Освещаване на офиса на АБУЧ в София

.

 

На 17.08.2021 г. Асоциацията на българските училища в чужбина получи необходим и дългоочакван дар – служебен офис в сърцето на гр. София.

Мечтаехме да направим официално откриване, да поканим всички наши членове и съмишленици, да празнуваме, както подобава, осъществения си блян. Но епидемичната обстановка промени света, живота, дейността ни. За втора година не можем да се съберем на традиционната си конференция през лятото, когато се срещаме, за да споделим направеното, да предначертаем бъдещата си дейност, да споделим с представителите на всички държавни институции намеренията си, а и те да разкрият своите.

 

 

Управителният съвет на АБУЧ реши, че трябва да направим освещаването на новия ни офис, за да продължим напред с благослов, който да ни помага.

Епидемичната обстановка наложи това да бъде дълбоко интимен момент, изпълнен с радост, нещо свидно за най-близките.

Освещаването извърши Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, заедно с Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп и Негово Преподобие йеродякон Поликарп.

 

 

Д-р Ирина Владикова благодари за изключителното внимание и уважение, за дългогодишната подкрепа на дейността ни от страна на Българската патриаршия, за подаръка – иконата на светите братя Кирил и Методий, нашите покровители. В знак на благодарност – д-р Владикова връчи на митрополит Антоний Почетния плакет на АБУЧ.

 

 

След това тя се обърна с благодарност към бившия министър на образованието – г-н Красимир Вълчев, на когото дължим много за неизменната подкрепа през годините и за офиса. Д-р Владикова връчи Почетна грамота и Плакет на АБУЧ за заслугите му към нашата асоциация и към българските училища зад граница. Със същата Почетна грамота и Плакет на АБУЧ се удостоява и бившият министър на образованието – проф. Сергей Игнатов, който първи въведе Постановление на Министерския съвет № 334, с което постановление българските училища в чужбина станаха част от образователната система на България.

 

 

Сред останалите присъстващи на освещаването бяха:

Проф. д.п.н. Румяна Танкова – зам.-ректор на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, която дари на АБУЧ външен хард диск, с пожелание да го изпълним с фотоси от бъдещата ни дейност;

Д-р Полина Спирова – главен асистент в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”;

Д-р Христиан Даскалов – директор на Националния студентски дом;

Г-н Мариян Ников – секретар на Националното представителство на студентските съвети, който дари на АБУЧ икона на Богородица елеуса;

Г-н Вадим Рошманов – председател на Асоциацията на младите учени в България;

Членовете на УС на АБУЧ: г-жа Петя Цанева – зам.-председател, г-жа Снежина Мечева – говорител, г-жа Боянка Иванова, доц. д-р Адриана Любенова, г-жа Филка Ананиева.

Офисът на АБУЧ се намира в Националния студентски дом.

 

 

За целта ни бяха предоставени две стаи в лявото крило на дома, частично пострадали от пожара в сградата и дълго време неизползвани. Благодарение на създадената организация от членовете на УС на АБУЧ в България и строителни работници, бе извършен основен ремонт на помещенията. Изключително и непрестанно съдействие по време на двумесечния ремонт, протекъл по време на първата вълна на пандемията в България, ни оказа директорът на Студентския дом – г-н Христиан Даскалов. За офис обзавеждането и аранжировката на мебелите получихме безценната помощ от секретаря на НПСС – г-н Мариян Ников.

Така, с общите усилия на три неправителствени организации – АБУЧ, Националното представителство на студентските съвети и Националния студентски дом, и с безценната помощ на МОН, днес може да се радваме на слънчевия просторен офис, дар за всички наши членове по случай 15-тата годишнина на АБУЧ.

 

 

Асоциацията на българските училища в чужбина от създаването си е приела за основен принцип да работи с всеки, който ни подава ръка, и това да е в името на националната идея – съхранението на българската национална идентичност, на българския език и култура у подрастващите зад граница. Мисията ни е изцяло доброволна, дълбоко патриотична и надпартийна. Сред първите ни съмишленици са хора като г-н Георги Пирински – бивш председател на Народното събрание и евродепутат, г-жа Велислава Дърева – журналист и общественик; г-н Иван Станчов – бивш посланик на България във Великобритания и бивш външен министър. Впоследствие – бившите евродепутати г-н Светослав Малинов, Петър Курумбашев, настоящият Ангел Джамбазки, г-жа Маргарита Попова – бивш вицепрезидент на България. Радвали сме се на подкрепата на Президентската институция, на ДАБЧ, на МВнР в лицето на предани дипломати и посланици, на много други обществени организации.

 

 

Успехите ни са плод на благородния ни труд, но и на постигната с усилие хармония между държавното и общественото начало. Само така може да се върви напред и АБУЧ е доказателство, че обединение може да има, когато каузата е национална.

Нека да вярваме и очакваме деня, когато епидемичните ограничения ще отминат и ние всички ще направим истинското официално откриване на офиса на АБУЧ, заедно с нашите приятели и съмишленици от всички сфери, заедно с нашите членове на АБУЧ от цял свят.

За освещаването на офиса на АБУЧ бяхме малцина сърце до сърце, но с Вяра. Това е само началото. Предстои бъдещето, което зависи от всички ни.

.

Управителен съвет на АБУЧ

------------------------------------------------------------------------

 

ОЩЕ ЗА СЪБИТИЕТО:

1. От Фейсбук страницата на г-н Красимир Вълчев:

„Днес имах честта да присъствам на откриването и освещаването на офиса на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) в София. Благодарение на работата на Асоциацията и на родолюбието на българските родителите и учителите по света, беше създадена уникална мрежа от над 300 неделни училища в над 50 на страни на 6 континента. Уникална, защото няма друга страна с подобна мрежа от образователни институции по целия свят. Неделните училища се превърнаха в средища на българщината по света и възможност за запазване на езиковата и образователната връзка с България на над 30 000 деца. Днес неделните училища формират нова „география“ на България, като духовно и образователно пространство по целия свят. Създадени от родолюбието и инициативата на българите по света, неделните училища разшириха мрежата и обхвата си. Това се случи и благодарение на съвместната ни работа и на подкрепата от бюджета. За 10 години увеличихме десетократно финансирането от държавния бюджет. Стартирахме финансирането на курсове за кандидатстване в български висши училища, дейности по интереси и по родолюбие, и квалификация на учителите. Утвърдихме адаптирани учебни програми и учебници за учениците в неделните училища. Стартирахме сертифициране на придобитите знания и умения и регламентирахме тези сертификати като вход в системата на висшето образование в България.

Поздравление за АБУЧ и всички неделни училища за това, което правят.”

2. От сайта на „Двери”ТУК

3. От Фейсбук страницата на Националния студентски домТУК

 

 

.