Мадрид. Информационна кампания на МОН за българското висше образование

 

ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ ЗА БЪЛГАРСКОТО ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ.

25 ЯНУАРИ 2020 г., 10-16 часа. ПОСОЛСТВО на Р. БЪЛГАРИЯ в МАДРИД

Наименование на събитието:

БЪЛГАРСКОТО ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ - ДОСТЪПНО, КОНКУРЕНТНО И ПЕРСПЕКТИВНО.

ИЗБЕРЕТЕ ДА УЧИТЕ В БЪЛГАРИЯ

Във връзка с приемането на студенти, докторанти и специализанти  за учебната 2020-2021 година, Министерството на образованието и науката на България за първи път организира провеждането на информационна кампания за популяризиране на българското висше образование в Мадрид, Испания, по Постановление на Министерския съвет № 103/1993 г. за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина.

В събитието ще вземат участие: г-жа Наталия Михалевска, директор на дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“, г-жа Александра Бойчева, държавен експерт в дирекция „Висше образование“  и г-жа Антоанета Гиргинова, главен експерт в дирекция „Висше образование“ на Министерството на образованието и науката, и представители на български висши училища.

Постановление на Министерския съвет № 103/1993 г. за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина дава следните възможности:

Всички студенти, приети по ПМС 103/1995 г., ползват правата на българските студенти и могат да участват в програмата ЕРАЗЪМ.

Всеки студент може да проведе повече от една мобилност, като общата им продължителност за всеки цикъл на обучение (бакалавър, магистър, доктор) е максимум 12 месеца в университет в държава от Европейския съюз.

През първата година от следването си всички студенти по ПМС 103/1995 г. получават стипендия по 240 лв. на месец, независимо от успеха си, както и възможност да ползват студентско общежитие.

По ПМС № 103/1993 г. могат да кандидатстват лица от българска народност, живеещи извън Република България.

За участие в събитието са поканени учители, ученици и родители от българските неделни училища, както и всички лица от българска народност, които живеят извън пределите на България.

В информационната кампания са поканени за участие и испански младежи, които проявяват интерес за обучение в български висши училища.

Заповядайте на 25 януари 2020 г., от 10 до16 часа, в Посолството на Република България в Мадрид. Адрес: Embajada de Bulgaria, Travesía de Santa María Magdalena 15, 28016 Madrid

https://www.mfa.bg/embassies/spain