БУ "Райна княгиня". Празник на българския дух и култура в Дъблин

 

В ДЪБЛИН ПРАЗНУВАХМЕ БЪЛГАРИЯ, БЪЛГАРСКИЯ ДУХ И БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА 

 

 

29 май 2022 г. - един невероятен ден, който заедно с родители превърнахме в голям празник.

Преди време се роди идея. И като всички идеи в екипа ни - намери криле и полетя. Сприятели се с отдавнашна мечта и една велика цел - винаги на първо място да са децата - нашето бъдеще! Идеята си избра ден - 29 май и постепенно се превърна във факт.

"29 май беше най-хубавият ден в живота ми. Чувството бе невероятно!" - каза някой от екипа ни. Така го усетихме всички. Ще разкажем...

 

 

Решихме и осъществихме този ден да е за българска култура, да се докоснат децата ни до истински театър. Поканихме актрисите Силвия Предова и Иванка Шекерова и бяхме неимоверно щастливи, че приеха. На уречения ден в двора на Clasac Theatre се усещаше вече магията на настроението. А залата се изпълваше не с хора, а с радост. И вълнение от предстоящото. Трябваше да се види и усети!

 

 

Първо представление - куклен театър по народната приказка "Момче и вятър". Силвия Предова се раздаде на сцената, за да разкаже историята на момчето и вятъра, а звънтящите детски гласчета не спираха да се смеят.

Изпълнението на Габи от 6-и клас увеличи дозата радост. Удоволствие е да слушаш това момиче! Страхотно излъчване и присъствие с глас и визия на сцената.

 

 

Гостите от "Чемшир" - танцов състав от Арма, Северна Ирландия, и невероятната Пламена Чемширова - наши скъпи приятели и гости, изпълниха залата не просто с емоция, а с желание всички да затанцуват. Жив е българският дух! И кулминация на тяхното изпълнение бе разветият български флаг от танцьорите и изненадващата поява на сцената в греещи национални костюми на нашите деца! Момчета и момичета, истински българчета, в ритъма на българския танц извиха хоро на сцената! И трепнаха сърцата, и радост, и гордост обля душите!

 

Аплодисменти изпратиха танцьорите, аплодисменти посрещнаха и директора на Българско училище "Райна Княгиня" - Зорница Гоган. А тя приветства всички и специално екипа от прекрасни учители.

 

 

"Частица българска култура - подарък и награда за Вас е днешният ден - каза тя на децата. - Вие сте гордост и обич!" Благодари за доверието на родителите и пожела да сме заедно и продължим да градим с душа и сърце започнатото!

Скъп гост на събитието бе Н. Пр. г-жа Гергана Караджова, посланик на Р България в Ирландия, която връчи удостоверенията за завършен клас на първокласниците.

 

 

"За мен е радост да съм заедно с Вас в този ден в пълноценен режим на Вашия празник. Това е тържество на България в Ирландия. Винаги ще имате нашата подкрепа. За грижите, всеотдайността и обичта, с които посрещате децата всяка събота - аз лично Ви благодаря! Радвам се, че съм Вас в този важен момент."

А първокласниците гордо грееха на сцената!

"Гордеем се с Вас - каза г-жа Зорница Гоган на дванайсетокласниците. - Горда съм като училищен ръководител и като учител на 12-и клас. Хъс, старание и ентусиазъм са в основата на техния напредък тази година. И обич към родния език. Аплодисменти и поздравления за тях!"

 

 

Н. Пр. г-жа Гергана Караджова се обърна отново към всички, за да връчи специалната награда на Натали Гиргинчева за участие в конкурса на Посланика за 2022 г. И още един подарък - за библиотеката на училището ни - четирилогията на Димитър Талев. Тя каза още колко важна е била тази година за нас, за утвърждаването ни като училище, за създаването на новото училище в Туламор. "Пожелавам възход и напред!" - завърши тя.

И отново изпълнение на нашата прекрасна Габи - радост е да се докоснеш до таланта й! Гордост е да е наша ученичка!

И последната част от нашия празник - "Провинциални истории" по Чудомир, в изпълнение на актрисата Иванка Шекерова. Типажи, които и днес разнообразяват човешката палитра от характери и душевност. Но ние не сме от тях... Нали?!

 

 

Завърши един чуден ден! Празник и наслада за душата и сетивата! Радостни деца, греещи лица, светещи усмивки - това е нашата награда. И думите на родителите - но за това друг път.

Разчупихме модела на инерцията и създадохме истински празник, в който не децата забавляваха публиката, а точно те бяха публика и получиха заслужена награда - да се забавляват и радват заедно с всички.

 

 

Време беше да почувстваме свободата да бъдем творци на дните и празниците си. Това се случва, когато родените смели идеи имат свободен полет, а не граници!

Благодарим за сплотеността, доверието, уважението и обичта, родители, приятели! Това е признание за нашия труд и верния поет път!

 

 

Нека цветната магия, красивите емоции, енергията на този ден Ви съпътстват дълго, дълго! Бъдете здрави! Мирно, топло и красиво лято за всички! До септември - отново заедно! Защото само заедно можем повече!

 

Текст и снимки:

Българско училище  "Райна Княгиня" - Ирландия

.