Споразумение за научно-технологично сътрудничество между България и САЩ. Българските неделни училища

 

Министър Красимир Вълчев и посланик Херо Мустафа. Снимка: МОН

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и посланикът на САЩ в България Херо Мустафа подписаха вчера Споразумение за научно-технологично сътрудничество между двете страни за нов 10-годишен период. Това стана на официална церемония в Министерството на образованието и науката, а договорът влезе в сила от момента на подписването му. Повече за договора и за церемонията – тук.

Министър Вълчев подчерта, че съдействието, което американските власти оказват на българските неделни училища в САЩ, е от изключително значение. Той допълни, че признаването и включването на езиковия тест по български език в програмата “Сертификат за двуезичност” също е жест, който България цени, защото дава предимство на учениците от неделните училища при кандидатстване в университет.

Повече подробности за програмата – тук.

Поздравления за България, за министъра, за неделните училища, които родиха идеята българският език да е признат и равнопоставен с други световни езици в САЩ, вдъхновиха за нея и я постигнаха с общите усилия на всички.

Предстои да се реализира и друга, още по-стара идея на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) – такива предимства за българския език да бъдат постигнати в Европа за държавите – членки на Европейския съюз. Петицията на АБУЧ, за да се случва това, бе подадена още на 14.03.2017 г., под номер 0224/2017 до Европейския парламент, бе разгледана в Страсбург и бе отправена препоръка към европейските страни да преразгледат образователните си политики по този въпрос. От няколко години Петицията на АБУЧ очаква подкрепата на българските евродепутати и държавници, за да се реализира докрай.

Това може да се случва, когато общественото и държавното начало вървят ръка за ръка.

 

Снежина Мечева,

говорител на АБУЧ

————————————————————-

Послеслов:

От самото си създаване през 2007 г., АБУЧ, чрез всички свои членове, работи неуморно на 6 континента и превръща родината ни в островна държава, защото всяко едно българско съботно-неделно училище в чужбина е остров, наречен България.

Мисията на българските училища по света не е само да съхранява у младото поколение българското им самосъзнание в чужбина, което ще ги направи полезни за България, където и да се намират по света. Мисията ни е да ги мотивираме и към завръщане.

АБУЧ има разработени свои стратегии и за подпомагане на завръщащите се ученици от всички възрастови групи.

1. За да се създаде възможност за затваряне на кръга на обучение в България, АБУЧ има залегнал отдавнашен проект за езиковата реадаптация на завърнали се българчета в задължителна училищна възраст, до 16 години. Проблемът е особено актуален сега, когато над 200 000 българи и техните семейства са вече обратно в родината ни, и очаква съдействие от съответните държавни институции, за решаването му чрез цялостна образователна стратегия.

2. Относно следващата възрастова група ученици, завършващи средното си образование зад граница и обучавани в българските неделни училища – зрелостниците, АБУЧ е внесла предложение от 10 точки в съответните държавни институции, които да улеснят приема на българските зрелостници зад граница във висшите учебни заведения в България. Очаква се в най-скоро време окончателното оформяне на нормативен документ, който третира приема на български студенти зад граница за 2021-2022 г.

.