Наближава Конференцията на българските задгранични училища в Белфаст

 

Уважаеми колеги,

Първата международна изява на АБУЧ за Новата 2020 година наближава – Конференцията на българските училища в чужбина, която ще се проведе в периода 27 февруари – 1 март 2020 г. в гр. Белфаст, Северна Ирландия. Един от основните организатор е г-жа Валентина Стефанова – ръководител на българското училище „Иван Вазов” в гр. Арма, Северна Ирландия, Великобритания.

Както знаете, когато АБУЧ организира международни събития, стремежът ни е да има време, освен за основните образователни лекции и семинари, за срещи, приятелски обмен, но и културна програма.

Миналогодишният ни опит от прекрасната организация на конференцията в Белфаст през 2019 г. беше наистина впечатляващ. Радваме се, че и тази година е отделено време за опознаване на културните забележителности на Белфаст, ще има организирани обеди и официална вечеря, за да можем да общуваме не само професионално, а и приятелски.

В заключителния ден ще можем да уважим и подготвената програма от учениците в българското училище „Иван Вазов” в гр. Арма. Винаги е очарователно да видим нашите деца, да се порадваме на таланта им и най-вече да се уверим за пореден път колко значима е дейността на всяко едно задгранично българско училище, да поддържа националното съзнание и духовната принадлежност към България на младите ни възпитаници.

Радостни сме да Ви съобщим, че към Управителния съвет на АБУЧ се обърнаха за съдействие организаторите на тазгодишното участие на българската изпълнителка – Виктория Георгиева, в песенния конкурс на Евровизията. Знаете колко ползотворно беше сътрудничеството ни с Поли Генова (три пъти ни гостува в БУ „Иван Станчов” в Лондон) и колко високо в надпреварата достигна изпълнението на нейната песен. Вярваме, че този успех се дължи и на активизираното гласуване от чужбина на българите в различните общности на Европейския съюз. Затова с готовност се съгласихме да се включим в кампанията по рекламирането на българската песен в Евровизията и да съдействаме Виктория и нейният екип да посетят няколко столици на държави, в които ние да допринесем сред общностите ни те да получи подкрепа.

Първа такава възможност се предоставя именно в Белфаст и там, на официалната вечеря, Виктория ще допълни удоволствието на всички, за да достави радост с изпълненията си на гостите. Тя ще бъде едно отлично допълнение към концерта, който ще изнесат и учениците от БУ „Иван Вазов” в гр. Арма.

Както вече казах, за нас е важно на всяко наше мероприятие да има и време за отдих и културен обмен, защото работим всеотдайно, пътуваме по света, в повечето случаи на собствени разноски, отсъстваме от занятията си и това допълнително ни лишава от доходи, но го правим с посветеност, защото е важно за всички.

През следващата седмица екипът на Виктория Георгиева ще бъде в Лондон и ще ни гостува в БУ „Иван Станчов” към Посолството в Лондон. Ще са тук, за да се срещнат със специалистите във Великобритания, които съдействат при създаването на конкурсната песен на България. Допълнително ще Ви информирам за подробностите и се надявам, че повечето от Вас с удоволствие ще се включат в организирането на рекламната кампания на българската песен за Евровизията и ще поемат организирането на срещи с българите по света, за да постигнем един желан и възможен успех.

За нас е особена чест, че на конференцията в Белфаст ще присъства и министърът на образованието, г-н Красимир Вълчев, който ще отдели време да посети и столицата на Република Ирландия и да се срещне с децата, родителите и преподавателите от БУ „Азбука” в гр. Дъблин.

Преди това очакваме министър Вълчев в Лондон на 23.01.2020 г. и сме щастливи, че лично е изявил желание да ни посети в БУ „Иван Станчов” към Посолството в Лондон.

Винаги имам какво да споделим и със сигурност ще го направим при срещата ни с Нашия министър.

Днес, 11 януари, Валя Стефанова има рожден ден! Да е жива, здрава, корава, все така можеща и работеща, силна и за нас милна! :)

В очакване и с радостни чувства за всичко, което ни предстои да направим заедно,

 

Снежина Мечева,

говорител на АБУЧ