Звезди в биографията на Българско училище „Иван Станчов” - Лондон

 

ЗВЕЗДИ В БИОГРАФИЯТА НА БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ "ИВАН СТАНЧОВ"

КЪМ ПОСОЛСТВОТО НА БЪЛГАРИЯ В ЛОНДОН, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ


“Работата на учителя е да накара учениците си да прозрат в собствената си вътрешна сила и жизнеспособност.”

ДЖОУЗЕФ КЕМБЪЛ – американски професор, писател, редактор и оратор

 

Да си учител е призвание и, ако ти е дадено – цял живот си оставаш такъв. Причината – клел си сърцето си пред деца. А това е най-преданата, но и най-критичната аудитория. Пред тях всеки ден трябва не само да се показваш, а най-вече да се доказваш.

И, ако един ден видиш, че малките твои възпитаници са станали достойни млади хора – друго не ти трябва. Ти си бил брънка от тяхното време, от тяхното можене, дай Боже – от тяхната обич или поне част от добрите им спомени.

Каква топлинка е, че нашите българчета – далеч от родината, остават синове и дъщери на България и славят чрез имената си нашия корен, но осмислят и бъдещето ни като нация.

Току-що отмина още една учебна година – 2020-2021-ва. Удари последният училищен звънец, хлопнахме вратите на училището. Ваканцията лъхна в дните ни.

И като награда в първите дни на отдих долитнаха в дома ми красиви вести – най-желаните за всеки учител.

Нашите бивши ученици – по пътя на звездното си бъдеще!

 

Вестник „24 часа” – статия от нашия АНДРЕЙ ХАДЖАР, на 16 години: https://www.24chasa.bg/sport/article/9917587

В малките ни класове мечтаеше да е футболист, споделяше, че иска да играе в ЦСКА „Трявна”, защото баба му е от Трявна и той обича града.

Явно страстта му към футбола не заглъхва и дано да го отведе по пътя на нашия Димитър Бербатов. Засега са само прегърнати на снимката, но сигурно и това ще помогне за „футболното вдъхновение” на нашия Андрей. Ще мечтаем с него.

 

 

Отварям си електронната поща – и там изненада. Още по-голяма. На състезанието Red Bull Ring в Австрия – българският флаг бе издигнат под звуците на „Мила Родино”, в чест на българския отбор Over drive.

Red Bull Ring е състезателна писта за моторни спортове в Спилбърг, Щирия, Австрия. На тази писта се състезават и участниците във Формула 1.

В българския ни отбор най-младият състезател е нашият бивш ученик – СТЕФАН БОСТАНДЖИЕВ, на 17 години.

Започва да кара и да се състезава професионално в картинг през октомври 2018 г. От две години кара картинг в цяла Великобритания. Намира време, заедно с ученето, да се тества и в състезание с британския отбор Project One Racing.

След 2 години картинг и постоянен напредък в наистина състезателна атмосфера, през август 2020 г. той се тества на пистата на Формула 1, Red Bull Ring в Австрия. Екипът е изумен от представянето му за първи път в кола. В резултат на това той се присъединява към първия изцяло български състезателен отбор Overdrive Racing. Заедно с българската състезателна звезда Павел Лефтеров се обединяват и започват да се подготвят за шампионата ADAC GT4 през 2021 г. в Европа.

През изминалата зима Стефан работи изключително много, за да се справи както с обучението си, така и с тестовете, и да се подготви за дебютния си сезон в автомобилния спорт.

С изцяло българско сдвояване на водача и пълен български състезателен отбор, започва състезания през 2021 г. Състезанието в ADAC GT4 е много тежко, но той завършва в топ 10 в първите си две състезания - в Ошерслен в Германия и Red Bull Ring в Австрия.

Този сезон има още 4 състезания. Zandvoort в Холандия предстои след няколко седмици. Целта му тази година е да завърши първи в юношеския шампионат и да се надяваме, че ще се появи на подиума няколко пъти.

Целите на Стефан са един ден да има място в топ състезателен отбор и да печели най-историческите състезания като 24 часа в Льо Ман, 24 часа в Спа, 24 часа в Нюрбургринг и много други.

От днес и заради Стефан Бостанджиев започваме да следим всички автомобилни състезания и очакваме във Формула 1 или Формула 2 скоро да видим нашия възпитаник под националния ни флаг и под звуците на химна на България.

 

Андрей и Стефан на 10 години като ученици в нашето училище


 

И накрая – прекрасна новина за един наш по-отдавнашен ученик -

АЛЕК ДЕРЕЖЯН

В продължение на 19 години работи като авиационен инженер в Ролс Ройс. Има много технически титли и лични патенти в двигателите Trent 1000 – най-мощните за Ajrbus 380. От тези 19 години 3 е работил в Индия и 3 в Китай като технически директор.

Сега е директор на ракетния полигон в Нова Зеландия, отговарящ за изработката, монтажа и изпитанията на ракетните двигатели. Тази година ще бъде изстрелян кораб за Луната, а през 2024 г. – за Марс. Това е новият договор с НАСА. Фирмата им се ръководи от двама гении новозеландци на 30+ години.

Алек е  третият – на 43 години.

Спомням си, че като ученик в училището ни мечтаеше да бъде пилот като баща си. Но поради факта, че носеше очила със силен диоптър, не можеше да предприеме летателна кариера. Обаче – душата му бе в самолетите.

А днес – мечтите и делата му опират в Космоса – реално!

Какво възхитително постижение за всички ни, за България!

 

 

Към този списък не мога да не добавя и името на нашата Мина Здравкова, за която писах през февруари 2020 г.: https://www.eurochicago.com/2020/02/mina-zdravkova-i/.

Тогава Мина Здравкова и Кристофър Дейвис се класираха като българска танцова двойка за Световното първенство по фигурно пързаляне в Монреал. Поради кризата с пандемията, това първенство бе отложено с една година, за месец март 2021 г. в Стокхолм. Но в тази година Мина и Кристофър не можаха да тренират в Лондон – всички пързалки бяха затворени. Наложи им се да се приберат в България и 6 месеца да работят сами, без английската си треньорка.

След Световното първенство в Стокхолм Мина Здравкова и нейният спортен партньор Кристофър Дейвис се отдадоха на треньорска дейност. Тренират на пързалката в Южен Лондон деца и възрастни, които обичат фигурното пързаляне и го практикуват като хоби.

Нека се надяваме, че ще възпитат ново младо поколение, което да тръгне по стъпките им.

Ние се гордеем все така с всичко, което Мина Здравкова успя да постигне през годините, в които се състезаваше за България, и оставaме завинаги възхитени от нейната упоритост.

 

СНЕЖИНА МЕЧЕВА

директор на БУ „Иван Станчов” към Посолството ни в Лондон,

говорител на АБУЧ

 

---------------------------------------------------------------------------------

П.С. Обръщам се към всички наши колеги от българските училища по света:

Нека започнем една красива статистика за постиженията на нашите възпитаници. Вероятно сред учениците ни със сигурност има и ще има мнозина, които прославят не само себе си, но и Родината ни.

А ние имаме право да сме удовлетворени, че тези наши Звездици са били част от историята на Българските училища в чужбина.