda/
36. Трети март в БУ в Лос Анджелис, САЩ: http://www.eurochicago.com/2017/03/3-mart-los-anzhelis/
37. Тържествен концерт по случай 3 март в Българското посолство в Лондон: http://www.eurochicago.com/2017/03/3-ti-mart-london/
38. 4март 2017. Пролетни празници в БУ в гр. Осло, Норвегия: http://www.eurochicago.com/2017/03/proletni-praznitsi-oslo/
39. Карнавал с участието на българските училища в Мостолес, Испания: http://www.eurochicago.com/2017/03/balgarski-bagri-i-ritmi/
40. Урок по родолюбие в БУ „Иван Рилски” – гр. Мостолес, Испания: http://www.eurochicago.com/2017/03/vazova-balgariya/
41. 4 март 2017 г. Българският флаг се развя отново в центъра на Чикаго по случай националния празник на България – 3 март: http://www.eurochicago.com/2017/03/balgarskiyat-flag-se-razvya/
42. Първи патронен празник на училище „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон: http://www.eurochicago.com/2017/04/patronen-praznik-na-bu/
43. Празник на буквите в училище “Гергана”, Ню Йорк: http://www.eurochicago.com/2017/04/praznik-gergana-nyu-york/
44. Великденски работилници в Линц и Залцбург: http://www.eurochicago.com/2017/01/10-500-utchilishta-sega-2456/
45. 22.04.2017 г. Среща на авторите Анна и Кристофър Бъкстон с гимназисти от Българско училище „Иван Станчов“ към Посолството на България в Лондон, Великобритания: http://www.eurochicago.com/2017/04/anna-i-kristofar-bakst
46. Ден на отворените врати се проведе в БУ "Дунав" в Линц на 6.05.2017
http://www.eurochicago.com/2017/05/den-na-otvorenite-vrati/
47. Тържествено честване на 25-годишния юбилей на БУ “Св.св. Кирил и Методий” във Виена, Австрия: https://www.bnt.bg/bg/a/blgarskoto-uchilishche-vv-viena-na-25-godini
48. Тържествено честване на 30-годишния юбилей на БУ „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон,Великобритания:
http://www.eurochicago.com/2017/06/praznitchniyat-yubiley/; http://www.aba.government.bg/?show=38&nid=1862

Тържества по случай 24 май 2017 г. в българските училища по света:

49. Тържествено честване на 24 май и 30-годишния юбилей на БУ „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон, Великобритания: Тържествено честване на 30-годишния юбилей на БУ „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон,Великобритания: http://www.eurochicago.com/2017/06/praznitchniyat-yubiley/; http://www.aba.government.bg/?show=38&nid=1862
На тържествения концерт по случай юбилея на училището бе връчен Почетния
медал „Отец Паисий” на ДАБЧ.
50. Тържествено честване на 24 май и 25-годишния юбилей на българо-австрийското училище за занимания в свободното време „Св.св. Кирил и Методий” във Виена, Австрия: https://www.bnt.bg/bg/a/blgarskoto-uchilishche-vv-viena-na-25-godini
На тържествения концерт по случай юбилея на училището бе връчен Почетния
медал „Отец Паисий” на ДАБЧ.

51. Тържествен концерт по случай 15 години лицензирани български училища в САЩ – празнува училище „Джон Атнасов” в гр. Чикаго, САЩ: http://www.eurochicago.com/2017/05/15-godini-dzhon-atanasov/
52. Празникът 24 май и честване на 15-годишния юбилей в БУ „Св.св. Кирил и Методий” в гр. Хатифе, Кралство Испания: http://www.eurochicago.com/2017/06/kiril-i-metodiyv-v-hetafe/
53. Тържествен концерт по случай 24 май и 10-тата годишнина на БУ „Св. св. Кирил и Методий” в гр. Лайден, Нидерландия: http://www.eurochicago.com/2017/05/balgarsko-utchilishte-v-layden/
54. Празникът 24 май в БУ „Аз Буки Веди” в гр, Кьолн, Германия:http://www.dw.com/bg/24-ти/av-38952169
55. Празникът на БУ „Азбука” в гр. Дъблин, Република Ирландия: http://www.eurochicago.com/2017/05/utchilishte-v-dablin/
56. Празникът на БУ “Св.св. Кирил и Методий” в Лос Анджелис, САЩ: http://www.eurochicago.com/2017/06/kiril-i-medotiy-los-anzhelis/
57. Тържеството по случай 24 май в БУ ”Св.Иван Рилски” в гр. Мадрид:http://www.mfa.bg/embassies/spain/events/bg/872/37/7643/index.html
58. Празникът 24 май в БУ „Звънче”, графство Съри, Великобритания: http://www.eurochicago.com/2017/05/24-may-v-bu-zvantche-london/
59. Празникът 24 май и честване на 15-годишния юбилей в БУ „Св.св. Кирил и Методий” в гр. Хатифе, Кралство Испания: http://www.eurochicago.com/2017/06/kiril-i-metodiyv-v-hetafe/
60. Честване на празника на Светите братя Кирил и Методий в Залавар, Унгария: http://www.eurochicago.com/2017/06/kiril-i-metodiy-v-zalavar/
61. Най-старото „посолско училище” отпразнува тържествено 24 май в Българското посолство в Москва: http://www.eurochicago.com/2017/06/24-may-moskva/

