Коледно тържество в БУ “Св. св. Кирил и Методий” – Лос Анджелис

“Усещате ли магията във въздуха, усещате ли радостта?”

Коледа е време за споделяне и за разпръскване на щастие.

Така премина Коледното тържество на БУ “Св. св. Кирил и Методий” в Лос Анжелис – едно вълшебство, съчетало традиции, обичаи, уют, озарени личица. Коледна магия и празнично настроение витаеха през целия ден в класните стаи, докато приключвахме учебни занятия, правехме последни репетиции и си разменяхме подаръци.

Скъпи гости на тържеството бяха екипът на Генералното консулство, развълнувани родители, баби и дядовци, приятели и разбира се любимият на всички Дядо Коледа. В приветствието си г-н Веселин Вълчев поздрави всички гости с настъпващите светли празници и им пожела здраве, късмет и благополучие.

Много емоционално и въздействащо беше откриването с изпълнение на вълшебната “Ноел” на цигулки – Иси, Тео и Криси, и пиано – Лора! Магията продължи със стихотворението “Молитва”, отправена за здраве на мама, тати и всички хора по земята от три снежнобели ангелчета.

А след това до нас долетяха прелестните снежинки от подготвителна група, които танцуваха “Танц на снежинките”, пяха песни и заедно с работливите джуджетата посрещнаха Дядо Коледа, който и тази година успя да ни зарадва.

Учениците от 1-ви и 2-ри клас ни представиха драматизация на приказката “Дядовата ръкавичка” и ръкавичката се оказа тясна да приюти всички мишлета, зайковци, лисички и останали горски животинки. А добрият дядо реши да им остави ръкавичката за да бъдат на топло цяла зима. Баба пък обеща да му оплете нова ръкавичка. А после малките артисти със звънливи гласчета огласиха залата с песничките “Зън, зън, зън” и “Звъни звънче”. Накрая завъртяха и хорце.

Рождество Христово и Коледа народът ни свързва с много обичаи и традиции за здраве, берекет и късмет. Нашите баби и дядовци са започвали да празнуват от Игнажден. Затова и нашето тържество беше под надслов “От Игнажден до Сурва”.

Учениците от 3-ти, 4-ти и 5-ти клас ни оживиха част от древните обичаи и наричания. На Игнажден стопанката и стопанинът рано-рано бяха готови да посрещнат първите гости, наречени полазеници. Всеки от тях влизаше през вратата и наричаше или разказваше за народните вярвания за берекет и здраве. Всеки полазеник носеше по нещо и скоро празничната трапеза се изпълни с традиционни ястия. Много е важно какви гости ще ти влезнат в къщата на този ден. В нашата къщичка влязоха само добри и щедри хора. И най-вече коледарите. И тази година коледарската дружина навести дома ни за да ни благослови за здраве и берекет. А стопаните им благодариха и надариха с кравайчета.

Песента “Коледна елха” докосна всички сърца и родители и гости припяваха на нашите сладкогласни славеи.

Учениците от 8-ми клас ни помогнаха да се сбогуваме със старата година и да посрещнем новата с вяра, надежда и любов. Първокласникът Стефчо пожела на всички здраве и късмет със своята сурвачка! Децата от танцова група “Хоп троп” изиграха “Лудо хоро”.

Дядо Коледа раздаде подаръците на всички присъстващи деца. Родителите бяха затрогнати от картичките и рамките за снимка, изработени от техните сръчни дечица.

Празникът завърши с изпълнение на Цветанка и Иван Варимезови и коледно хоро.

“Да сме живи, да сме здрави! Догодина, догодина до амина!”

 

Живка Костова,

ръководител на БУ "Св. св. Кирил и Методий" - Лос Анджелис