Българска Коледа в Саарбрюкен и Каузерслаутерн

 

„Светли празници и много, много усмивки” – това ни пожелаха учениците от БУ „Васил Левски” – Саарбрюкен, Германия, на коледното си тържество.

Момент от тържеството в Саарбрюкен

Седмица преди празника в училището бе организиран конкурс за най-оригинална коледна курабийка. А броени дни преди самото тържество, бивш възпитаник на училището започна снимането на филм, с мото „Моята България”. Първата част от филма бе прожектирана на празника. И ако кадрите, в които децата, по детски простичко и ясно, разказваха за баба и дядо, които са в България и толкова им липсват, просълзиха всички ни, то веселите сценки, подготвени от учениците в горните класове, ни накараха да се усмихнем. Кой е бай Тотю Чушката и умеем ли да критикуваме, без да сме критикари – тези, а и други мисли, подбуди въодушевената игра на участниците в кръжока „Театър” към училището. И ако никой, уви, не успя да познае атора на разказа, по който учениците подготвиха театралната сценка (Чудомир), то за участието на най-големите, нямаше съмнение – това е от „Комиците”!

Истинско умиление предизвика изпълнението на най-малките, на джуджетата от предучилищната група, а по-големите им съученици успяха да заразят и публиката, която припяваше „Добре дошла си, Нова годино!”.

Момент от тържеството в Каузерслаутерн

„Изгря звезда на небето” пък бе озаглавена програмата на филиала на БУ „Васил Левски” в гр. Кайзерслаутерн. Как се е появил Синът Божий и какви са традициите, които съхраняваме до днешни дни, разказаха учениците на събралата се публика. А тя бе очарована от великолепните костюми, сътворени от ръцете на преподавателката по Българска етнотрадиция и култура – г-жа Мими Йорданова.

Финал на продължилите кажи-речи седмица празници бе изработването на сурвачки в Саарбрюкен.

Да е сурва, здрава, плодна Новата година!

Весел поздрав от Саарбрюкен и Кайзерслаутерн!

 

Евелина Аврамова