II. МЕДИЙНИ ИЗЯВИ
1. Започна годишната конференция на българските училища в чужбина:http://www.bulgaren.org/melangebulgaren/2016/07/27/%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D1%81%D0%BE/.

2. От новините на БНТ – за петицията: http://news.bnt.bg/bg/a/asotsiatsiyata-na-blgarskite-uchilishcha-iska-ma...

3. Българските училища в чужбина на конференция в Бачковския манастир. http://u4avplovdiv.com/%D0%B1%D0%B3-%D1%83%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89...

4. Пловдивска учителка директор на училище „Джон Атанасов” в Чикаго: http://u4avplovdiv.com/%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B2%D1%81%...

5. С един ден седмично български език децата ни в Испания са готови за матура: http://u4avplovdiv.com/%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%8F-%D1%86%D0%B0%D0%BD%D0%B5...

6. Учителят зад граница трябва да стимулира любов и желание: http://u4avplovdiv.com/%D1%81%D0%BD%D0%B5%D0%B6%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%BC...

7. Статия на сайта „Чуждоземец” от Нина Борисова, училищен ръководител на БУ „ в Кеймбридж, Великобритания: http://chujdozemec.com/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%BF...

35. Интервю по БНР Благоевград със Снежина Мечева – говорител на АБУЧ: За стандартите, програмите, учебниците и необходимостта от подкрепа на петицията на АБУЧ в Европарламента за издигане статута на българския език в страните от Евросъюза: http://bnr.bg/blagoevgrad/post/100724624/082016g-0600-1100ch-dnes-s-davi...
36. http://myhistory.bg/map - "Моята българска история": за 1 ноември – Ден на Будителите: историите на четири училища зад граница. https://www.facebook.com/%D0%9C%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%... Сао Пауло – единственото българско училище в Южна Америка:http://bit.ly/sch-SaoPaulo ;Париж – училище „Кирил и Методий“ навършва 10 години този месец: http://bit.ly/uchilishte-Paris; Арма, Северна Ирландия – училище „Иван Вазов“ за Патиланци и порастнали Патиланци:http://bit.ly/sch-Armagh;Амстердам и Грьонинген – училище „АБВ“, което свързва българите в Нидерландия: http://bit.ly/sc-Amsterdam http://bit.ly/sch-Groningen:Разкажете ни за вашето училище на www.myhistory.bg!

37. 1.11.2016 г. Интервю по радио Ст. Загора с Камелия Конакчиева – 10 г. юбилей на училище „Кирил и Методий” в Париж: http://bnr.bg/starazagora/post/100754023/balgarskite-buditeli-v-parij

38. 5. 12.2016 г. За една от възпитаничките на Българско неделно училище " Св.Вмч.Г. Зограф" , гр. Солун.Интервю на Михаела-Анджела Конду за BiT в което обяснява защо предпочете да следва в България при положение, че беше издържала успешно трудните гръцки кандидатстудентски изпити: http://www.bitelevision.com/kam-korenite-da-izberesh-da-uchish-v-balgari...
https://www.youtube.com/watch?v=W_teE-aWZYU

39. 9.12.2016 г. БНТ 2 :репортаж за именуването на Българското училище към Посолството на България в Лондон на името на посланик Иван Станчов : http://bnt.bg/bnt2-regionalni/bnt2-blagoevgrad/balgarskoto-uchilishte-v-...

