20 години ПБНУ "Св. Иван Рилски" - Мадрид. Юбилеен концерт

 

Българско училище „Св. Иван Рилски“ - Мадрид

Юбилеен концерт „История – памет – съвремие“

.

 

В навечерието на Игнажден споделихме с приятели една прекрасна среща с много емоции. Училище „Св. Иван Рилски“ - Мадрид чества своята 20-та годишнина. И, както повелява ритуалът за Игнажден, с дребен наглед жест - разровихме огнището на мъдростта, спомените, поверията и магическото на нашия народ. С това свещенодействие вече 20 години разпалваме огънчето в малките ни слънчица, които ще продължат нашия език и традиции; предаваме мъдростта на народа и несломимия български дух!

 

 

Има нещо величествено в благородното дело да създадеш училище, да вградиш в него мечтите си, да му вдъхнеш неповторим дух - всичко това да преплетеш и превърнеш в традиция - и, най-трудното, с любов да го предадеш на поколенията, да го развиват, пазят и да продължат делото. Такова благородно дело е създаването на нашето училище, което обедини през годините стотици българи и ги направи част от най-новата история на България! Училището ни обедини и с онова, което е невидимо за очите и се носи само в сърцето – Любовта.

 

 

Училище с минало, богато на спомени! Училище с настояще, изпълнено с предизвикателства! Училище с бъдеще, защото бъдещето расте в него!

В уречения ден и час в българското училище "Св. Иван Рилски", наречено "Малката България", се събраха в Мадрид ученици (бивши и настоящи), родители, приятели, гости. Посрещнахме ги подобаващо с хляб и сол. А Вие знаете ли, защо това е стара българска традиция? За хляба знаете, той е свещен, а солта е най-мощното пречистващо средство от незапомнени времена. Всеки гост се посреща с този наш ритуал, за да го пречистим, да яде от хляба ни, посолен, и тогава да влезе в къщата ни. С други думи - да го пречистим и да го направим приятел за вечни времена.

Юбилейният концерт „История - памет - съвремие“, който подготвихме, проследява линията на поуките от миналото ни, заветите на предците ни и съветите на мъдреците ни. Всичко това, пренесено в съвремието ни.

 

 

Разказахме за създаването на училището. Мелиса, толкова красива в червената си рокля, поздрави гостите с песента за Доброто. Драматизирахме българската народна приказка за старите хора. Класната на 1 клас - Тони, ни изпита дали сме разбрали поуката от приказката и защо трябва да се тачат старите хора и да им сторваме път. Дали старото има място в съвремието ни и как можем да извлечем поука от постъпките си. Разказа ни също за единадесетте завета на старите българи. Последва среща на баба и внуци и разказ за това как се редят наричания и благословии.

 

 

4 клас ни заведоха на екскурзия в планината и ни показаха какво са научили от баба и дядо, и че не е толкова страшно да ни спрат интернета. Българи сме, ще оцелеем. Най-малките от предучилищната група ни развеселиха с детските си гласчета и малките крачета, а учениците от извънкласните обучения по народно пеене и народни танци бяха неотразими. Поздравления за Нина и Гери, техните ръководители! А тежката артилерия, както ги наричаме - танцовата формация „Балкан“ към нашата асоциация, направо ни омая с български танци. Който си го може, го може!

 

 

И на финала – легендата за Нашата земя, онова кътче от Рая, което Бог ни завещал, когато раздавал земя на народите, а нашите предци били на работа. Та това кътче от Рая ни е дарено да го тачим и браним. Дал ни също и задача: „Българин - казал той, - това е твърдост.“ Затова и до днес всеки българин полага изпит в училището, наречено живот, по твърдост. На съвременен език това означава: гледай, слушай; седем пъти прецени, но твърд в устоите си бъди. Не ни оставял Бог никога сами, винаги в трудни времена ни изпращал от неговите мъдреци, които ние наричаме пророци. И при Аспарух ги имало, и при Симеон, и при Петър. А в по-ново време, когато започнало да се провижда опасност по нашите земи, ни пратил не един, а петима наведнъж.

 

 

Всички те ни оставили послания:

"Помнете – България е страна на духа. От България ще поеме по Земята Голяма мъдрост. Тепърва светът удивен ще узнае онова, което племето ни е дало на Човечеството. Висока е тая чест." - Слава Севрюкова

"Българският корен е здрав, дълбок и жилав. Нацията ни ще оцелее в изпитанията…" - Дядо Влайчо

"За да бъдем силни като народ, трябва да сме съединени в Любовта. И ще се обединят българите по дух. И ще я бъде България …" - Петър Дънов

А заветът на обичаната от всички нас леля Ванга е: "България ке биде! Нема да погине! Ке я знае целио свет!"

Пеем припева на песента на Ели Кордева: https://youtu.be/ug79bpdCyzQ

Връчихме благодарствени грамоти и благодарихме на всеки, оставил своето грахово зрънце помощ, за да сме горди днес, отваряйки врати за двайсети път!

 

 

Официални гости на събитието, които ни поздравиха и ни връчиха награди, бяха: г-н Алексей Андреев - посланик на Република България в Кралство Испания; г-жа Райна Манджукова - директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина; г-жа Веселина Маринова - представител на Асоциацията на българските училища в чужбина. От испанска страна - г-жа Лурдес Кастро, представител на областната дирекция по образование на Мадрид.

Сърдечно благодарим на Министерството на външните работи, на Изпълнителната агенция за българите в чужбина, на Асоциацията на българските училища в чужбина, че оцениха труда ни!

Получихме и много поздравителни адреси от колеги, приятели, съмишленици, за което благодарим от сърце!

 

 

Благодарим на г-жа Илиана Йотова, вицепрезидент на Република България, за оказаното внимание с много мотивиращ поздравителен адрес!

Благодарим на Комисията по образование в Народното събрание, с председател г-н Красимир Вълчев, за трогателните думи в поздравителния адрес. (Г-н Вълчев, в нашите сърца винаги ще останете любимият ни министър на образованието!)

Специална благодарност за колегата ни Емил Димитров, който се завърна в България и преподава в гр. Сепарева баня. Неговите ученици ни изпратиха видеопоздрав. Благодарим, Емо, на теб и учениците ти!

 

 

С пожелание да сме горди, да сме изправени, да сме българи!

Весели празници и успешна Нова година!

 

Петя Цанева

ПБНУ "Св. Иван Рилски" - Мадрид