Заключително събитие в годината на Паисий Хилендарски с участието на АБУЧ

 

Заключителното за юбилейните отбелязвания на живота и делото на отец Паисий Хилендарски събитие, инициирано от Министерството на образованието и науката, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ), оформи тържествения финал на една изпълнена с тържественост и празнични инициативи година. Много научни форуми, дискусии, кръгли маси, дискусии и академични срещи оформиха списъка с направеното съвместно от преподавателите на Пловдивския университет и АБУЧ, за отбелязване на 300 години от рождението на преп. Паисий, 260 години от написването на „История славянобългарска“ и 60 години от канонизацията на Хилендарския монах за светец.

 

 

На 3-ти декември 2022 г. в българското дипломатическо и търговско представителство в Белград се състоя откриването на изложбата „Вселената славянобългарска“, посветена на паметта на Хилендареца, и премиерата на документален филм „Изследване на иконографските изображения на преподобния Паисий Хилендарски“. На събитието присъстваха министърът на образованието проф. д-р Сашо Пенов, посланикът на Република България в Белград Н. Пр. Петко Дойков, негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, директор на дирекция ОБГУМ г-жа Наталия Михалевска, културното аташе към посолството ни в Белград г-н Миланов, директори и учители от българските училища в Република Сърбия, Северна Македония, Хърватска и множество гости от културната ни общност в Белград.

От страна на Пловдивския университет на срещата бяха поканени доц. Надя Чернева, заместник-ректор на ПУ, доц. Елена Гетова, заместник-декан на Филологическия факултет, и доц. Адриана Любенова, автор на изложбата и на филма, който разказва за нейното съдържание и историята на създаване на култа към светеца Паисий. Събитието бе открито с поздравителните думи на посланика на Р България в Белград Н. Пр. Петко Дойков. Той подчерта изключителната роля, която изиграва българският книжовник и будител Паисий за развитието на националното ни пробуждане. Министърът на образованието изрази задоволството си от резултата от съвместната работа на Пловдивския университет и АБУЧ, както и отбеляза значимостта на подобна изложба за разпространението на познанието за българската история и за начините за съхраняване и предаване на следите на националната ни памет по света, сред българските общности в чужбина. Министърът изтъкна заложения в осъществяването на изложбата и на филма заряд на директна комуникация с подрастващите, визирайки възможността да се общува с информацията към таблата не само чрез наблюдение, но и чрез кюар кодове за представяне на цялостната история на съответното събитие, икона, произведение на изкуството или друг артефакт върху паното от изложбата.

 

 

Негово преосвещенство епископ Поликарп насочи вниманието на слушателите към монашеската отдаденост и служба на Бога на отец Паисий, подчертавайки ползата от подобни културни инициативи като настоящата изложба.

След изразената благодарност от страна на заместник-ректора доц. Чернева, от името на проф. Младенов, ректор на ПУ, към участниците беше прочетено, пред препълнената с гости изложбена зала, слово за Паисий от доц. Елена Гетова. Доц. Адриана Любенова като член на УС на АБУЧ връчи поздравителен адрес от името на д-р Ирина Владикова и благодарствено писмо на д-р Радостина Стоянова, за цялостната й просветителска дейност и дългогодишен принос за съхраняването и разпространението на българския език и българските национални ценности по света.

 

 

Самата изложба, нейният замисъл, композиция, идейни послания и перспективи в бъдещите си срещи с публиката представи доц. Адриана Любенова, автор и на концепцията за филма, който беше прожектиран пред публиката в Белград. Тя предаде поздравите.

След това бе представена кратка художествена програма, подготвена от учениците в Българското училище в сръбската столица.

Това бе началото на едно предстоящо докосване на изложбата и нейните послания до много по-широка аудитория на българските общности в чужбина. Тя ще остане в Белград до края на декември, след което отново поема на път.

 

.

И подобно на „историйцата“ на Паисий, пътят на изложбата продължава към други български места, за да докосне всяко българско съзнание.

След тържествената част доц. Адриана Любенова посети кабинета по Българистика в Белградския университет и дари икона с образа на св. Паисий Хилендарски.

 

 

Текст и снимки:

АБУЧ