Красимир Вълчев в БУ “Иван Станчов” – Лондон

Един прекрасен ден за училището ни - работен, но и празничен... Министърът на образованието, г-н Красимир Вълчев, на посещение в Българското училище „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон, Великобритания

Всяка среща, особено, ако я чувстваме като събитие, си има предистория и това е от значение.

Нашето Българско училище към Посолството на България в Лондон е с богата история.

Нашите контакти с Министерство на образованието са исторически.

Нашият професионален контакт с министър Красимир Вълчев също е история… С различие – красиво различие.

В 32-годишната ми практика като преподавател и директор на българско училище зад граница, и говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина, с колегите ми и в училището, и в АБУЧ сме имали възможност за сравнения. И с удоволствие нарекохме г-н Красимир Вълчев – Нашия министър (с главно „Н”). Защото е един от малкото, който може и иска, разбира и търси, настоява, но и чува, разговаря и уважава.

В Лондон г-н Вълчев е като ръководител на делегация от преподаватели, директори на училища и професионалисти от България, свързани с образованието, които са тук, за да посетят международното изложение за Образование на бъдещето. (https://www.bettshow.com/educationshow)

Професионалисти от Великобритания и от цял свят идват на него, за да се запознаят с новостите в иновативното обучение и да погледнат на практика в бъдещето, което е и трябва да е стимулиращо.

Миналата година представители на няколко училища в Лондон с удоволствие посрещнахме в Българския културен институт към Посолството ни първата такава делегация от България. Тя бе водена от г-жа Наталия Михалевска, директор на дирекцията ОБГУМ в МОН, и г-жа Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители. Тогава имахме възможност да споделим с близо 30 души – български колеги, впечатленията им от това изложение. Бяха възхитени. И се радвам, че става нещо като традиция така масово преподаватели и директори на образователни звена от България да идват в Лондон, за да могат лично да се докоснат до това, което светът готви за младите, а за тях сме отговорни всички ние. Празнувахме заедно тогава – вечерта беше наша. За приятелство и обмен.

Тази година наистина оценяваме факта, че, въпреки многото свои задължения, министърът отдели специално време, за да се срещне за пореден път с колектива ни. Да поговорим за много неща: и за постиженията ни, и за въпросите, които търсят свое решение, в името на по-добрата ни съвместна дейност, и за бъдещите ни планове.

Веднага след срещата на министъра с посланика на България във Великобритания и Северна Ирландия – г-н Марин Райков, г-н Вълчев посети училището ни. Малко преди да започнат редовните ни занимания по история със 7 клас, имахме възможност да го посрещнем за кратък разговор.

Разказахме за работата на училището ни – само преди седмица имахме Общо събрание, на което се отчетохме пред родителите на учениците ни и пред нашите настоятели за дейността си през изминалата 2018-2019 учебна година, и за преполовилата се вече тази учебна 2019-2020-та. Не получихме нито едно оплакване – само благодарности и похвали. Такива отчети са лесни и доставят удоволствие, но и доказват, че се работи, както трябва.

Колективът ни е изключителен. Работим в хармония, високопрофесионално и най-вече с отдаденост. Това се отплаща.

Г-н Вълчев получи личен подарък – авторските трудове на двама от нашите преподаватели:

От д-р Валентина Александрова, преподавател по история в училището ни – “Помагало по сравнителна средновековна история между България и Англия” и от г-жа Здравка Владова-Момчева, преподавател в гимназиалния ни курс по български език и литература – книгата й „Ало, България” , която отразява много от живота на българите във Великобритания. Както тя сподели: „Някои истории могат да разплачат, а други да разсмеят”. Така че е добро четиво.

Разказахме накратко за работата на българските училища най-вече в Лондон, споделихме някои становища за работата в английските училища, отделихме време за някои въпроси, които Управителният съвет на АБУЧ има желание да сподели по-подробно на предстоящата Конференция на българските училища в чужбина в Белфаст (27.02-1.03.2020), говорихме за възможността да се проведе подобна конференция и в Кеймбридж. Стремежът на нашата асоциация и на училищата ни по света е да сближим българското образование с това на страните, в които живеем. Нашите училища винаги ще са инициатори, крепители и съмишленици за подобни форуми, които отварят и очи, и врати.

По този повод споделих с г-н Вълчев, че въпреки Брекзит, който вероятно ще е изпитание не само за нашата общност тук (което значи и за училищата ни), а и за света, не бива да се изоставят усилията за поставяне на въпроса и пред британските власти за издигане статута на българския език и приравняването му като значение и привилегия за децата ни тук. Така, както дава предимства владеенето на английски, немски, френски и др. признати езици по света. Премиерът Бойко Борисов на срещата си с Тереза Мей поиска от нея съдействие в тази посока (не без настояването на министър Вълчев). В разговорите на Управителния съвет на АБУЧ през лятото с вицепремиера и министър на външните работи на България – г-жа Екатерина Захариева, тя сподели, че е осъществила много добър контакт със сегашния британски премиер – Борис Джонсън. Би било добре да се използва всяка възможност при срещи на международно ниво отново да се поставя този въпрос за матуритетно признание на българския език във Великобритания - или чрез сертифициране на нивото на владеене, което да предоставя предимства в местното образование. Децата ни неизменно настояват да работим за това. Колкото и да изглежда трудно, не бива да се замълчава, а да се настоява и да се покаже непримиримост. Българският език заслужава, децата ни заслужават.

Министър Вълчев сподели, че има известен напредък по този въпрос във Франция. В Белфаст отново ще обсъдим по-подробно как да бъде придвижена към следващ успех Петицията на АБУЧ в Европарламента за равнопоставеност на т.нар. „малки езици” в Европа.

След този разговор се отправихме към другата ни класна стая, където започваше урокът по история със 7 клас. Г-н Вълчев е идвал на наши тържества в Лондон и знае колко хубави са празниците ни. Днешният ден бе работен и по-скромен. И все пак бе празник, за да видят нашите ученици един политик, който не е безразличен към образованието им, помагал е, както за съхраняването на посолските училища по света (каквото сме ние в Лондон), така и на цялото дело по съхранението на националното съзнание чрез образование по България.

В Почетната книга на училището останаха завинаги автографът и пожеланията на Нашия министър към всички ни.

Оставаме признателни и наистина – с обич!

 

Снежина Мечева,

директор на БУ „Иван Станчов” към Посолството ни в Лондон

говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина