Кампания за 24 май „Написаното остава. Пиши правилно!“

По случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките традиционно кани българските учители и ученици да се присъединят към кампанията на Института „Написаното остава. Пиши правилно!“.

За шеста поредна година на 24 май (както и през целия месец май) малки и големи ученици отново ще могат направят кратка диктовка – не само за да проверят знанията си за българския правопис и пунктуация, а за да засвидетелстват почитта си към българската просвета и култура, към българските учители, учени, просветители и дейци на културата.

Подготвили сме две диктовки. Едната диктовка (за по-малки ученици) е откъс от спомена на Иван Вазов „Големият ден“. Текстът е нормализиран за целите на диктовката. Другата диктовка (за по-големи ученици) е откъс от статията на Манол Глишев „Как Найден Геров създаде легендата за Солунските братя“, публикувана в интернет сайта „Площад „Славейков“. Направени са редакторски промени за целите на диктовката.

Диктовките се намират на адрес:

http://ibl.bas.bg/Diktovki_24_may-2020.zip

Диктовките се предоставят като звукови файлове. Приложени са описания на възможни грешки.

Българските учители и ученици зад граница могат да се присъединят към кампанията, когато и както решат: с диктовки във виртуалната класна стая или самостоятелно.

Очакваме с нетърпение кратка информация и снимки на написаните текстове на адрес: ibl@ibl.bas.bg. След провеждането на диктовките можем да изпратим стикери с надпис „Написаното остава. Пиши правилно!“ за всички участници и три тениски с надпис „Написаното остава. Пиши правилно!“ за отличилите се ученици.

Повече информация за кампанията, проведена през последните три години – на следните адреси:

http://ibl.bas.bg/valna-ot-diktovki-v-tsyala-balgariya/

http://ibl.bas.bg/kampaniyata-vnapisanoto-ostava-pishi-pravilnov-za-24-may-2017/

http://ibl.bas.bg/kampaniyata-vnapisanoto-ostava-pishi-pravilnov-ot-11-do-31-may-2018-godina-2/

https://ibl.bas.bg/kampaniyata-vnapisanoto-ostava-pishi-pravilnov-ot-11-do-31-may-2019-godina-2/

Диктовките от предходните години, които също може да бъдат използвани, се намират на платформата „Написаното остава“ и в Ютюб канала „Написаното остава. Пиши правилно!“:

http://ibl.bas.bg/napisanoto_ostava/

https://www.youtube.com/channel/UCSydkPfC9G2tA_J-6oMuuUA

Кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките цели да привлече вниманието към огромното значение на образованието и науката (и на грамотността като тяхна предпоставка) за развитието на обществото.

Проектът „Написаното остава. Пиши правилно!“ е част от програмата „Образование с наука“ (2019-2020) на Министерството на образованието и науката и Българската академия на науките.

 

Проф. д-р Светла Коева,

директор на Института за български език при БАН