Чудото в Лондон по Коледа

 

В навечерието на Коледа винаги искаме да повярваме, че чудесата са възможни. И се готвим за тях, или просто ги правим.

 

 

В навечерието на Коледа винаги искаме да повярваме, че чудесата са възможни. И се готвим за тях, или просто ги правим.

В Лондон сме щастливци, защото си имаме чудодейци. Така наричаме Лондонския български хор, основан и ръководен вече 22 години от ангелогласната народна певица - Десислава Стефанова. За нас тя е най-добрият посланик в Лондон на българската фолклорна традиция, тя просто е феномен, защото:

1. Основа London Bulgaria Choir от аматьори, в който изпълнителите са от цял свят. Спечелиха многохилядни почитатели, билетите за концертите им се разпродават на минутата до последно. Често свободни места остават само за правостоящи;

2. Основа друг такъв хор в Швейцария - Swiss Bulgarian Choir и непрекъснат пътува между двете държави за репетиции и концерти.

3. Участва с изпълнителите си в многобройни фестивали, включително и в Копривщица;

4. Тя е не само феноменална певица, която озвучи с песните си филма „Троя” с Брад Пит, десетки други тв постановки, радиопредавния, но тя е и невероятен драматург на спектаклите, които изнасят с хористите.

5. Всъщност е талантлива актриса и интерпретатор. Със завладяващо чувство за хумор Деси пресъздава на английски историите, които се разказват в нашия фолклор, и то по начин толкова забавен и увлекателен, че залата се залива от смях, но и притихва напълно, когато сюжетите са болезнени. Самият факт, че концертите в текстовата им част се водят само на английски красноречиво говори, че публиката в залата е предимно чуждестранна. Тези почитатели всъщност са се превърнали в обожатели на българския фолклор, а това значи и привързаност към България.

5. Основният хор в Лондон се състои от около 50-тина изпълнители. Повечето не знаят български, но пеят прекрасно на български. Песните, които изпълняват, са с нови пленителни аранжименти, независимо, че са от най-ценните образци на песенния ни фолклор. Десетки желаещи (по някое време наброяваха към стотина) чакат на опашка, за да бъдат обучени и да влязат в основния състав на хора.

6. Деси Стефанова е и преподавател по народно пеене в нашето училище „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон. Номинирахме я за отличието на Държавната агенция за българите в чужбина за „Българка на годината – 2017” и заслужено спечели това отличие. Наградата й бе връчена от вицепрезидента Илияна Йотова.

 

 

За нас чудото по Коледа бе поредният концерт на Лондонския български хор. Само ако не сте присъствали на живото изпълнение, можете да се съмнявате, че беше наистина чудо. В залата бе вълшебно. (Вж. ТУК изпълнението на "Вечеряй, Радо" на концерта.)

Особено бяхме щастливи, защото на 3.12.2022 г. делегация от Изпълнителната агенция за българите в чужбина пристигна в Лондон, водена от председателя й – г-жа Райна Манджукова. Първо посетиха училището ни и ни удостоиха с Почетен плакет на агенцията, връчиха почетни награди и на преподаватели, по случай 35-годишния ни юбилей. Предложихме на гостите ни от ИАБЧ да посетят коледния концерт на Лондонския български хор и разбира се идеята се възприе с възторг.

Когато се обадих на Деси да споделя, че ще има изненада за тях, първото, което ми каза с усмивка, бе: „Нека си носят столове, всичко е разпродадено до последно”.

Е, слава Богу, столове се намериха за тричленната делегация, даже се намери и четвърти за мен.

 

 

За преживяното ще спомена само няколко факта. При встъпителното запяване на хора г-жа Манджукова се просълзи и това продължи до самия край. По средата на концерта г-н Валерий Радолов – директор на дирекция „Български общности и информационна дейност” в ИАБЧ се обърна към мен и ми каза: „Не искам да оставам повече в Лондон. Това ми стига!”.

Разбирах го напълно. Всички в салона преживявахме нашето си Коледно чудо.

 

 

И беше прекрасно, че точно тази вечер ИАБЧ в лицето на г-жа Райна Манджукова удостои Лондонския български хор с Почетния плакет на агенцията. Достойно и повече от заслужено.

 

 

Словото на Райна Манджукова при награждаването - ТУК

 

Знам, че думите не могат да пресъздадат преживяното, но съм щастлива, че го преживяхме за пореден път, че го споделих и че мога да си го спомням.

Чудото на Лондонския български хор!

.

Снежина Мечева,

директор на БУ „Иван Станчов” към Посолството ни в Лондон,
говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина