ЧЕСТИТА БАБА МАРТА - 1

 

Скъпи колеги,

Да посрещнем с радост и надежда Баба Марта!

Да ни е честита, да не е мразовита!

И за да сте засмени – изпращаме забавния поздрав до всички ни от нашата второкласничка Елиза, която пожела в този ден да ни развесели с шеговитото си изпълнение: https://youtu.be/BTRYPGVj18Y

Бели и червени, и по-вдъхновени – да бъдем!

 

Снежина Мечева,

БУ „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон

 

 

Честита Баба Марта!

Асоциация ''Малага-България - 2010'' и ПБНУ ''Родина''  Ви пожелават здраве и много успехи в личен и професионален план.

 

Петранка Костадинова,

председател на Асоциация ''Малага-България - 2010''

 

 

ЛОС АНЖЕЛИС ПРАЗНУВА 3-ти МАРТ И БАБА МАРТА

Какво е силата на кръвта, на традициите и обичаите ни показаха днес децата от БУ ,,Св. св. Кирил и Методий'' и ,,Паисий Хилендарски''. Макар и разделени от разстоянията и пандемичната обстановка, ние виртуално бяхме заедно и отбелязахме тържествено Деня на свободата - 3-ти март, за 10-та поредна година. Тържеството започна с приветствие от новия Генерален консул Бойко Христов, който поздрави българската общност с тази свята дата и подчерта колко важно е да помним откъде идваме. За по-голяма тържественост на празника допринесоха изпълнението на химна от оперната прима Мариана Попзлатева. Друг вълнуващ момент, който докосна сърцата на всички, бяха специалните поздрави, прелетели океана, от известни наши актьори, музиканти, журналисти, спортисти, в лицето на Димитър Маринов, Васко Василев, Камен Воденичаров, Йордан Йовчев, Тервел Пулев, Рут Колева и други.

 

                                                                                 

 

Но, разбира се, най-въздействащи бяха изпълненията на нашите прекрасни деца, които рецитираха стихове за нашето славно минало, за онзи героичен народ, чиито горди наследници сме, пяха песни и дори играха ръченица и хорца. Най-сладките малчугани казваха стихчета и пяха песнички за мартенички и за мама. Малко по-големите, много артистично ни представиха една пиеса, в която дядо и баба разказват на внучетата си какво е България, как да я почувстват. Много емоционални бяха видеото и писмото на Ния и Алекс, в които казват какво е за тях България. Чисто, по детски искрено и с много любов. А най-големите ученици ни припомниха любими стихове от Иван Вазов и други известни поети. Много въздействащо беше изпълнението на Тео на стихотворението ,,Опълченците на Шипка''. Докато той рецитираше с патос, пред очите ни изникваха картини на онзи чутовен връх, на страшните битки и несломим героизъм.

 

 

Много емоции, сълзи и носталгия предизвикаха изпълненията на вечните български песни.

За да е още по-наситено емоционално тържеството, допринесоха поздравите отблизо и далеч - децата от българското училище в Ориндж каунти, които рецитираха любими стихове за свободата, децата от танцова група ,,Хоп-троп'', имахме дори поздрав и от Москва.

А меденият глас на Цветанка Варимезова, изпълняващ народната песен ,,Излел е Дельо хаидутин'', и гайдата на Иван Варимезов ни пренесоха някъде там, в Родопите, където е домът.

Българинът знае, че има ли празник, има и хора. Спазихме традицията, завършихме с танците, изпълнени от групите ,,ДЕБА'' и ,,Хоротропци''.

 

 

И, докато гледах и слушах тези прекрасни деца да редят стихове и пеят песни за герои и родина, с такъв патос и емоция, си мислех, че докато има такива деца, ще я има и България. Защото тя живее във всеки от нас, ние я носим в сърцата си.

Честита Баба Марта!

Честит 3-ти март, България!

 

Живка Костова,

ръководител на БУ ,,Св. св. Кирил и Методий'' - Лос Анджелис

 

 

Скъпи колеги,

Честита Баба Марта!

Бих искала да Ви предложа идея за един по-различен първомартенски подарък за нашите деца.

Маргарита от българската общност в Сидни, програмист, е направила електронна игра "Мартеница".

Преди време ние я помолихме да направи и български текст към играта и ето че имаме вече версия на български и на английски.

Играта може да се свали оттук:  https://anillak.itch.io/

Вярвам, че децата ще се зарадват много, а за тези от Вас, които нямат възможност да отбележат празника, както традиционно го правим в нашите училища, с изработване и размяна на мартеници, това ще е една чудесна изненада.

За Ваша информация може да видите трейлър към играта тук:

https://www.youtube.com/watch?v=5pcnjMIfKtU

Играта е безплатна, има опция за дарение.

 

Марина Милева,

БНУ "Д-р Петър Берон" - Сидни

 

 

С уханието и багрите на пролетта,

нека във всеки дом влязат здравето и радостта.

Честита Баба Марта! 

 

Валентина Найденова и колеги,

БУ „Пейо Яворов“ - Брюксел

 

ЛЕГЕНДА ЗА БАБА МАРТА И МАРТЕНИЦАТА

Поздрав от БУ „Звънче” – графство Съри, Великобритания:

https://www.youtube.com/watch?v=a6XQv1puFg4&feature=youtu.be

По традиция всяка година на 1 март се закичваме с мартеници за здраве и благоденствие. А знаете ли откъде идва тази традиция? Изгледайте видеото и ще се запознаете с една от легендите за белия и червен конец.