40. 24.12.2016г. Интервю по Дарик радио със Сн. Мечева – за новото име на Българското училище към Посолството на България в Лондон, носещо името на посланик Иван Станчов.
http://darikradio.bg/balgarskoto-uchiliste-kam-posolstvoto-ni-v-london-s...
41. 27.12.2016 г. Интервю с д-р Боян Кулов по БНР – за проблема за българския език и признаването му в чужбина. Направено и несвършено, отношение на държавните институции към проблема. http://bnr.bg/euranetplus/post/100776924/uchilishtata-ni-v-chujbina-se-b...
42. Едно интервю с г-жа Невяна Анастасова – преподавател в Българското училище „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон, Великобритания: http://newme.bg/%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%...
http://www.eurochicago.com/2017/01/da-sahranish-balgarskoto/
43. Статия в две части във в. „България сега” за българското училище „Кирил и Методий” в Париж: http://www.bulgariasega.com/interesting_facts/balgarski_uchilishta_usa/3... http://www.bulgariasega.com/interesting_facts/balgarski_uchilishta_usa/3...
44. 3.03.2017 г. Предаването по Bit в чест на 3 март с участието на българи от различни краища на света и на учениците от Българското училище „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон:http://www.bitelevision.com/balgarite-zad-granitsa-i-nostalgiyata-po-rodinata-na-treti-mart/
45. 4.03.2017 г. „Облаче ле бяло”- предаване на Райна Манджуова по тв СКАТ по случай 3 март с участие на представители на българските училища в чужбина:
46. Статия в Монитор за българските училища в чужбина. http://www.monitor.bg/a/view/74381-18-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%B1%D1...
47. В новините на Bit – съобщение за новия успех, постигнат в щата Илиноис и включването на българския език в т.нар. Печат за двуезичие, който позволява на българския език да бъде зачитан като бонус за кандидатстване в колежи и университети. Тестовете за признаване на ниво ще се провеждат по тестове, изработени от българска институция- ИЧС. http://www.bitelevision.com/balgarskiyat-ezik-e-veche-ofitsialno-priznat...

48. Отличието Българка на годината -2016 , връчено на г-жа Ваня Велкова и отразено в медиите: http://news.bnt.bg/bg/a/vanya-velkova-e-tazgodishniyat-nositel-na-otlich...

http://bnr.bg/post/100814959/balgarka-2016

http://www.bulgariasega.com/lichnosti_usa_canada/34426.html

http://alfarss.net/1491302460.html

https://trud.bg/%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D1%8F%D0%BD-%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%B4%...

https://newspaper.bg/article/1080589

http://www.eurochicago.com/2017/04/vanya-velkova/

http://1den.bg/wp/?p=89410

http://alfarss.net/1490967423.html

http://www.podtepeto.com/moiat-stil/plovdivchanka-stana-blgarin-na-godin...

http://www.marica.bg/%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B0-%D...

http://f2ftv.net/2017/04/04/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D...
49. 15.04.2017 г. предаването на г-жа Р. Манджукова по ТВ СКАТ „Облаче ле бяло”- интеревю със Сн. Мечева, говорител на АБУЧ: За БУ”Иван Станчов”, за самия г-н Станчов, за петицията на АБУЧ в Европарламента, среща с вицепрезидент Йотова, надежди и очаквания от новото правителство: https://www.youtube.com/watch?v=mRFmsSn8PZo&index=34&list=PLRbaqkW1r4vJm...
50. Репортаж от БУ “Джон Атанасов” в Чикаго, САЩ: В памет на Алеко – 120 г. от смъртта на любимия български творец: http://www.eurochicago.com/2017/05/aleko-tchikagskiya-universitet/
51. На този линк: Предаването на Райна Манджукова „Облаче ле бяло” по ТВ СКАТ за посещението на българските училища в чужбина по Светите земи в Израел. С участието на д-р Адриана Любенова – член на УС на АБУЧ, Кети Генчева – член на АБУЧ. Видеозапис със Западно и Средноевропейкия митрополит Антоний: https://www.youtube.com/watch?v=RYw1Oyzsxfc&t=246s
52. По БНТ – в сутрешния и вечерния блок на новините в 20.00 часа:Два репортажа за тържеството по случай 25-годишния юбилей на БУ”Св. св. Кирил и Методий, състояло се на 24 май 2017 г. във Виена.https://www.bnt.bg/bg/a/blgarskoto-uchilishche-vv-viena-na-25-godini ; http://news.bnt.bg/bg/a/blgarskoto-uchilishche-vv-viena-na-25-godini
53. Интервю със Снежина Мечева по Радио Пловдив по случай 24 май и 30-годишния юбилей на БУ “Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон, Великобритания: http://www.dw.com/bg/24-ти/av-38952169
54. http://www.aba.government.bg/?show=38&nid=1862 - информация на сайта на ДАБЧ за Тържествения концерт по случай 24 май и 30-годишния юбилей на БУ "Иван Станчов" към Посолството на България в Лондон.