Коледни работилнички и тържества в БУ "Звънче", графство Съри

 

Скъпи колеги, съмишленици, български будители, всички Вие - които пазите българщината свята и възпламенявате българския дух у онези, които идват след нас!

На всички Вас пожелаваме светли Коледни празници! Бъдете здрави и честити, бъдете благословени!

Знайте, че не сте сами, особено сега, в тия много трудни за всички нас времена. Заедно сме силни, заедно всичко можем да направим. Заедно можем да се възродим за НОВИ, по-светли и щастливи времена.

 

С Вас споделяме скъпи моменти от нашите нетрадиционни Коледни тържества и работилнички, които преминаха, въпреки всичко, с огромно въодушевление, много мотивиращо и зареждащо, по класове в двете ни училища – в Сърбитън и Сатън.

Празна зала, тиха сцена, затворени врати - един нетрадиционен последен учебен ден, преди Коледните и Новогодишни празници в нашето училище „Звънче“!

Стихчета, песни и медени гласчета огласяваха класните стаи, в които неуморно като елфи се трудеха над коледната украса нашите ученици.

Eдин различен последен учебен ден, който слага край на една необикновена година.

 

 

Нямаше ги развълнуваните родители, баби и дядовци, скъпите ни гости, които с нетърпение очакват изявата на учениците; нямаше го коледният базар, който по традиция да предложи прекрасни, ръчно изработени подаръци и сувенири; нямаше ги фотографите, които да запечатат незабравимите спомени с Дядо Коледа.

Това, обаче, не попречи на учениците да покажат своя талант пред сплотените си  класове; не ги спря да развихрят въображението си и да изработят една от най-красивите коледни украси досега.

 

 

Всеки учител се беше погрижил последния учебен ден, преди Коледната ваканция да бъде специален и незабравим. Най-малките ученици пееха с най-силен глас коледни песни и с радост размахваха ръчно изработените коледни картички. „Тиха нощ, свята нощ“, „С червените ботушки“ и „Тихо се сипе първият сняг“ бяха една малка част от репертоара на малките Звънчета. Българските обичаи за Бъдни вечер и Коледа оживяха пред очите на децата, които влязоха в ролята на коледари и сурвакари.

Коледни стихчета като златна нишка се нижеха от устите на нашите ученици. А коледните работилнички работеха с пълна пара -  коледни звезди и венци, украса за елха, коледни шишарки и буркани за свещи ще красят домовете на децата и ще внесат уют и топлина.

2020 г. ни изправи пред голямо предизвикателство, от което ние излизаме по-силни, по-сплотени от всякога. Научи ни да бъдем по-добри; показа ни, че можем да бъдем заедно дори в онлайн пространството, а ние доказахме, че за нас няма невъзможни неща.

 

 

Ние винаги ще намираме начин да отбелязваме българските празници; ще предаваме любовта към България на децата си; ще палим тяхното въображение и ще ги пренасяме в света на Доброто, на Любовта и на Светлината.

На линка към нашата Фейсбук страница може да гледате от 16 до 24 декември всички изяви на нашите прекрасни ученици, като всеки ден ще се качват нови прекрасни изпълнения.

https://www.facebook.com/bgschoolzvanche/

В края на минaлата учебна година Българско училище „Звънче“ получи покана за участие в два международни фестивала. Пъртвият беше XII Фестивал на българите по света „Аз съм българче“, чийто организатор е Asociacion T.A.N.G.R.A, Испания. А вторият  - шестото издание на международния фестивал „Българска душа на Святата земя“ гр. Бат Ям, Израел 2020 г.

Наши талантливи ученици, от всички възрастови групи, се включиха в конкурсната програма по литература; за рисунка и видео, в рамките на фестивалите. Рисунки, колажи, макети, презентации, литературни творби бяха само една малка част от жанровете, в които твориха българските „Звънчета“. С огромно вълнение споделяме, че техният талант беше оценен и на международно ниво.

 

 

Във втора възрастова група (от 11 до 14 г.) в литературния конкурс „Аз съм българче“, в раздел ПРОЗА, ВТОРА награда грабна Богомил Карамфилов (11 г., Сърбитън) със своето съчинение на тема „Българското в мен е...“. А в раздел ЛИРИКА в същата група, ТРЕТА награда взе Симона Тодорова (13 г., Сърбитън) с поемата „Мечтая“. Те ще получат грамота и награди от организаторите. Двамата взеха участие и в заключителната част на фестивала, която се проведе на 7 ноември 2020 г. в онлайн платформата Zoom. Боги и Симона имаха възможност да се представят пред останалите участници със своите творби.

Всички ученици, участвали в конкурса за рисунка, които не са наградени, също ще получат грамота. А творбите им ще бъдат подредени в изложби в Мадрид и Одеса.

 

 

Поводите за гордост, обаче, не се изчерпват дотук, защото от фестивала „Българска душа на Святата земя“  Българско училище „Звънче“ има общо 8 отличени ученици.

В раздел „Литературно творчество“- поезия, ВТОРО място грабна Симона Тодорова с поемата „Мечтая“, а в категория „Проза“- ГРАН ПРИ спечели Богомил Карамфилов със съчинението си за България.

В раздел „Изобразително изкуство“ имаме най-много отличени ученици. ТРЕТО място в съответните възрастови групи заемат Калоян Герасимов (1А клас, Сатън) и Ива Балабанова (6 клас, Сърбитън). С ВТОРО място е удостоена Емма Сендова (2Б  клас, Сатън). А ЙОАННА ЮЛИАНОВА (8  клас, Сатън) и АЛЕКСАНДРА ИГНАТОВСКА (7 клас, Сърбитън) печелят ГРАН ПРИ наградите със своите красиви рисунки.

И не на последно място, София Олатеру (2А клас, Сатън) е удостоена с ТРЕТО място в раздел „Детска кинеада“ за своето видео, посветено на България.

Поздравления на всички участници и отличени! Вие, деца, сте доказателство за това, че трудът и упоритостта се възнаграждават! Творете и не спирайте да изразявате себе си чрез творчеството си! Ние с гордеем с Вас, с Вашите огромни постижения, с Вашите прекрасни творби! Вие сте доказателството, че нашият труд не е напразен! ПОКЛОН пред Вас, скъпи наши деца!

Фестивалите ще се проведат и следващата година, а Българско училище „Звънче“ е вече сред поканените.

 

Филка Ананиева,

БУ "Звънче" - графство Съри, Великобритания