Творчески работилници в БУ "Звънче" - Великобритания

 

По случай Деня на славянската писменост и българската просвета и култура, нашите талантили ученици от Българско училище "Звънче" - графство Съри, Великобритания, отдадоха почит към делото и живота на Солунските братя в творчески работилнички.

 

 

24 май винаги е бил много специален ден в нашето училище „Звънче“. С него се бележи краят на всички тържества, които честваме през учебната година. За съжаление и тази година залата ще остане затворена за нашите скъпи гости, родители и приятели, а сцената няма да приюти талантливите Звънчета.

Вместо това, денят беше отбелязан в интимната обстановка на класните стаи, а паметта на солунските братя почетена чрез различни творчески изяви.

Учениците от 1 б клас за първи път се докоснаха до Глаголицата като написаха имената си на първата азбука, създадена от Кирил и Методий. Децата практикуваха краснопис като написаха българската азбука (малка и голяма буква) в тетрадките с тесни и широки редове. С интерес слушаха песента „Върви, народе възродени“ и написаха четливо първия куплет от химна.

Прекрасни глинени чинийки изработиха малчуганите от 2 а клас. Истинско вълнение децата изпитаха, докато изписваха имената си на Глаголицата. Глаголическите букви бяха и в основата на украсените от тях глинени предмети.

3 клас отбелязаха 24 май - Денят на св.св. Кирил и Методий и българската азбука с направа на красиви букви и портрети на Светите братя, рамкирани, за да украсят с тях домовете си.

Учениците от 5 и 6 клас работиха по групов проект. Всички се включиха в направата на колаж с разноцветни букви от нашата азбука. А децата от 7 – 11 клас изработиха табло с 3D букви, зад които надничат нашите будители и вдъхновители.

С почит към Светите братя, духовността и книжовността ни, Александър Диянов, 3 клас, Сърбитън, старателно беше оцветил и украсил портрет на Кирил и Методий. Ученикът поздрави всички с рецитал на стихотворението „Върви, народе възродени“.

А дечицата от предучилищна група сърцато пееха химна на 24 май, по стихове на Стоян Михайловски и музика на Панайот Пипков.

Макар и не толкова мащабен, и тази учебна година 24 май беше отбелязан с много почит и уважение към делото на Светите братя Кирил и Методий.

Целият екип на Българско училище „Звънче“ честити на всички ученици и родители Деня на българската просвета и култура и славянската писменост.

Линк към интернет страницата на БУ „Звънче”, където може да разгледате творенията на децата.

https://bgschoolzvanche.com/sabitia/%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%80%d1%87%d0%b5%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%80%d0%b0%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b8%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%b8-%d0%bf%d0%be-%d1%81%d0%bb%d1%83%d1%87%d0%b0%d0%b9-24-%d0%bc%d0%b0%d0%b9/

 

Ралица Славова,

БУ "Звънче"